Λειτουργία Βουλής με θερινά τμήματα

Λειτουργία Βουλής με θερινά τμήματα

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιβάλλον ασάφειας περί τα οργανωτικά της Βουλής, καθώς και αβεβαιότητας για την πορεία του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης κατά την τρέχουσα κρισιμότατη για τη χώρα συγκυρία, διαμορφώνεται στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Στην ήδη μεγάλη αργοπορία που σημειώνεται ως προς την έναρξη της ουσιαστικής λειτουργίας του «Ναού της Δημοκρατίας» (συγκρότηση Επιτροπών, συζήτηση νομοσχεδίων και άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου), προστίθεται τώρα και η πληροφορία ότι σχεδιάζεται να λειτουργήσουν θερινά τμήματα. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να λάβει σχετική απόφαση ο πρόεδρος της Βουλής, προφανώς κατόπιν σχετικής εισήγησης της κυβέρνησης ή άσκησης πίεσης εκ μέρους των βουλευτών, ώστε οι τελευταίοι να τύχουν και της έξτρα οικονομικής ενίσχυσης για τη συμμετοχή τους σε αυτά. Υπενθυμίζεται ότι στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, για τα θερινά και τις επιτροπές, έχει προβλεφθεί να μοιραστούν οι 300 το ποσό των 2.875.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, για κάθε βουλευτή και για κάθε θερινό τμήμα (περίπου 10 συνεδριάσεις) αντιστοιχεί αμοιβή 1.500 ευρώ. Σημειώνεται, πάντως, ότι συζητείται στο παρασκήνιο «άνωθεν παρέμβαση» για περικοπή αυτής της έξτρα αμοιβής.

Πέραν της οικονομικής διάστασης που θα έχει μια τέτοια εξέλιξη, υπάρχουν και δύο ακόμη πτυχές: Πρώτον, τι θα συμβεί με τη λεγόμενη παραγραφή τυχόν αδικημάτων πρώην κυβερνητικών στελεχών, καθώς η έναρξη θερινών τμημάτων σημαίνει λήξη μιας ακόμη κοινοβουλευτικής περιόδου. Δεύτερον, τι θα απογίνει με την έγκριση σοβαρών νομοσχεδίων, η επεξεργασία και η ψήφιση των οποίων παραπέμπεται μόνο για την Ολομέλεια, βάσει σχετικής συνταγματικής πρόβλεψης. Στο ίδιο άρθρο του Συντάγματος εξαιρείται και η αλλαγή του Κανονισμού από τη δικαιοδοσία των (θερινών) τμημάτων διακοπής της Βουλής. Οπως είναι γνωστό, ο νέος πρόεδρος κ. Ευ. Μεϊμαράκης έχει δημοσιοποιήσει την πρόθεσή του να προβεί σε τέτοιου είδους αλλαγές, με στόχο όχι μόνο την εξοικονόμηση πόρων, αλλά και τη γενικότερη αναβάθμιση του ρόλου και της λειτουργίας του Κοινοβουλίου.

«Θα πετύχουμε τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου για τη Βουλή», είπε χθες ο κ. Μεϊμαράκης, ενισχύοντας όμως έτσι περαιτέρω τη σύγχυση που υπάρχει για τα οικονομικά της Βουλής: ο προκάτοχός του κ. Φίλ. Πετσάλνικος από τον Οκτώβρη του 2011, ανακοινώνοντας νέες «περικοπές», έλεγε ευθέως ότι από τότε «υπερκαλύπτεται ο στόχος του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής έως και το 2015»! Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης φέρεται να κρατάει χαμηλά τον πήχυ των προσδοκιών, αφού εστιάζει ως ενδεικτικές πηγές περιστολής δαπανών τομείς όπως το (αγνώστου κόστους) γυμναστήριο της Βουλής και τη -συγκριτικά με άλλα- χαμηλού κόστους προμήθεια χαρτιού (300 χιλ. ευρώ για το 2012).

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τα θέματα λειτουργίας, ο πρόεδρος θα θέσει προς διάλογο ορισμένες αλλαγές, όπως η «μεταφορά» της άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου από την Ολομέλεια σε χώρους όπου συνεδριάζουν οι Επιτροπές. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ωστόσο, ο έλεγχος αυτός γίνεται μόνο στην Ολομέλεια. Επίσης, στις «σκέψεις» του φαίνεται να είναι και η πρόταση για σύσταση ειδικής «Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής» με αντικείμενο που άπτεται ουσιαστικά του Μεγάρου Μαξίμου: θα ελέγχει, δηλαδή, τους υπουργούς σχετικά με το αν εφαρμόζονται ή όχι οι νόμοι που ψηφίζονται στη Βουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή