Μεγάλες αλλαγές στη Διοίκηση

Μεγάλες αλλαγές στη Διοίκηση

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το προσωπικό πολιτικό του βάρος στην προσπάθεια προώθησης της διοικητικής μεταρρύθμισης με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών, αλλά και την επίτευξη οικονομιών κλίμακος, που μπορεί να φθάσουν και το 30% των τρεχουσών λειτουργικών δαπανών, είναι αποφασισμένος να ρίξει ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς.

Μετά το πέρας της χθεσινής διυπουργικής σύσκεψης στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, ο κ. Σαμαράς αποκάλυψε ότι εντός των ημερών θα αποστείλει επιστολή σε όλα τα υπουργεία, στην οποία και θα αναδεικνύει τη σημασία της διοικητικής μεταρρύθμισης για την οικονομία, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ενώ θα ζητεί από τους υπουργούς να επιταχύνουν τις διαδικασίες.

Η απλοποίηση της διοικητικής μηχανής αναδεικνύεται σε μείζον στοίχημα για το κυβερνητικό επιτελείο, καθώς αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ όρο, τόσο για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την εμπέδωση κανόνων διαφάνειας, όσο και για την ελάφρυνση των δημοσιονομικών μεγεθών. Ταυτόχρονα, η υλοποίηση των πρώτων αλλαγών -στο πλαίσιο και της προεργασίας που έχει γίνει με τους Γάλλους της Task Force- κρίνεται ότι θα ενισχύσει το μήνυμα της ελληνικής πλευράς προς το εξωτερικό για προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών στη λειτουργία του κράτους.

«Οχι» σε απολύσεις

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αρμόδιου υπουργού κ. Αντώνη Μανιτάκη, είναι εφικτή η μείωση των υπηρεσιών του δημοσίου τομέα κατά 30%, ενώ ανέφερε ότι αντίστοιχη θα είναι η εξοικονόμηση σε επίπεδο λειτουργικών δαπανών. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι για το πλεονάζον προσωπικό θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια μετατάξεων, καθώς επανέλαβε ότι απολύσεις δεν θα υπάρξουν. Οι διαδικασίες θα εκκινηθούν άμεσα και στόχος είναι, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο, να υπάρξουν οι πρώτες αλλαγές. Ως προς τους καταργούμενους οργανισμούς, ο υπουργός σημείωσε ότι αξιολογούνται και σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

Ενδεικτικός των προσδοκιών από τη μεταρρύθμιση είναι και ο διάλογος μεταξύ του πρωθυπουργού, του κ. Μανιτάκη αλλά και των υπουργών Οικονομίας Γ. Στουρνάρα και Επικρατείας Δημ. Σταμάτη που συμμετείχαν στη σύσκεψη, ο τελευταίος ως αυτός που θα αναλάβει την εποπτεία της ομαλής και ταχείας εξέλιξης των μεταρρυθμίσεων. «Προσδοκώ αλλαγές στη διοίκηση», είπε ο πρωθυπουργός. «Και το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά στη διοικητική μεταρρύθμιση», είπε από την πλευρά του ο κ. Ιω. Στουρνάρας, προφανώς αναφερόμενος στην αποτελεσματικότητα, αλλά και την εξοικονόμηση πόρων, κάτι που αντελήφθη ο κ. Μανιτάκης, σχολιάζοντας «στόχος μας είναι να κάνουμε πιο οικονομική τη δημόσια διοίκηση», με τον κ. Σαμαρά να συμπληρώνει: «Και πιο αξιοκρατική».

Ο πρωθυπουργός που, εντός του Σαββατοκύριακου αναμένεται να καταλήξει στη λίστα των νέων γενικών γραμματέων, είχε επίσης χθες συναντήσεις με τον Ευρωπαίο επίτροπο κ. Γιοχάνες Χαν, αλλά και τον πρέσβη της Κίνας κ. Du Qiwen.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή