Στον ΣΥΡΙΖΑ εγγράφουν μέλη

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νομοθετικές πρωτοβουλίες για την κατάργηση εφαρμοστικών νόμων του Μνημονίου, κινήσεις στήριξης σε όσους αντιδρούν στην κυβερνητική πολιτική και περαιτέρω προώθηση της μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ενιαίο κόμμα, σε αυτή τη φάση μέσα από αθρόες εγγραφές μελών, προβλέπει ο σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ για το διάστημα του καλοκαιριού. Οι ρυθμοί και στην Κουμουνδούρου αρχίζουν να χαλαρώνουν, καθώς σωρεία νομοθετικών πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση ή ιδιωτικοποιήσεων που θα κρατούσαν το κόμμα σε αγωνιστική εγρήγορση, δείχνουν να παραπέμπονται τον Σεπτέμβριο.

Επικοινωνιακά καταβάλλεται προσπάθεια ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι παρών στην επικαιρότητα και το μήνυμά του να μη «χαθεί» στην καλοκαιρινή ραστώνη. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται εκδηλώσεις, όπως η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Αλ. Τσίπρας για την εγγραφή μελών (αν και η σχετική διαδικασία βρισκόταν ήδη σε πλήρη εξέλιξη), ή η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην Αθήνα, που ολοκληρώνεται σήμερα.

Οργανωτικά, η έμφαση θα αποδοθεί στις λαϊκές συνελεύσεις, όσο το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες και το ενδιαφέρον του κόσμου, που αναμένεται να ατονήσει τον Αύγουστο. Η εγγραφή μελών, πάντως, θα συνεχιστεί ανεξάρτητα από τις λαϊκές συνελεύσεις και στις κατά τόπους οργανώσεις του κόμματος. Από την περασμένη Δευτέρα, όπου ο κ. Τσίπρας ανακήρυξε και επισήμως την έναρξη της καμπάνιας, αρκετές νομαρχιακές οργανώσεις στην περιφέρεια έχουν αρχίσει να απευθύνουν πρόσκληση στους πολίτες να εγγραφούν ως μέλη στο ενιαίο κόμμα.

Η μαζικότητα του εγχειρήματος αποτελεί πρωταρχικό στοίχημα της ηγεσίας του κόμματος, καθώς η αθρόα προσέλευση του κόσμου θα διατηρήσει τη δυναμική τής ενοποίησης και θα παρακάμψει πιο εύκολα αντιρρήσεις και αντιστάσεις που σε κάποιο βαθμό έχουν ήδη εκδηλωθεί στο εσωτερικό των συνιστωσών της συμμαχίας. Ακόμα και στελέχη όπως ο Π. Λαφαζάνης έχουν δημόσια ζητήσει να μη γίνει «άλμα στο κενό» και να διαψευστεί η παράδοση που «θέλει τις αριστερές δυνάμεις που προχωράνε σε μετασχηματισμούς των κομμάτων τους να οδηγούνται σε συντηρητικές μετατοπίσεις». Αυτό το άγχος, το συμμερίζονται και ορισμένες άλλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ όπως η ΔΕΑ π.χ., η οποία θέλει το κόμμα με μορφή ομοσπονδιακής οργάνωσης και ως μια εκ των βασικών οργανωτικών αρχών ότι δεν θα υπάρχει υποχρέωση πειθαρχίας της μειοψηφίας στις αποφάσεις της πλειοψηφίας, αν αυτές κατά την κρίση της μειοψηφίας είναι αντίθετες «με το συμφέρον της ταξικής πάλης». Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν συνιστώσες και στελέχη που θεωρούν ότι η μαζική εισροή νέων μελών θα επηρεάσει αναγκαστικά τη γραμμή και τις προτεραιότητες του νέου κόμματος.

Προς το παρόν οι οργανωτικές διεργασίες για την πανελλαδική συνδιάσκεψη κινούνται σε χαλαρούς ρυθμούς και για να μην εκδηλωθούν τριβές θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρχει η δυνατότητα παράλληλης λειτουργίας του ενιαίου κόμματος και ορισμένων συνιστωσών του που δεν θα θέλουν να ενταχθούν σε αυτό, τουλάχιστον στο πρώτο διάστημα. Στην οργανωτική Επιτροπή υπό την κ. Σακοράφα πάντως θα τηρηθούν οι ισορροπίες, όπως άλλωστε δείχνει η απόφαση ότι συμμετέχει σ’ αυτήν σύσσωμη η σημερινή Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία εκπροσωπούνται όλες οι συνιστώσες.

Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει όπως είχε εξαγγείλει στο αναθεωρημένο κυβερνητικό του πρόγραμμα με νομοθετικές πρωτοβουλίες για την κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων του Μνημονίου. Ετσι θα ακολουθήσει εντός του θέρους και πρωτοβουλία για την κατάργηση των έκτακτων εισφορών στα εισοδήματα και του ειδικού τέλους στην ακίνητη περιουσία. Σε ό,τι αφορά την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, στην Κουμουνδούρου δεν θέλουν να προδικάσουν εκ των προτέρων τη στάση τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή