ΚΚΕ: Ρύθμιση κατά Μνημονίων

ΚΚΕ: Ρύθμιση κατά Μνημονίων

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπως είχε προαναγγείλει προεκλογικά, το ΚΚΕ κατέθεσε χθες πρόταση νόμου, με αντικείμενο την κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, που έχουν τεθεί σε ισχύ από τον Μάιο του 2010. Στην πρότασή του, το ΚΚΕ ζητεί την κατάργηση του Μεσοπρόθεσμου 2012-2015, καθώς και των εφαρμοστικών νόμων. Σύμφωνα με το ΚΚΕ, αυτοί είναι οι νόμοι «που τσακίζουν μισθούς, συντάξεις και τα λαϊκά εισοδήματα. Καταργούν συλλογικές συμβάσεις, εργασιακά δικαιώματα και επιβάλλουν δυσβάστακτα φορολογικά βάρη και χαράτσια στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων». Με την πρόταση αυτή, το ΚΚΕ επιδιώκει να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να φέρει σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καλείται να καταψηφίσει τη δανειακή σύμβαση για την οποία είχε δηλώσει ότι θα την επαναδιαπραγματευόταν.

Συγκεκριμένα, στα 3 άρθρα της πρότασης το ΚΚΕ προτείνει την κατάργηση του Μνημονίου Συνεννόησης της 3.05.2010, των εφαρμοστηκών νόμων, τη μονομερή καταγγελία της Σύμβασης Δανειακής Διευκόλυνσης (8.05.2010), την κατάργηση του ν. 3985/2011 (Μεσοπρόθεσμο) και των εφαρμοστικών του νόμων και, τέλος, την κατάργηση του ν. 4606/2012 (Μνημόνιο ΙΙ) και των εφαρμοστικών του νόμων, μέσω της οποίας καταγγέλλεται η νέα δανειακή σύμβαση, αλλά και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Υποστηρίζοντας την πρότασή του, το ΚΚΕ αναφέρει ότι «τα Μνημόνια επιβλήθηκαν για να διασφαλίσουν την επάνοδο της κερδοφορίας του κεφαλαίου σε μια φάση που εντείνεται ο διεθνής ανταγωνισμός» και ότι «η διέξοδος για τον λαό βρίσκεται στη γραμμή κατάργησής τους». Χαρακτηρίζει την πρόταση νόμου μια συμβολή στην πάλη για τα λαϊκά συμφέροντα, ενώ επισημαίνει ότι αυτή υποστηρίζει ένα συνεκτικό πλαίσιο με στόχους πάλης που υπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή