Ηχηρές απουσίες και νέα πρόσωπα στο ΠΑΣΟΚ

Ηχηρές απουσίες και νέα πρόσωπα στο ΠΑΣΟΚ

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απουσία κάποιων από τους κορυφαίους και η παρουσία αρκετών νεότερων, αλλά γνωστών στο ΠΑΣΟΚ, προσώπων, αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά της Πολιτικής και της Οργανωτικής γραμματείας του κόμματος, τη σύνθεση των οποίων ανακοίνωσε χθες ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Τα δύο μεταβατικά (έως το συντακτικό συνέδριο του φθινοπώρου) όργανα, περιλαμβάνουν ελάχιστους βουλευτές, κάποιους παλαιούς συνεργάτες του κ. Βενιζέλου, αλλά και πρόσωπα που δεν ανήκαν στο λεγόμενο «βενιζελικό» στρατόπεδο. Από τα δύο όργανα απουσιάζουν οι κ.κ. Ανδρ. Λοβέρδος και Αννα Διαμαντοπούλου. Οι δύο πρώην υπουργοί δεν επιθυμούν επί του παρόντος να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε από τις διαδικασίες ανασυγκρότησης έχει εκκινήσει ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος, πάντως, έχει κρατήσει ανοιχτή την πόρτα της ηγετικής ομάδας. Από τα όργανα απουσιάζουν και άλλοι πρώην υπουργοί της διακυβέρνησης Παπανδρέου, όπως οι κ. Π. Γερουλάνος, Γ. Παπακωνσταντίνου, Ιω. Ραγκούσης κ.ά.

Η Πολιτική Γραμματεία

Στην 14μελή Πολιτική Γραμματεία δεν υπάρχουν ιδιαίτερες εκπλήξεις, καθώς περιλαμβάνονται όλα τα πρόσωπα τα οποία αποτελούν πυρήνα της καθημερινής διαχείρισης στην Ιπποκράτους. Οπως ήταν απολύτως αναμενόμενο, σε αυτήν περιλαμβάνονται πρόσωπα όπως οι κ. Ν. Ανδρουλάκης, Φώφη Γεννηματά, Π. Ευθυμίου, Κ. Σκανδαλίδης και Μιχ. Χρυσοχοΐδης. Ο κ. Βενιζέλος περιέλαβε σε αυτήν και άλλα πρόσωπα από το περιβάλλον του όπως τους κ.κ. Ν. Αλευρά, Συλβάνα Ράπτη και τον παλαιότατο συνεργάτη του κ. Ιω. Κουράκη. Στο σχήμα αυτό μετέχουν επίσης οι κ.κ. Ευ. Αργύρης, Νάντια Γιαννακοπούλου, Π. Μπεγλίτης, Γ. Παναγιωτακόπουλος και Κ. Πανταζής. Ως ex officio συμμετέχοντες στις συνεδριάσεις της Γραμματείας θα είναι επίσης παρόντες ο γραμματέας της Κ.Ο. κ. Ιω. Μανιάτης και ο κ. Π. Κουκουλόπουλος ως συντονιστής της Οργανωτικής Γραμματείας. Στην αρχική σύνθεση ανακοινώθηκε και ο κ. Μίμης Ανδρουλάκης, ο οποίος ωστόσο αποσύρθηκε, καθώς φαίνεται ότι επιθυμεί να διατηρήσει μια πιο προσωπική επαφή με τον κ. Βενιζέλο, δίχως τριβές σε κομματικά όργανα.

Το Οργανωτικό

Στην Οργανωτική Γραμματεία εκτός από τον συντονιστή κ. Κουκουλόπουλο, θέση βρήκαν πρώην βουλευτές ή υφυπουργοί, όπως οι κ.κ. Μιλένα Αποστολάκη, Χρύσα Αράπογλου, Β. Εξαρχος, Δ. Καρύδης, Δ. Λιντζέρης, Ιω. Μαγκριώτης, Κ. Σπηλιόπουλος και Αγγ. Τόλκας. Τη σύνθεση συμπληρώνουν οι κ.κ. Γιώτα Γαζή, Ιω. Ζαφειρόπουλος, Κ. Ζώγας, Αλ. Θοδωράκος, Λ. Κατσικαρέλης, Π. Κορμάς, Γ. Λυμπερόπουλος, Στ. Σπαθής, Γρ. Φελώνης και η Εφη Χαλάτση. Σύμφωνα με πληροφορίες ιδιαίτερες τριβές δεν υπήρξαν. Πρόταση για συμμετοχή στο Οργανωτικό έγινε στην κ. Τόνια Αντωνίου, η οποία αρνήθηκε καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προτιμούσε θέση στην Πολιτική Γραμματεία. Υπήρξαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αρνήσεις και για λόγους οι οποίοι αφορούν ανειλημμένες επαγγελματικές υποχρεώσεις (π.χ. Εύα Καϊλή και Στ. Λαμπρινίδης).

Ηταν απολύτως συνειδητή η επιλογή του κ. Βενιζέλου να μην τοποθετηθούν βουλευτές στα όργανα, με εξαίρεση τους κ. Σκανδαλίδη (ως έχοντα εκ των πραγμάτων καθημερινή κομματική τριβή τους τελευταίους τρεις μήνες), Χρυσοχοΐδη (ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου), Μανιάτη (γραμματέα Κ.Ο.) και Κουκουλόπουλου (που είναι ο συντονιστής του Οργανωτικού). Και τούτο, διότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι αφενός τα καθήκοντα των βουλευτών είναι ήδη αρκετά, βάσει και των τομέων που έχουν αναλάβει, αφετέρου διότι έπρεπε να περιληφθούν στα όργανα πρώην βουλευτές οι οποίοι πρώτευσαν στις περιφέρειές τους, αλλά δεν εξελέγησαν λόγω εκλογικού νόμου (π.χ. Γιαννακοπούλου, Σπηλιόπουλος, Καρύδης, Τόλκας κ.ά.). Στο γραφείο του κ. Βενιζέλου έχουν ήδη συγκεντρωθεί λίστες με εκατοντάδες ονόματα για τη στελέχωση αρκετών ακόμη βοηθητικών οργάνων. Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να ορισθούν οι ανά διοικητική Περιφέρεια υπεύθυνοι για την ανασύσταση, ενώ θα συγκροτηθούν η Γραμματεία Επικοινωνίας, η Γραμματεία Παρακολούθησης του Κυβερνητικού Εργου, οι Τομείς και οι Ομάδες Πολιτικού Συντονισμού ανά υπουργείο, που θα συνεργάζονται με τους αρμόδιους εισηγητές της Κ.Ο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή