Καμία παραχώρηση για τη συνέχιση της χρηματοδότησης

Καμία παραχώρηση για τη συνέχιση της χρηματοδότησης

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καμία παραχώρηση σε σχέση με τις συμπεφωνημένες υποχρεώσεις της δεν μπορεί να περιμένει, προς το παρόν τουλάχιστον, η χώρα μας. Αυτό είναι το μήνυμα που μετέφεραν στον Ελληνα υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του, κατά την προχθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup, στις Βρυξέλλες. Τουναντίον, θα χρειαστεί η άμεση εφαρμογή όλων των μέτρων που εκκρεμούν για το 2012 (ή ισοδύναμων), ύψους 3 δισ. ευρώ, ώστε να καταστεί δυνατή η αποκατάσταση της ομαλής χρηματοδότησης της Ελλάδας από τον μηχανισμό στήριξης. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, κάτι τέτοιο θα πρέπει να αναμένεται από τον Σεπτέμβριο και έπειτα, ύστερα από θετική αξιολόγηση της τρόικας.

Στο μεταξύ, εφόσον η κυβέρνηση λάβει μέτρα ύψους περίπου τριών δισ. ευρώ  (πρόκειται για απαιτήσεις του περασμένου Μαρτίου), τότε μπορεί να ελπίζει σε εμβόλιμη καταβολή μικρού μέρους από την επόμενη δόση του Μνημονίου, ώστε να καλύψει τις ταμειακές της ανάγκες. Σε διαφορετική περίπτωση, πηγές του Συμβουλίου είχαν αφήσει να εννοηθεί την περασμένη εβδομάδα ότι θα πληρωθεί μόνο το ελληνικό ομόλογο, που λήγει τον Αύγουστο και κατέχει η ΕΚΤ. Οπως επεσήμανε χθες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες ο κ. Στουρνάρας, αυτή η ενδιάμεση χρηματοδότηση μέχρι την εξασφάλιση της επόμενης δόσης είναι και η άμεση προτεραιότητα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή. Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό της επόμενης δόσης ανέρχεται στα 31 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει το δεύτερο σκέλος της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Οπως γίνεται αντιληπτό, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν την Ελλάδα με εμφανή επιφυλακτικότητα, καθώς το Eurogroup απέφυγε να δεσμευθεί για οτιδήποτε στο εξής, πριν πειστούν από τις πράξεις (και όχι τις διακηρύξεις) της κυβέρνησης. Εξυπακούεται, φυσικά, ότι η ελληνική πλευρά δεν είχε διαπραγματευτικά περιθώρια να θέσει ζήτημα παράτασης του χρονοδιαγράμματος προσαρμογής που προβλέπεται από το Μνημόνιο σε αυτή τη φάση.

Κατά τη χθεσινή του συνέντευξη στις Βρυξέλλες, ο κ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε ότι το θέμα θα τεθεί -και μάλιστα επιμόνως- όταν το πρόγραμμα έχει επανέλθει εντός τροχιάς υλοποίησης.  «Η χρονική αλληλουχία των γεγονότων είναι εξαιρετικά σημαντική», δήλωσε στην «Κ» υψηλόβαθμος Ευρωπαίος διπλωμάτης, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, εκφράζοντας, παράλληλα, την εκτίμηση ότι η χώρα μας μπορεί να ελπίζει σε κάποιες παραχωρήσεις, ιδανικά στο τέλος του τρέχοντος έτους ή στην αρχή του επομένου. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι τυχόν επιμήκυνση του Προγράμματος συναντά δύο μεγάλα εμπόδια: πρώτον, θα απαιτηθεί επιπλέον χρηματοδότηση της απόκλισης από τους εταίρους μας, κάτι που θα πρέπει να εγκριθεί από τα εθνικά Κοινοβούλια της Ευρωζώνης. Δεύτερον, τυχόν νέα δάνεια για τη συντήρηση ελλειμμάτων επηρεάζουν καθοριστικά τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, η οποία είναι και προϋπόθεση για τη συνέχιση της χρηματοδότησης.

Σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα κατά τη συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομικών έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη βαθύτητα της ύφεσης, η οποία καθιστά μη ρεαλιστικό τον στόχο της μείωσης του ελλείμματος ως ποσοστό του ΑΕΠ, κατά τις προβλέψεις του προϋπολογισμού. Ωστόσο, δεσμεύτηκε πως θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να πλησιάσουμε τον στόχο του Μνημονίου σε απόλυτους αριθμούς.

Διαβεβαίωσε επίσης για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επιταχύνει τις αποκρατικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές, αποδεχόμενος ουσιαστικά τη γενική διαπίστωση των ομολόγων του ότι το Πρόγραμμα έχει καθυστερήσει σημαντικά και σε πολλές πτυχές του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή