Μέτρα 11,6 δισ. ευρώ σε δέκα μέρες

Μέτρα 11,6 δισ. ευρώ σε δέκα μέρες

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συναγερμός έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο και την κυβέρνηση καθώς σε δέκα ημέρες, δηλαδή έως τις 24 Ιουλίου που θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, θα πρέπει να έχει βρει μέτρα 11,6 δισ. ευρώ για τη μείωση του ελλείμματος τα επόμενα χρόνια. Αυτό ήταν και το βασικό αντικείμενο της διυπουργικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες και στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Αμυνας, Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ανάπτυξης, Παιδείας, Πολιτισμού, Υγείας, Δικαιοσύνης και ο υφυπουργός Εργασίας.

Η πιστή εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, η κατάρτιση ενός αξιόπιστου πακέτου μέτρων και κάποιες κινήσεις στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών θα είναι τα επιχειρήματα του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα για να κερδίσει την επέκταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο χρόνια. Η κυβέρνηση προσδοκά ότι όπως και στην περίπτωση της Ισπανίας, η ανακοίνωση των μέτρων θα γίνει μετά ή έστω ταυτόχρονα με την έγκριση της παράτασης από την Ευρωζώνη, ώστε να περιοριστούν οι κοινωνικές αντιδράσεις και το πολιτικό κόστος. Εάν η κυβέρνηση υποχρεωθεί να ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο το νέο πακέτο μέτρων, χωρίς να πάρει κάτι ως αντάλλαγμα και το θέμα της επιμήκυνσης παραπεμφθεί από την Ευρωζώνη για αργότερα, η συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού θα δοκιμασθεί.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, αφού ακόμη και το να εξευρεθεί ένας τέτοιος όγκος μέτρων σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα είναι δύσκολο. Το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) ολοκληρώνει τις προτάσεις για την περικοπή δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, συνολικού ύψους 7,5 δισ. Οι υπόλοιπες εξοικονομήσεις πρέπει να γίνουν μέσω της αναμόρφωσης των δομών της κεντρικής διοίκησης (περίπου 2 δισ.) και από τον κοινωνικό προϋπολογισμό (περίπου 3 δισ. ευρώ). Σε ό,τι αφορά το ΚΕΠΕ προτείνει:

1. Εξοικονόμηση 1,1 δισ. ευρώ μέσω της μείωσης της απασχόλησης, των λειτουργικών δαπανών και των επιχορηγήσεων από τον προϋπολογισμό στους ΟΤΑ (600 εκατ.) και τα ΝΠΔΔ (500 εκατ.)

2. Μείωση της δαπάνης της κεντρικής κυβέρνησης κατά 1,2 δισ. ευρώ, κυρίως μέσω της περαιτέρω αύξησης της συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων κατά 10% ετησίως, ώστε να φτάσει το 2014 στο 70% του συνόλου των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

3. Επιβολή πλαφόν 2.400 ευρώ στο σύνολο των συντάξεων (κύριων και επικουρικών) με όφελος για τον προϋπολογισμό και τα ασφαλιστικά ταμεία 1 δισ. ευρώ ετησίως.

4. Οριζόντια μείωση της κύριας σύνταξης άνω των 1.500 ευρώ κατά 10% με εξοικονόμηση 600 εκατ. ευρώ.

5. Εξοικονόμηση 280 εκατ. ευρώ από την αναβολή της πληρωμής των αναδρομικών για τους δικαστές.

6. Η κατάργηση του επιδόματος εξομάλυνσης των ενστόλων μπορεί να αποδώσει 250 εκατ. ευρώ.

7. Εξοικονόμηση από τον τομέα της Παιδείας μπορεί να αποφέρει 600 εκατ. ευρώ.

8. Κατάργηση των αμοιβών συμβούλων των αιρετών με όφελος 130 εκατ. ευρώ ετησίως.

9. Περικοπές προνομίων βουλευτών με συνολικό όφελος άνω των 25 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, είναι άγνωστο ποιες από αυτές τις προτάσεις θα υιοθετήσει η κυβέρνηση. Η σύσκεψη θα συνεχισθεί σήμερα σε επίπεδο διευθυντών υπουργείων, ενώ την προσεχή Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας, θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τους εμπλεκόμενους υπουργούς, προκειμένου την Τετάρτη το όλο πλαίσιο να συζητηθεί στη συνάντηση τριών αρχηγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή