ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περιθώριο μερικών εβδομάδων από Μέρκελ

Σκληρή στάση αναμένεται να τηρήσει η τρόικα έναντι της Ελλάδας στον επερχόμενο έλεγχό της. Στις 24 Ιουλίου οι επικεφαλής της τρόικας επανέρχονται στην Αθήνα για να διαπιστώσουν εάν η κυβέρνηση έχει επαναφέρει το πρόγραμμα σε τροχιά. Στην περίπτωση που δεν έχει συμβεί αυτό, τότε θα αποχωρήσουν ξανά από την Αθήνα. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα θεωρεί πως το πιο πιθανό είναι να χρειαστεί και νέα αποστολή των επικεφαλής, μετά τα μέσα Αυγούστου, για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. Υπενθυμίζεται ότι οι επικεφαλής της τρόικας είχαν διακόψει αποστολή τους στην Ελλάδα και πριν από περίπου 10 μήνες, όταν υπουργός Οικονομικών ήταν ο Ευ. Βενιζέλος. Ενδεικτική του κλίματος είναι η χθεσινή δήλωση του κοινοτικού επιτρόπου για θέματα Περιφερειακής Ανάπτυξης, Γ. Χαν, ο οποίος ανέφερε πως η τελική έκθεση της τρόικας θα είναι έτοιμη τον Σεπτέμβριο. Γεγονός, το οποίο δημιουργεί προβλήματα στη ρευστότητα του Δημοσίου, καθώς δεν υπάρχουν τα κεφάλαια για να πληρωθούν τα ομόλογα που λήγουν στις 20 Αυγούστου ύψους 3,2 δισ. ευρώ και οι τόκοι τους (άλλα 600 εκατ.).

Αιχμές Χαν κατά ΕΤΕπ

Πάντως ο κ. Χαν, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, άφησε αιχμές για την επιλογή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να εισαγάγει ρήτρα δραχμής στα ελληνικά δάνεια, λέγοντας ότι αυτό είναι μεν θεμιτό για μια τράπεζα, αλλά «σε ένα τόσο ευαίσθητο πολιτικό περιβάλλον μπορεί να στείλει λάθος μηνύματα».

Στελέχη της τρόικας χαρακτηρίζουν «ζοφερή» την κατάσταση, καθώς η Ελλάδα δεν έχει χρόνο και κεφάλαια για να καλύψει τις υποχρεώσεις της. Αντιθέτως, έχει πολλά «κενά» στο πρόγραμμά της που δύσκολα μπορούν να επιλυθούν άμεσα. Επιπλέον η Γερμανία φέρεται να δίνει μόνο λίγες εβδομάδες παράταση στην κυβέρνηση για να επαναφέρει το πρόγραμμα σε τροχιά. Δημοσίευμα της εφημερίδας Rheinische Post ανέφερε ότι το Βερολίνο απορρίπτει την απαίτηση της ελληνικής κυβέρνησης για χρονική παράταση δύο ετών, χαρακτηρίζοντάς την «τελείως απαράδεκτη». Επίσης ότι η κ. Αγκελα Μέρκελ έχει διαβεβαιώσει τα ηγετικά στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού ότι η Ελλάδα έχει περιθώριο μερικών εβδομάδων για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε έργα και όχι λόγια από την Ελλάδα, παρότι δήλωσε (CNBC) πως «είμαι ευχαριστημένη που βλέπω ότι οι ελληνικές αρχές αντιλαμβάνονται το γεγονός πως πρέπει να δείξουν την αποφασιστικότητά τους για υιοθέτηση και εφαρμογή του προγράμματος. Η αλλαγή στάσης θα βοηθήσει ώστε να υπάρξει ένας καλύτερος διάλογος με τις Αρχές». Ωστόσο, ερωτηθείσα εάν είναι πρόθυμη να δώσει στη νέα κυβέρνηση περισσότερο χρόνο για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, υποστήριξε ότι «είναι πρώιμο να συζητηθεί» κάτι τέτοιο. Η σειρά των πραγμάτων θα πρέπει, κατά την ίδια, να είναι η εξής: «Πρώτα μια νέα νοοτροπία και μετά μια συζήτηση με τις Αρχές για να δούμε πώς με τις νέες πολιτικές τους, με τη νέα στρατηγική τους, μπορεί να προσαρμοστεί η κατάσταση».

«Θα πρέπει να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας και να μη συζητούμε στη βάση δημοσιευμάτων», ανέφερε και ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Φ. Ρέσλερ, δηλώνοντας «όχι σε εκπτώσεις στις μεταρρυθμίσεις». Σημείωσε πως τόσο η δική του υπομονή όσο και της τρόικας φθάνει στο τέλος της και ότι είναι επιφυλακτικός για τη συνέχεια. Να σημειωθεί επίσης ότι σε χθεσινή δημοσκόπηση στη Γερμανία, το 61% των ερωτηθέντων απάντησε «όχι» στην παροχή παράτασης της δημοσιονομικής προσαρμογής σε υπερχρεωμένες χώρες. «Τη βαθιά του απογοήτευση» για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν εφάρμοσε «πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για την ανάταξη της οικονομίας της» εξέφρασε και ο επικεφαλής της Σοσιαλιστικής και Δημοκρατικής Παράταξης στο Ευρωκοινοβούλιο, Χ. Σβόμποντα.