Στάση αναμονής από το Βερολίνο

Στάση αναμονής από το Βερολίνο

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά διστακτική είναι η στήριξη που παρέχει το Βερολίνο στη νέα ελληνική κυβέρνηση, καθώς η Γερμανία περιμένει να δει τα πρώτα δείγματα γραφής της. Η στάση αναμονής είναι έκδηλη στις προσεκτικές δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων που επιχαίρουν μεν για το εκλογικό αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου, αλλά καθιστούν σαφές ότι η υπομονή του Βερολίνου απέναντι στην Αθήνα τείνει να εξαντληθεί. Μπορεί η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ να προσκάλεσε τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο, η νέα ελληνική κυβέρνηση όμως δημιουργεί ήδη προβλήματα στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Γερμανίας: το αίτημα για χαλάρωση των όρων του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής (λέγε με διετή παράταση) έχει διχάσει το κυβερνητικό στρατόπεδο αφού στην περίπτωση της Ελλάδας «ο χρόνος ισοδυναμεί με πολύ χρήμα», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών, Φόλκερ Κάουντερ.

Τον ρόλο του «καλού» στο Βερολίνο παίζει αυτήν τη φορά ο ΥΠΕΞ, Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος σε προχθεσινή του συνέντευξη στην «Κ» άφησε εκ νέου ανοιχτό το ενδεχόμενο διετούς επιμήκυνσης του προγράμματος. «Αποτελεί απλή περιγραφή της πραγματικότητας ότι χάθηκε χρόνος λόγω των δύο αναμετρήσεων και των προεκλογικών περιόδων. Πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση, πρέπει να συζητηθεί. Στη συζήτηση αυτή θα συνδράμει και η έκθεση της τρόικας», είπε χαρακτηριστικά στην «Κ». Παρόμοια δήλωσή του το βράδυ των εκλογών είχε προκαλέσει ταχύτατη διάψευση εκ μέρους της προεδρίας.

Η γερμανική έκδοση της Wall Street Journal συνδέει την απροθυμία της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ να προβεί σε υποχωρήσεις προς την Αθήνα με την κρίσιμη ψηφοφορία που διεξάγεται στις 29 Ιουνίου στη γερμανική Βουλή και αφορά το δημοσιονομικό σύμφωνο και τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM. Προτού επικυρωθούν από το Μπούντεσταγκ, το σύμφωνο και ο ESM δεν θα πρέπει να αναμένεται καμία πρόοδος στις συζητήσεις περί επέκτασης του προγράμματος, προειδοποιεί η εφημερίδα. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γκέοργκ Στράιτερ, δήλωσε εξάλλου ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα αποφασίσει επί του θέματος όταν λάβει την έκθεση της τρόικας.

Ολα τα σοβαρά γερμανικά ΜΜΕ συμφωνούν πάντως ότι η συζήτηση για διετή παράταση έχει ήδη ανοίξει και δύσκολα θα κλείσει, αφού ακόμη και στελέχη του Eurogroup και της Ε.Ε. συμφωνούν ότι πρέπει να δοθεί πίστωση χρόνου στην Ελλάδα για να καλύψει το χαμένο έδαφος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, δύο ακόμη χρόνια για την υλοποίηση του προγράμματος σημαίνουν τουλάχιστον 16 δισ. ευρώ επιπλέον. Η προοπτική δημιουργεί ένταση στη Γερμανία, όπου λίγο πριν από τις εκλογές τα δύο τρίτα των πολιτών της χώρας τάσσονταν υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Η επίκληση των θυσιών των Γερμανών φορολογουμένων επανέρχεται σε κάθε συνομιλία με Γερμανούς αξιωματούχους, που εξοργίζονται μάλιστα όταν αμφισβητείται η επίδειξη αλληλεγγύης του Βερολίνου προς την Αθήνα. «Δεν είναι δυνατόν να μην αναγνωρίζετε τη συνδρομή ύψους 40 δισ. ευρώ από τους Γερμανούς πολίτες προς μια χώρα, η οποία δημιούργησε τόσα χρέη όχι εξαιτίας μας, αλλά μόνη της. Δεν φταίνε φυσικά οι Ελληνες που τα πολιτικά κόμματα δεν πήραν τις σωστές αποφάσεις. Αλλά η κατανόηση τελειώνει σε αυτό το σημείο», είπε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του στην «Κ» ο Βεστερβέλε. Από την πλευρά του ο χριστιανοδημοκράτης Φόλκερ Κάουντερ ζήτησε από την καγκελάριο μηδενική επιείκεια προς την Ελλάδα και όχι μόνο απέκλεισε οποιαδήποτε επιμήκυνση, αλλά κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει τους ρυθμούς της ειδικά στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και Πράσινοι βλέπουν όμως με καλό μάτι την επιμήκυνση του προγράμματος. Ο ηγέτης του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, παραδέχθηκε την περασμένη Πέμπτη ότι δεν είναι δυνατή κάποια τροποποίηση των όρων του προγράμματος, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι μπορεί να δοθεί στη χώρα μας περισσότερος χρόνος. «Οπως στην περίπτωση της Ισπανίας, έτσι και σε αυτήν της Ελλάδας θα μπορούσε να καταστεί αναγκαία μια πίστωση χρόνου για την επίτευξη των στόχων της. Η μέχρι τούδε πορεία προσαρμογής σπρώχνει απλά τη χώρα βαθύτερα στην ύφεση», ήταν εξάλλου το σχόλιο του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος και στελέχους του κόμματος των Πρασίνων, Γιούργκεν Τριτίν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή