Ωρα εφαρμογής των ψηφισθέντων μέτρων

Ωρα εφαρμογής των ψηφισθέντων μέτρων

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρά περιθώρια ελιγμών έχει η κυβέρνηση στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τόσο τα επώδυνα μέτρα για τα οποία ασκείται πολιτική πίεση να αλλάξουν -όπως το τέλος ακινήτων που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και εκκρεμεί η αποστολή του από τον Μάιο και η εξίσωση των φόρων στα καύσιμα- όσο και τα 3 δισ. ευρώ που αποφασίστηκαν τον Μάρτιο με τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό (μεταξύ των οποίων και η μείωση στα ειδικά μισθολόγια).

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας επεξεργάζεται σχέδιο «ελάφρυνσης» των βαρών, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα ζητήσει από την τρόικα να «σπάσει» η εφαρμογή των μέτρων σε δύο έτη. Δηλαδή, η απόδοσή τους να μοιραστεί στον φετινό προϋπολογισμό κατά 60% και στον προϋπολογισμό του 2013 κατά το υπόλοιπο 40%. Αυτό αφορά κυρίως την εξόφληση των φόρων.

Σε πρώτη φάση η τρόικα δεν είναι αρνητική σε μία τέτοια εξέλιξη. Θα πρέπει, όμως, να γίνει συζήτηση πάνω στο θέμα αυτό τις επόμενες εβδομάδες. Πλέον, οι εκπρόσωποι της τρόικας έχουν την πλήρη εξουσιοδότηση από το Eurogroup, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να διαπραγματευτούν με τον κ. Στουρνάρα και την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η Ευρωζώνη ζητά να υλοποιηθούν φέτος όλα τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί από τις ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι τον Μάρτιο. Περιθώρια για τη λήψη ισοδύναμων μέτρων υπάρχουν, σύμφωνα με τον ίδιο, αλλά δεν είναι «όλα εύκολα. Θα δούμε τι μπορούμε να παρουσιάσουμε και τι μπορεί να γίνει αποδεκτό» σημείωσε και πρόσθεσε πως «μπορούμε να πάρουμε και πραγματικά ισοδύναμα για τα οποία μπορούν να πεισθούν».

Μάλιστα, υποστήριξε ότι «είμαστε υπό σκέψη για τα μέτρα και θα δοθεί μάχη μήπως μπορούμε να τα πάρουμε σε δόσεις», ενώ διευκρίνισε ότι αφορούν «δημοσιονομικά μέτρα και διαρθρωτικές αλλαγές που καθυστέρησαν, όπως οι αποκρατικοποιήσεις».

Για τα ειδικά μισθολόγια αρκέστηκε να δηλώσει ότι «αναζητούμε ισοδύναμα που να γίνουν αποδεκτά», αν και αρμόδιοι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν χθες πως δεν είναι αισιόδοξοι ότι μπορεί να επιτευχθούν σημαντικές αλλαγές στο συγκεκριμένο μέτρο. Από τα μέτρα των 3 δισ. ευρώ που αποφασίστηκαν τον Μάρτιο, επί της ουσίας έχουν εφαρμοστεί μόνο οι περικοπές στις συντάξεις (επικουρικές και κύριες). Εκτός αυτού, από εδώ και στο εξής η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει τουλάχιστον σε:

– Μείωση φαρμακευτικής δαπάνης κατά 1,076 δισ. ευρώ.

– Περικοπή των αποδοχών των ειδικών μισθολογίων κατά 12% κατά μέσο όρο, ώστε να εξοικονομηθούν 205 εκατ. ευρώ.

– Μείωση αμυντικών δαπανών κατά 300 εκατ. ευρώ.

– Περιστολή Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 400 εκατ. ευρώ.

– Μείωση λειτουργικών δαπανών κατά 370 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η Ευρωζώνη έστειλε σαφές μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ότι θα πρέπει φέτος να προχωρήσει η εξίσωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, αλλά και να συνεχιστεί το τέλος επί των ακινήτων που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Τα δύο αυτά μέτρα υπολογίζεται ότι θα αποδώσουν περί τα 3 δισ. ευρώ στον φετινό προϋπολογισμό, γεγονός το οποίο δείχνει πόσο σημαντικά είναι για την ομαλή εκτέλεσή του.

Τα μέτρα αυτά προβλέπονται στο Μνημόνιο και σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα του οικονομικού επιτελείου «όλα τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί έως τον Μάρτιο, πρέπει να εφαρμοστούν». Αλλιώς, δεν θα είναι εφικτός ο στόχος μείωσης του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στα 14,3 δισ. ευρώ ή θα πρέπει να βρεθούν άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή