Γ. Παπανδρέου: Μεταρρυθμίσεις και περικοπές υπό πίεση

Γ. Παπανδρέου: Μεταρρυθμίσεις και περικοπές υπό πίεση

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εγγενή αδυναμία αντίδρασης της Ε.Ε. έναντι των κινήσεων που, συνήθως, προλάβαιναν να κάνουν εγκαίρως οι αγορές, αποδίδει ο κ. Γ. Παπανδρέου τη μεγέθυνση της οικονομικής κρίσης. Ο πρώην πρωθυπουργός, στη χθεσινή ομιλία του ενώπιον των ηγετών Σοσιαλιστικών Κομμάτων της ΝΑ Ευρώπης, στη Θεσσαλονίκη, υπό την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, αναφέρθηκε εκτενώς και στην πορεία της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, κατά την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης. Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε εκ νέου στο χρέος που κληρονόμησε από την κυβέρνηση της Ν.Δ., ενώ τόνισε ότι σε εξαιρετικά περιορισμένο χρονικό διάστημα έπρεπε να γίνουν πολλές και σύνθετες κινήσεις. Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε συγκεκριμένα ότι ήρθε αντιμέτωπος με μια τριπλή πρόκληση: Κατ’ αρχήν «έπρεπε να φέρουμε σε πέρας τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, προκειμένου να φτιάξουμε μια παραγωγική Ελλάδα, μια βιώσιμη οικονομία, μια διαφανή διακυβέρνηση». Επειτα, είπε ο κ. Παπανδρέου, «βρεθήκαμε υπό πίεση, ώστε, όχι μόνο να πραγματοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις, αλλά να κάνουμε περικοπές το ταχύτερο δυνατόν, λόγω των υποχρεώσεών μας στους πιστωτές μας».

Ο πρώην πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι σε μια συνομιλία που είχε πριν από λίγες ημέρες με τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας του είπε πως «θα ήταν πολύ δύσκολο για τον ίδιο να κατορθώσει ταυτόχρονα να προχωρήσει σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις και σε εκτεταμένη λιτότητα». Αυτός ο συνδυασμός λιτότητας και μεταρρυθμίσεων, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, «ήταν ένα από τα μεγάλα προβλήματα που είχαμε στην Ελλάδα. Η τρίτη πρόκληση, κατά τον κ. Παπανδρέου, ήταν η αβεβαιότητα και μάλιστα αυτή που δεν εντοπίζεται στους οικονομικούς δείκτες. Η «διαβρωτική» αυτή αβεβαιότητα, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, έχει κάποιες συνέπειες. «Οι άνθρωποι δεν καταναλώνουν, δεν εμπορεύονται, οι τράπεζες δεν δανείζουν, οι άνθρωποι δεν δανείζονται και δεν επενδύουν», είπε. Ο κ. Παπανδρέου έκανε και μια αναφορά στη δεκαετία που θα συμπληρωθεί το 2013 από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε., τονίζοντας ότι θεωρεί αναγκαία την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή