Ανεβάζει τους τόνους κατά της κυβέρνησης ο κ. Αλ. Τσίπρας

Ανεβάζει τους τόνους κατά της κυβέρνησης ο κ. Αλ. Τσίπρας

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεβάζει τους τόνους της κριτικής στην κυβέρνηση σε σχέση με την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου ο Αλ. Τσίπρας, καταλογίζοντάς της «σαφή υστέρηση συναίσθησης της πατριωτικής ευθύνης». Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε εκ νέου κατά των ιδιωτικοποιήσεων, με έμφαση στην αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ενώ καταλόγισε ευθέως στον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά πελατειακές λογικές.

Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την κατηγορία ότι στη σύνοδο κορυφής η Ελλάδα ήταν απούσα. Χαρακτήρισε την επαναδιαπραγμάτευση «μια χίμαιρα, που τελείωσε το βράδυ της 17ης Ιουνίου», ενώ καταλόγισε στην ελληνική κυβέρνηση ότι είναι «παραδομένη», σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας. «Υπονοώ ότι πέραν της σαφούς διαφοράς που υπάρχει ανάμεσα στη στρατηγική της Αριστεράς και στη στρατηγική των πολιτικών δυνάμεων του αστικού μπλοκ, υπάρχει και μια σαφής υστέρηση συναίσθησης της πατριωτικής ευθύνης», είπε ο κ. Τσίπρας. Στην παρατήρηση ότι μια σύγκρουση με την Ε.Ε. ίσως να οδηγούσε στην κατάρρευση της Ευρωζώνης, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «αν το δίλημμα που τίθεται στην ελληνική πλευρά είναι κατάρρευση της οικονομίας, της κοινωνίας, κοινωνικό χάος ή να καταρρεύσει συνολικά η Ευρώπη, εμείς θα διαλέγαμε τον δεύτερο δρόμο, κι αυτός δεν είναι εκβιασμός. Αυτό είναι ανάγκη επιβίωσης για μια χώρα κι έναν λαό που έχει φτάσει στο μη παρέκει».

Ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε την αντίθεσή του στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ λέγοντας ότι «είναι μια δημόσια επιχείρηση κοινής ωφέλειας, πάνω στην οποία στηρίχθηκε η ελληνική οικονομία από τη δεκαετία του ’50» και πρόσθεσε ότι ο αγώνας για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της είναι δίκαιος. Πήρε αποστάσεις, πάντως, από τους συνδικαλιστές, λέγοντας ότι άλλες φορές συμφωνεί και άλλες διαφωνεί με την τακτική τους και τόνισε ότι «διαφωνεί απολύτως με μια σειρά από προνόμια τα οποία είχαν δοθεί στον συνδικαλιστικό χώρο και δημιούργησαν κι αυτή την αποξένωση».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε ευθεία επίθεση κατά του κ. Σαμαρά, λέγοντας ότι είναι «προκλητικό ο κ. πρωθυπουργός με έναν ειρωνικό τρόπο να ταυτίζει την Αριστερά με συνδικαλιστικές διεκδικήσεις οι οποίες έχουν ενοχλήσει την κοινωνία». «Αν πάτε μια βόλτα από το Μουσείο της Ακρόπολης και ζητήσετε τις ταυτότητες των εργαζομένων και βρείτε κάποιον που να μην είναι από τη Μεσσηνία, να μου τρυπήσετε τη μύτη. Αυτοί δηλαδή που έφτιαξαν αυτό το πελατειακό κράτος να σηκώνουν τώρα το δάχτυλο;», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή