Περιθώριο δύο εβδομάδων από τη Μέρκελ

Περιθώριο δύο εβδομάδων από τη Μέρκελ

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφή εντολή προς τα υπουργεία να ξεκινήσουν από μηδενική βάση την καταγραφή των δαπανών τους και να περικόψουν όσες πιο πολλές μπορούν, έδωσε χθες η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, κατ’ εντολήν του πρωθυπουργού, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσει μόνο του στις περικοπές που απαιτούνται, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Η ανάγκη κατάρτισης πακέτου μέτρων ύψους 11,6 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 – 2014, που θα παρουσιαστούν στην τρόικα στις 24 Ιουλίου, έχει ενεργοποιήσει το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο. Αρκετοί υπουργοί επιδεικνύουν απροθυμία περικοπής των δαπανών, εξ ου και η εντολή εν είδει προειδοποίησης, που απηύθυνε χθες σε 37 διευθυντές υπουργείων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Επιπλέον, για τον ίδιο λόγο θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα κατ’ ιδίαν επαφές με τους συναδέλφους του ο υπουργός Γιάννης Στουρνάρας.

Την ίδια στιγμή τα μηνύματα από το Βερολίνο και την τρόικα δείχνουν ότι οι δανειστές κάθε άλλο παρά ελαστική στάση θα τηρήσουν. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post η Αγκελα Μέρκελ δίνει περιθώριο δύο και πλέον εβοδμάδων στην Αθήνα για να επαναφέρει το πρόγραμμα σε τροχιά. Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε από την Ελλάδα «έργα και όχι λόγια». «Ζοφερή» χαρακτηρίζουν εξάλλου την κατάσταση στη χώρα μας στελέχη της τρόικας, που αναμένεται να τηρήσει σκληρή στάση κατά τον επερχόμενο έλεγχό της, που θα αρχίσει στις 24 Ιουλίου. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στην περίπτωση που διαπιστώσει ότι το πρόγραμμα δεν έχει αρχίσει να υλοποιείται, προτίθεται να αποχωρήσει ξανά από την Αθήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή