Σύγκλιση για τα επόμενα βήματα

Σύγκλιση για τα επόμενα βήματα

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμβιβασμό κορυφής για τη στρατηγική της επαναδιαπραγμάτευσης κατέληξαν χθες οι κ. Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν το κυβερνητικό σχήμα φέρονται να συμφώνησαν αφενός μεν στην επιτάχυνση υποβολής του αιτήματος για επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, αφετέρου δε αυτό να γίνει στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, δηλαδή από τον ίδιο τον κ. Σαμαρά -ο οποίος θα ξεκινήσει κύκλο επισκέψεων σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες- και από τους άλλους δύο αρχηγούς.

Το αίτημα της επιμήκυνσης θα τεθεί ταχύτερα από τον αρχικό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, που ανεμένετο να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση μετά τον Σεπτέμβριο, ενδεχομένως -σύμφωνα με πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ- ακόμη και στο Eurogroup που θα συνεδριάσει το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου. Η συζήτηση αναμένεται να διεξαχθεί επί ενός «εναλλακτικού», όπως χαρακτηρίζεται, «μεσοπρόθεσμου σχεδίου», που τυγχάνει επεξεργασίας από το επιτελείο του πρωθυπουργού, και θα έχει ως άξονα την αστοχία των προβλέψεων της τρόικας για την ύφεση, αλλά και εναλλακτικά σενάρια εξοικονόμησης δαπανών.

Ρόλο θα έχει σε αυτή τη διαδικασία και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, που συμμετείχε σε μέρος μόνον της συζήτησης, ενώ ο κ. Ευ. Βενιζέλος, αποχωρώντας, σημείωσε με νόημα πως «ο υπουργός Οικονομικών έχει την ικανότητα να εφαρμόσει την κυβερνητική πολιτική, όπως ακριβώς την έχουμε συμφωνήσει οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί». Οπως, ωστόσο, διευκρινίστηκε τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΔΗΜΑΡ, «η θεσμική διαπραγμάτευση του υπουργού δεν αναιρείται», αλλά οι αρχηγοί θα δραστηριοποιηθούν επικουρικά.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ουσιαστικά υιοθετήθηκε μια εκδοχή της «εθνικής διαπραγματευτικής ομάδας» που πρότεινε ο κ. Βενιζέλος. Κατά την Ιπποκράτους, αυτή θα έχει τέσσερα επίπεδα, των αρχηγών, των εμπλεκόμενων υπουργών (Οικονομίας, Ανάπτυξης, Εργασίας, Υγείας), τρίτο επίπεδο αυτό των θεσμικών εκπροσώπων (ΣΟΕ, ΔΝΤ, euroworking group) και, τέλος, μια ομάδα ειδικών τεχνοκρατών.

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να συναντηθούν ξανά την προσεχή εβδομάδα κατόπιν πρότασης του κ. Σαμαρά, με αντικείμενο, όπως ανακοίνωσε ο κ. Σ. Κεδίκογλου, την εξειδίκευση των ενεργειών που πρέπει να γίνουν από ελληνικής πλευράς για να προχωρήσει ή να επανέλθει σε τροχιά το οικονομικό πρόγραμμα.

Αναζητούνται ισοδύναμα

Σε αυτή τη νέα συνάντηση αναμένεται να εξετασθούν και οι δυνατότητες αποφυγής νέων περικοπών στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου, που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν σε αυτή την επιδίωξη και αναμένεται να εξετάσουν ένα αποτιμημένο λογιστικό πλαίσιο επί του οποίου θα αναζητηθούν περικοπές δαπανών ως ισοδύναμα μέτρα για τη μη περικοπή των μισθολογίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση ετέθησαν επί τάπητος και το ζήτημα της διευκόλυνσης αποπληρωμής του φόρου εισοδήματος σε περισσότερες δόσεις, η ειδική ρύθμιση για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης μετά την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, αλλά και το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων, βάσει και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Κατά τις ίδιες πηγές, δεν υπήρξε συζήτηση για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ούτε όμως και για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τους δημόσιους οργανισμούς και τις ΔΕΚΟ.

Εντός της ημέρας αναμένεται να επιλυθεί και το ζήτημα που έχει ανακύψει με τις αρμοδιότητες της υφυπουργού Υγείας Φωτεινής Σκοπούλη, που διεκδικεί τον έλεγχο επί του τομέα του φαρμάκου.

Αντίθετη στις ιδιωτικοποιήσεις η ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα

Την έντονη αντίθεσή της στις ιδιωτικοποιήσεις εκφράζει η ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα, η οποία ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση. Η συνδικαλιστική παράταξη που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι οι εξαγγελίες για τις ιδιωτικοποιήσεις «θυμίζουν την πλανόδια λογική «όλα τα σφάζω και όλα τα μαχαιρώνω»» και επιτίθεται κατά υπουργών, χωρίς να τους κατονομάζει, «που παριστάνουν τους… Ινδιάνους και θυσιάζουν στον βωμό της προσευχής ό,τι απέμεινε όρθιο, ικανοποιώντας και τις τελευταίες απαιτήσεις των τροϊκανών». Ζητεί, τέλος, επαναδιαπραγμάτευση, αποκατάσταση του κατώτατου μισθού και των συλλογικών συμβάσεων, κάνοντας λόγο για «εργασιακές σχέσεις που μετά τις νομοθετικές παρεμβάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων κατ’ εντολήν των κουκουλοφόρων κατέστησαν ζούγκλα την αγορά εργασίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή