Ελλειμμα 4,5 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία τον Σεπτέμβριο

Ελλειμμα 4,5 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία τον Σεπτέμβριο

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο «κόκκινο» θα βρεθούν τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας τους επόμενους μήνες, καθώς εάν δεν επιλυθεί το θέμα της χρηματοδότησης της χώρας, τον Σεπτέμβριο τα κρατικά ταμεία θα έχουν έλλειμμα της τάξης των 4,5 δισ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την τρόικα, το Δημόσιο θα μένει σταδιακά από ρευστότητα. Για τον λόγο αυτό και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, δήλωσε χθες ότι πρώτη μέριμνά μας είναι να εξασφαλίσουμε την ενδιάμεση χρηματοδότηση μέχρι την εξασφάλιση της επόμενης δόσης (31 δισ. ευρώ μαζί με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών).

Κρίσιμη ημερομηνία είναι η 20ή Αυγούστου, καθώς τότε λήγει ομόλογο ύψους 3,2 δισ. ευρώ που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Θεωρητικά, τον Αύγουστο η Ελλάδα θα λάμβανε 5,9 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF) και άλλα 1,6 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ. Επίσης, τον Σεπτέμβριο τα δάνεια θα ανέρχονταν σε 3,4 δισ. ευρώ από τον EFSF και άλλα 1,6 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.

Δηλαδή, συνολικά θα εισέρρεαν 12,5 δισ. ευρώ στο επόμενο τρίμηνο. Ωστόσο, τα κεφάλαια αυτά είναι στον «αέρα» και για να εκταμιευθούν η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Πάντως, η Ευρωζώνη θέλει να ρίξει τους τόνους, με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ να δηλώνει χθες πως θα βρεθεί τρόπος να καλυφθεί το ελληνικό ομόλογο που λήγει στις 20 Αυγούστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα βασικά σενάρια είναι δύο για το πώς μπορεί να γίνει αυτό στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν λάβει ενδιάμεση χρηματοδότηση. Πρώτον, μέσω της αποπληρωμής του ομολόγου απευθείας από το EFSF. Δεύτερον, μέσω της ενεργοποίησης ρήτρας του ομολόγου που προβλέπει τη μετάθεση της αποπληρωμής του κατά ένα μήνα.

Βασικός παράγοντας για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της χώρας είναι η επίτευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) ενημέρωσε την τρόικα ότι η υστέρηση των εσόδων φέτος θα ανέλθει στο 1,1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η απόκλιση αυτή εκτιμάται ότι θα καλυφθεί από αντίστοιχη συγκράτηση των δαπανών.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΓΛΚ, με τα σημερινά δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη ότι τα μέτρα που ελήφθησαν τον Μάρτιο θα εφαρμοστούν πλήρως, το πρωτογενές έλλειμμα θα διαμορφωθεί στα 2,035 δισ. ευρώ έναντι στόχου 2,037 δισ. ευρώ. Ωστόσο, για να γίνει αυτό, το ΓΛΚ αντισταθμίζει τις απώλειες των εσόδων κατά 1,1 δισ. ευρώ με τέσσερις τρόπους:

1. Διαπίστωσε ότι από τη μείωση της μισθολογικής δαπάνης προκύπτει επιπλέον όφελος από αυτό που είχε προβλεφθεί, κατά 500 εκατ. ευρώ.

2. Εκτιμάται ότι το οικονομικό αποτέλεσμα των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) θα είναι καλύτερο από ό,τι αναμενόταν κατά 400 εκατ. ευρώ.

3. Επίσης, το ΓΛΚ εκτιμά ότι στο τέλος του έτους το ισοζύγιο των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) θα είναι καλύτερο από το προβλεπόμενο κατά 150 εκατ. ευρώ.

4. Στις προβολές που έχουν γίνει, υπολογίζεται ότι το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων θα συγκρατηθεί στο 1,5 δισ. ευρώ.

Πάντως, η ΕΚΤ έθεσε το ζήτημα της λήψης επιπλέον μέτρων για φέτος εάν δεν επιτευχθεί η μείωση του ελλείμματος, υπολογιζόμενου ως ποσοστό του ΑΕΠ. Κάτι που φαίνεται πως ο κ. Στουρνάρας αντέκρουσε, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεσμεύεται στη μείωση του ελλείμματος βάσει του αριθμητικού στόχου που περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή