Σε φάση ενδοσκόπησης το ΚΚΕ

Σε φάση ενδοσκόπησης το ΚΚΕ

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το εκλογικό αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου δεν ήταν το καλύτερο για το ΚΚΕ. Πιθανόν η μεγαλύτερη έκπληξη για τα μέλη και τους φίλους του να ήταν το γεγονός ότι αυτό συνέβη μόλις ενάμιση χρόνο από τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου το ΚΚΕ είχε καταγράψει διψήφια ποσοστά στην επικράτεια. Επόμενο ήταν, το κόμμα να βρεθεί σε κρίση, η οποία ωστόσο δεν τρομάζει την ηγεσία του. Το ότι μπορεί να διαχειρίζεται με επιτυχία κρίσεις η κ. Παπαρήγα το έχει αποδείξει πολλές φορές από το 1991 και το ότι το ΚΚΕ άντεξε τους κραδασμούς μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ λέει πολλά.

Αυτό που έγινε, από τη βραδιά κιόλας των εκλογών, ήταν μια εξαντλητική διαδικασία αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος και των αδυναμιών των οργάνων του κόμματος, που οδήγησε σε μια εξαιρετικά αυτοκριτική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής (Κ.Ε.). Η διαδικασία δεν θα τελειώσει εδώ. Η απόφαση θα ξαναπάει στις οργανώσεις, ενώ η αποτίμηση της δουλειάς του κόμματος θα αποτελέσει αντικείμενο του προσυνεδριακού διαλόγου εν όψει του 19ου τακτικού συνεδρίου του κόμματος, την άνοιξη του 2013.

Θέμα πολιτικής γραμμής δεν τίθεται πάντως. Σύμφωνα με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής «η γενική πολιτική γραμμή που δόθηκε η εκλογική μάχη ανταποκρινόταν στον χαρακτήρα της κρίσης». Ωστόσο, η απόφαση είναι και ασυνήθιστα αυτοκριτική για οποιοδήποτε ελληνικό κόμμα. Βρίθει από φράσεις του τύπου: «Η Κ.Ε. εκτιμά ότι υπάρχει σοβαρή έλλειψη στη δουλειά του κόμματος με τους φίλους και οπαδούς για την ανάδειξη των θέσεών μας».

Οι σημαντικότερες παρατηρήσεις βεβαίως είναι ότι «η Κ.Ε. δεν εντόπισε έγκαιρα το βάθος της συνολικής μείωσης των δύο κομμάτων και ιδιαίτερα την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, καθώς και την ισχυροποίηση – στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ» και ότι «δεν συγκέντρωσε την προσοχή της στο γεγονός ότι για πρώτη φορά έμπαινε ζήτημα να επιλέξει ο λαός ανάμεσα σε μια κυβέρνηση της Ν.Δ. ή του ΠΑΣΟΚ ή μια κυβέρνηση της λεγόμενης «αριστερής συνεργασίας». Είναι χαρακτηριστικό της διάθεσης για αυτοκριτική το γεγονός ότι αναφέρεται ακόμα πως «υποτιμήθηκε ο ρόλος του Διαδικτύου στην πληροφόρηση της νεολαίας και ως όργανο επίθεσης στο κόμμα».

Τι ακολουθεί; Από τη στιγμή που το κόμμα κρίνει ότι η γραμμή του ήταν σωστή αλλά το κεντρικό του όργανο παρουσίασε αδυναμίες, θα υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις; Από ό,τι άφησε να εννοηθεί η ίδια η κ. Παπαρήγα, αυτό που θα ακολουθήσει θα είναι μια ομαλή κομματική διαδικασία στο τέλος της οποίας θα υπάρξουν και αλλαγές: «Στο συνέδριο θα αποτιμηθεί συνολικά η δράση της Κ.Ε. και του κόμματος. Το συνέδριο θα πάρει αποφάσεις, ενώ εκλέγονται όλα τα όργανα από κάτω προς τα πάνω και δεν φαντάζομαι να εκλεγούν απολύτως τα ίδια όργανα, δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Μέσα σε μια μάχη αναδεικνύονται και καινούργια ταλέντα. Ηταν μεγάλη μάχη αυτή», είπε σε σχετική ερώτηση σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου.

Συμπεράσματα για το αν όλα αυτά θα οδηγήσουν στο ενδεχόμενο εκτεταμένων αλλαγών στο ΚΚΕ δεν επιτρέπουν. Η κ. Αλέκα Παπαρήγα, η μακροβιότερη γραμματέας στην ιστορία του ΚΚΕ, έχει καταστήσει σαφές στο παρελθόν πως δεν είναι «δεμένη» με την καρέκλα της – «αν το κόμμα μου αναθέσει άλλη δουλειά, θα την κάνω. Δεν θα κάνω εγώ την παρεξηγημένη προσωπικότητα», είχε πει χαρακτηριστικά στο παρελθόν. Από την άλλη όμως το ΚΚΕ επιχειρεί να ξεπεράσει μια κρίση και σε τέτοιες περιόδους δεν συνηθίζονται οι εκτεταμένες αλλαγές.

Στην αποτίμηση της Κ.Ε. υπάρχει κάτι ακόμα που είναι αξιοσημείωτο. Η αναφορά «σε ένα μικρό μέρος των κομματικών μελών», που παρατήρησε ότι στις διερευνητικές εντολές το ΚΚΕ θα μπορούσε να καταθέσει κυβερνητική πρόταση με αποδέσμευση από την Ε.Ε. και μονομερή διαγραφή του χρέους, που θα υποχρέωνε τον ΣΥΡΙΖΑ να την απορρίψει. Η Κ.Ε. αποφάσισε ότι σωστά δεν μπήκε το ΚΚΕ στη λογική συζήτησης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η συγκεκριμένη αναφορά όμως είχε τη σημασία της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή