Εντός του 2013 η «έξοδος»

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πιστεύω ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι αναπόφευκτη και την τοποθετούμε στο πρώτο εξάμηνο του 2013», τονίζει στην «Κ» η διευθύντρια Ευρώπης της Roubini Global Economics, Μέγκαν Γκριν, η οποία σκιαγραφεί με μελανά χρώματα το άμεσο μέλλον. Η άμεση συνεργάτιδα του γνωστού οικονομολόγου Νουριέλ Ρουμπινί τονίζει ότι η εταιρεία μακροοικονομικής στρατηγικής του τελευταίου δίνει 60% πιθανότητες σε ελεγχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, η οποία δεν θα προκαλέσει σημαντικές αναταράξεις, ενώ οι πιθανότητες να λάβει ανεξέλεγκτη μορφή, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης, τοποθετούνται στο 25%. Και στις δύο περιπτώσεις, η κ. Γκριν σημειώνει ότι η χώρα θα παραμείνει εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης η οποία και θα τη στηρίξει χρηματοδοτικά ώστε να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που θα προκύψουν. Εκτιμά, δε, ότι «απελευθερωμένη» από τους περιορισμούς που δημιουργεί η συμμετοχή στην Ευρωζώνη, η Ελλάδα θα μπορέσει να αξιοποιήσει την υποτίμηση του νομίσματός της για να ενισχύσει τον τουρισμό και άλλους νευραλγικούς τομείς της οικονομίας της.

Αλλωστε, και ο ίδιος ο Νουριέλ Ρουμπινί, αφού προέβλεψε ότι «η τραγωδία της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ φθάνει στην τελευταία της πράξη», ανέφερε πρόσφατα ότι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η κατάρρευση είναι «να ξεκινήσει μια διαδικασία ελεγχόμενης εξόδου, σε συντονισμό με την ΕΚΤ, την Κομισιόν και το ΔΝΤ, η οποία θα ελαχιστοποιήσει την παράπλευρη ζημία στην υπόλοιπη Ευρωζώνη».

Σύμφωνα με την κ. Γκριν, το ενδεχόμενο παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ -και στην πορεία η συμμετοχή της στην προωθούμενη οικονομική ένωση- συγκεντρώνει μόλις 15% πιθανότητες, και σε αυτή την περίπτωση προβλέπει «μια πολύ αρνητική δεκαετία κατά την οποία θα υπάρξει μια βαθιά παρατεταμένη ύφεση πριν η χώρα καταφέρει να ανακάμψει, να επανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και να επιστρέψει στην ανάπτυξη».

Αναφερόμενη στην πρόσφατη απόφαση της Ε.Ε. για τις ισπανικές τράπεζες, σημειώνει ότι και η Ελλάδα πρέπει να προσπαθήσει να ωφεληθεί, ωστόσο παραδέχεται ότι «θα είναι δύσκολο να εφαρμοσθεί η απόφαση αναδρομικά».

Αναλύοντας το περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη, επισημαίνει ότι η Γερμανία ίσως έχει δίκιο όταν υπογραμμίζει την ανάγκη η ανάπτυξη να προέλθει μέσω μεταρρυθμίσεων, αλλά συμπληρώνει ότι «θα χρειασθούν από πέντε μέχρι δέκα χρόνια για να αποβεί αποτελεσματική αυτή η πολιτική». Εκτιμά, δε, ότι η αναθέρμανση των προβληματικών οικονομιών του ευρωπαϊκού Νότου μέσω μιας επεκτατικής πολιτικής των ισχυρών οικονομιών του Βορρά θα συνέβαλε καθοριστικά στην αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά διαπιστώνει απροθυμία των τελευταίων να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος, η κ. Γκριν περιγράφει ένα γκρίζο τοπίο και για την Πορτογαλία, τονίζοντας πως οι μέχρι τώρα καλές επιδόσεις της δεν θα συνεχισθούν καθώς από εδώ και στο εξής εισέρχεται στα «δύσκολα» και υπό αυτό το πρίσμα προβλέπει έξοδο και της Πορτογαλίας από την Ευρωζώνη το 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή