Οι άνθρωποι-κλειδιά στο επιτελείο του Μαξίμου

Οι άνθρωποι-κλειδιά στο επιτελείο του Μαξίμου

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μετατροπή του Μεγάρου Μαξίμου σε στρατηγείο προώθησης του κυβερνητικού έργου επιθυμεί ο κ. Αντώνης Σαμαράς. Ασφαλώς, δεν είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που επεδίωξε κάτι τέτοιο. Ολοι οι προκάτοχοί του κινήθηκαν στην ίδια κατεύθυνση. Ο κ. Σαμαράς, ωστόσο, είναι ο μόνος που -εν μέσω μείζονος κρίσης- δεν έχει περιθώρια να κάνει λάθος.

Ο πρωθυπουργός θέλει να συγκροτήσει μία ομάδα δράσης, η οποία θα έχει τη στενή παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου και θα παρεμβαίνει πριν ακόμη δημιουργηθεί το πρόβλημα. Τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει να λειτουργεί η πρωινή διυπουργική σύσκεψη με τη συμμετοχή στελεχών του Μαξίμου και των διευθυντών των υπουργείων, με στόχο τον έλεγχο της επικαιρότητας αλλά και του προγραμματισμού, ενώ στη συνέχεια, δράση αναλαμβάνει το επιτελείο του Μεγάρου.

Ποιο είναι αυτό; Αν κάποιος επεδίωκε να αποτυπώσει τη δομή του Μεγάρου σε μορφή πυραμίδας, απλώς θα παραγνώριζε τις ιδιαιτερότητες της προεδρικής ομάδας, την απευθείας επαφή με τον κ. Σαμαρά, τις ιδιαιτερότητες των μεταξύ τους σχέσεων αλλά και τις αντιθέσεις τους. Τα πρόσωπα-κλειδιά, πάντως, είναι τα εξής:

Κώστας Μπούρας. Ο διευθυντής του Πρωθυπουργικού Γραφείου μετρά χρόνια δίπλα στον κ. Σαμαρά. Η συνεργασία τους ξεκίνησε το 1989 και η πορεία τους ταυτίστηκε το 1993, όταν ο κ. Μπούρας ακολούθησε τον κ. Σαμαρά στην Πολιτική Ανοιξη. Για πολλούς είναι ο «αόρατος άνθρωπος» του επιτελείου, υπό την έννοια της αποστροφής του στη δημοσιότητα αλλά και των πληροφοριών που (δεν) επιτρέπει να διαρρεύσουν. Από τα χέρια του περνούν όλες οι μείζονες υποθέσεις του Πρωθυπουργικού Γραφείου αλλά και η άμβλυνση των όποιων αντιθέσεων στο εσωτερικό του.

Δημήτρης Σταμάτης. Ο υπουργός Επικρατείας αποτελεί επίσης διαχρονικό συνοδοιπόρο του πρωθυπουργού. Στο Μαξίμου έχει αναλάβει τον ρόλο του πολιτικού σχεδιασμού της κυβέρνησης αλλά και αυτού που θα «τρίζει τα δόντια» στα κυβερνητικά στελέχη. Οι αγγλομαθείς του επιτελείου τον αποκαλούν «enforcer», αυτόν που αναλαμβάνει δράση όταν οι καταστάσεις σκληρύνουν. Καίριος είναι ο ρόλος του και στην επιλογή των στελεχών που θα τοποθετηθούν στην κρατική μηχανή.

Χρύσανθος Λαζαρίδης. Χωρίς θεσμική θέση στο Μαξίμου, διατηρεί έναν «ελεύθερο ρόλο» εντός – εκτός επιτελείου. Είναι κατά περίσταση ο λογογράφος του πρωθυπουργού, ο διαπραγματευτής με τα άλλα δύο κόμματα της κυβέρνησης, ο αναλυτής των οικονομικών δεδομένων και του προγράμματος της Ν.Δ. Οι σχέσεις με τον κ. Σαμαρά είναι εμπιστοσύνης. Με τους κ. Μπούρα και Σταμάτη, ήταν οι καθημερινοί επισκέπτες στο σπίτι της Κηφισιάς.

Γιώργος Μουρούτης. Ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού έγινε γνωστός στο ευρύτερο κοινό λόγω των μετωπικών αντιπαραθέσεών του μέσω Διαδικτύου. Εχει απευθείας επαφή με τον πρωθυπουργό, όντας στο πλευρό του επί πολλά έτη, και συμβάλλει στην ομαλοποίηση του επικοινωνιακού έργου της κυβέρνησης.

Σίμος Κεδίκογλου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι το νέο πρόσωπο στο επιτελείο. Εκτός του στενού «προεδρικού πυρήνα» καλείται, εκμεταλλευόμενος την εμπειρία του από τα ΜΜΕ, να διευρύνει τους διαύλους επικοινωνίας αφενός προς τη στενή πρωθυπουργική ομάδα, αφετέρου προς τους δημοσιογράφους. Με άλλα λόγια, να διαχειρισθεί επικοινωνιακά μια «καυτή πατάτα».

Γρηγόρης Τσιμογιάννης. Γνωστός από τα παλιά με τον κ. Σαμαρά, αναλαμβάνει ρόλο στην επικοινωνιακή στρατηγική του πρωθυπουργού.

Μείζονα ρόλο στο επιτελείο έχει ο κ. Τάκης Μπαλτάκος, γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου και ο άνθρωπος που ανέλαβε να συνδράμει στην επίλυση του γόρδιου δεσμού με τις αρμοδιότητες. Επίσης, ο κ. Γιάννης Μουρμούρας, οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού ο οποίος και θα έχει όχι μόνον την εποπτεία του κυβερνητικού έργου στον οικονομικό τομέα αλλά και την έγκαιρη παρέμβαση όπου κριθεί αναγκαίο. Θέσεις συμβούλων έχουν ήδη αναλάβει ο καθηγητής Νομικής κ. Γιάννης Καράκωστας, ο διπλωματικός κ. Αγγελος Υψηλάντης αλλά και ο κ. Σταύρος Παπασταύρου ως σύμβουλος για τα διεθνή – ευρωπαϊκά ζητήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή