«Να τηρηθεί η συμφωνία»

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη απαρέγκλιτης τήρησης του κειμένου προγραμματικής σύγκλισης των τριών κομμάτων που στηρίζουν την παρούσα κυβέρνηση, τόνισε χθες στη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Ευ. Βενιζέλος στο χθεσινό δελτίο της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ και τη δημοσιογράφο κ. Σία Κοσιώνη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου που απαιτείται για τη δημοσιονομική προσαρμογή, τονίζοντας ενδεικτικά ότι «συνιστά το θεμέλιο της πράξης αυτής της κυβέρνησης, στη βάση της οποίας έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης». Μάλιστα τόνισε ότι η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής συνιστά «αφετηρία για τη βελτίωση του προγράμματος της Ελλάδας». Ο κ. Βενιζέλος απέρριψε τις αιτιάσεις περί διαφοροποίησής του από την κυβερνητική γραμμή. Υπογράμμισε ότι η στάση του αυτή υπαγορεύεται από την ακριβή τήρηση της γραμμής που εξαρχής συμφώνησε η παρούσα κυβέρνηση και μάλιστα εξήγγειλε ενώπιον του ελληνικού λαού.

Ως προς την προχθεσινή δημοσιοποίηση των θέσεων του κ. Βενιζέλου περί τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση (στο εξωτερικό), ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε πως εκείνη τη στιγμή δεν γνώριζε καν ότι επέκειτο σύσκεψη των τριών αρχηγών και πρόσθεσε ότι είχε ζητήσει να πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση (των τριών) πριν ακόμη πραγματοποιηθεί το επίμαχο Eurogroup της Δευτέρας. Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε, επίσης, να μην αφήσει η κυβέρνηση ανεκμετάλλευτη τη νωπή εντολή που έχει λάβει στις πρόσφατες εκλογές, προκειμένου να θέσει με τους εταίρους «ένα πλαίσιο καλής συνεννόησης, γιατί η χώρα έχει ανάγκη πολιτικής, οικονομικής και αναπτυξιακής υποστήριξης». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ανάγκη για τη συγκρότηση της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, επί της οποίας άλλωστε υπήρξε χθες συμφωνία. Επί τούτου τόνισε ότι: «η επαναδιαπραγμάτευση δεν πρέπει να γίνει ούτε σε τεχνικό επίπεδο, ούτε σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών, αλλά σε υψηλό επίπεδο με επαφές των εκπροσώπων της χώρας με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το ΔΝΤ». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε επίσης σφοδρή επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, για την άρνηση των επιτελών του κόμματος να συναντήσουν τους επικεφαλής της τρόικα. Ανάλογες αιχμές άφησε ο κ. Βενιζέλος και κατά των στελεχών της ΔΗΜΑΡ, που επίσης αρνήθηκαν να συναντηθούν με την τρόικα. Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες μιας πιθανής συμφωνίας με τους πιστωτές μας. Σε συζήτηση που είχε στην Ιπποκράτους με δημοσιογράφους, τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανείς στην Ευρώπη που να μην καταλαβαίνει ότι πρέπει να υπάρξει παράταση της προσαρμογής». Αναφέρθηκε και στον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να καλυφθούν τα χρηματοδοτικά κενά που θα προέκυπταν από μια τέτοια εξέλιξη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ θα ήταν χρήσιμο για τη χώρα να χρηματοδοτηθεί μέσω σχημάτων τα οποία «δεν χρειάζονται έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια», όπως λ.χ. της Φινλανδίας και της Ολλανδίας. Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ως ενδεικτικό παράδειγμα τη χρηματοδότηση που αντλεί η Ελλάδα από το ΔΝΤ, δίχως την εμπλοκή διαδικασιών οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόσθετες τριβές. Αναφέρθηκε, τέλος, στην ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής, η οποία θα αναδεικνύει τις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα να κινηθεί πέρα από τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή