Το επιτελείο Βενιζέλου και οι γκρίνιες

Το επιτελείο Βενιζέλου και οι γκρίνιες

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα σχήμα που συνδυάζει τις ενδοκομματικές ισορροπίες, την ανάγκη για αυξημένη επιφυλακή ενόψει των εξελίξεων του φθινοπώρου, αλλά και την αξιοποίηση στελεχών νεότερης ηλικίας, πορεύεται πλέον ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Από το νέο επιτελείο της Ιπποκράτους, με την εξαίρεση των κ. Κ. Σκανδαλίδη και Μιχ. Χρυσοχοΐδη απουσιάζουν τα λεγόμενα «κορυφαία» στελέχη. Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσονται κυρίως ο κ. Α. Λοβέρδος και η κ. Αννα Διαμαντοπούλου. Και οι δύο πρώην υπουργοί έχουν γνωστοποιήσει στον κ. Βενιζέλο ότι δεν ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στις διαδικασίες ανασύστασης του ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον για το επόμενο χρονικό διάστημα. Από την πλευρά του κ. Βενιζέλου τονίζεται μετ’ επιτάσεως ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι ανοικτός σε οποιαδήποτε πρόταση των δύο στελεχών για συμμετοχή τους στην κομματική προσπάθεια και την ηγετική ομάδα, όποτε κι αν το επιλέξουν και μάλιστα χωρίς προαπαιτούμενα και προϋποθέσεις.

Από την πλευρά των κ.κ. Λοβέρδου και Διαμαντοπούλου το κλίμα δεν είναι τόσο θετικό, επιδεινώθηκε μάλιστα μετά τη «μίνι» κυβερνητική κρίση που προκάλεσε η συζήτηση περί του τρόπου επαναδιαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας, μετά τις σαφείς βολές της Ιπποκράτους εναντίον του κ. Ιω. Στουρνάρα για τη στάση του στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πρώην υπουργοί διαφωνούν κάθετα με τους χειρισμούς του κ. Βενιζέλου, ενώ προβληματισμούς για τη συνολική στάση του ΠΑΣΟΚ έναντι της κυβέρνησης εξέφρασε και ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος συμμετέχει κανονικά σε όλες τις κομματικές συσκέψεις.

Στο επιτελείο του κ. Βενιζέλου είναι ικανοποιημένοι από τον τρόπο που στελεχώθηκαν τα δύο μεταβατικά, ώς το συνέδριο, όργανα, παρά τις αρνήσεις ορισμένων στελεχών (όπως η κ. Εύα Καϊλή και η κ. Τόνια Αντωνίου). Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με εξαίρεση κάποιους βουλευτές με θεσμικό ρόλο ή λειτουργία εντός του κόμματος, δεν τοποθέτησε στα όργανα κανέναν κοινοβουλευτικό, καθώς θεωρεί ότι ήδη έχουν επιφορτιστεί με αρκετές αρμοδιότητες. Επίσης θεωρούν ότι δεν υπήρξε κανείς αποκλεισμός, καθώς ο κ. Βενιζέλος επέλεξε πρόσωπα από διαφορετικές τάσεις εντός του ΠΑΣΟΚ και δεν περιορίστηκε στους αμιγώς «βενιζελικούς», κάτι που σε άλλες περιόδους ενδεχομένως να φαινόταν και φυσιολογικό.

Στο εσωτερικό του κόμματος δεν συμφωνούν όλοι με αυτήν την άποψη. Καταρχήν τονίζεται ότι υπάρχει πλήρης απουσία των «παπανδρεϊκών» πρώην υπουργών, όπως οι κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, Π. Γερουλάνος ή Ιω. Ραγκούσης. Ωστόσο η βασικότερη διαφωνία αρκετών στελεχών της Ιπποκράτους (τόσο σε κεντρικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο) εντοπίζεται στο γεγονός ότι τα μεταβατικά αυτά σχήματα δεν ανταποκρίνονται στη ρητορική της εκ του μηδενός ανανέωσης του ΠΑΣΟΚ. Η κριτική αφορά τόσο την Πολιτική όσο και την Οργανωτική Γραμματεία.

Διερωτώνται αρκετοί ποια μπορεί να είναι η συμβολή στην ανανέωση προσώπων όπως ο κ. Γ. Παναγιωτακόπουλος της «Αριστερής Πρωτοβουλίας», ο οποίος είναι μεν από τις πλέον συμπαθείς φυσιογνωμίες εντός του κόμματος, αποτελεί δε ένα πολιτικό στέλεχος με αναφορές από το «πολύ βαθύ» ΠΑΣΟΚ. Σε μερίδα της Κ.Ο. υπάρχει σκεπτικισμός για επιλογές προσώπων όπως ο κ. Ευ. Αργύρης ή ο κ. Κ. Πανταζής της νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν επίσης και τοπικές αντιδράσεις για πρόσωπα όπως ο νυν δήμαρχος Ηρακλείου κ. Ιω. Κουράκης. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο θεωρούν ότι ο κ. Βενιζέλος έκανε μια ατυχή επιλογή στο πρόσωπο του κ. Κουράκη, καθώς υπήρχαν λιγότερο προβεβλημένα στελέχη του κόμματος σε μια παραδοσιακά φιλική για το κόμμα περιφέρεια, που θα μπορούσαν να είχαν προτιμηθεί έναντι ενός, αμφιλεγόμενου, για το τοπικό ΠΑΣΟΚ, προσώπου.

Το σχήμα για τη διαχείριση κρίσεων

Εκτός από τα μεταβατικά όργανα, τα οποία θα συνεδριάσουν για πρώτη φορά αύριο και μεθαύριο, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος απομένει να καταλήξει και στο σχήμα με το οποίο θα κάνει καθημερινή διαχείριση κρίσεων. Οπως φάνηκε και από την έκτακτη σύσκεψη μετά την «κρίση της επαναδιαπραγμάτευσης», ρόλο σε αυτήν την ομάδα διαδραματίζουν οι κ.κ. Κ. Σκανδαλίδης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Φώφη Γεννηματά, Ν. Ανδρουλάκης, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Χρ. Πρωτόπαπας, Φιλ. Σαχινίδης, Ιω. Μανιάτης, Π. Κουκουλόπουλος και Τόνια Αντωνίου (η οποία βεβαίως την επομένη, λίγο πριν από τις ανακοινώσεις για την Πολιτική Γραμματεία είχε μια πολύ έντονη διαφωνία με τον κ. Βενιζέλο). Αυτό το σχήμα δεν έχει κάποια μόνιμα χαρακτηριστικά και φαίνεται ότι ο κ. Βενιζέλος κλίνει προς την άποψη πως πρέπει να αξιοποιούνται πρόσωπα και στελέχη ανάλογα με τη φύση και το περιεχόμενο κάθε κρίσης. Αρκετοί συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι, σε αντίθεση προς την Πολιτική Γραμματεία και το νέο Οργανωτικό, όργανα τα οποία έχουν πολύ μεγαλύτερη -αριθμητικά- σύνθεση απ’ όσο χρειάζεται, το επικοινωνιακό σχήμα πρέπει να είναι ευέλικτο και να μη στηριχθεί -και αυτό- στην ανάγκη για τήρηση των όποιων ισορροπιών. Τις αμέσως επόμενες ημέρες ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να προβεί και σε άλλες ανακοινώσεις όπως λ.χ. για την ευθύνη του ΙΣΤΑΜΕ (την οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητήσει ο κ. Κ. Σκανδαλίδης), αλλά και τις Γραμματείες Παρακολούθησης Κυβερνητικού Εργου και Επικοινωνίας, για τις οποίες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη δεχθεί δεκάδες εισηγήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή