Η ατζέντα της κρίσης και μια παραίτηση

Η ατζέντα της κρίσης και μια παραίτηση

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν μόλις λίγα 24ωρα μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης. Ο κ. Σαμαράς είχε εισέλθει στο Αττικό Νοσοκομείο και οι Ελληνες ασχολούνταν περισσότερο με το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου παρά με οτιδήποτε άλλο. Σε μια πολιτική παρέα, ο κ. Νίκος Νικολόπουλος, νέος υφυπουργός Εργασίας, δεν κρύβει την απογοήτευσή του, καθώς μέχρι πριν από λίγες ώρες πίστευε ότι θα γινόταν υπουργός. Αντ’ αυτού είδε τον Γιάννη Βρούτση να παίρνει το χαρτοφυλάκιο. Ηδη από εκείνη την ημέρα είχε κάνει λόγο για μια επιστολή που είχε ετοιμάσει προς τον πρωθυπουργό. Ουδείς τότε θεώρησε ότι αυτή θα περιλάμβανε την παραίτησή του.

Η ώρα της κρίσης ήρθε λίγες ημέρες αργότερα, όταν οι εκπρόσωποι της τρόικας συναντήθηκαν με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Νικολόπουλος δεν τοποθετήθηκε. Ο ίδιος, αργότερα, εξήγησε ότι αυτό έγινε όταν διαπίστωσε ότι η «γραμμή» διαμορφώθηκε ερήμην του και, πάντως, ήταν σε ευθεία αντίθεση με όσα έλεγε προεκλογικά το κόμμα. Η παραίτηση που ενεχείρισε στον Αντώνη Σαμαρά την ώρα που ο πρωθυπουργός δεχόταν συγχαρητήρια για την εξασφάλιση της ψήφου εμπιστοσύνης αποτέλεσε βαρύ πλήγμα για τον ένοικο του Μαξίμου. Παρά το γεγονός ότι ο βουλευτής Αχαΐας επένδυσε την παραίτησή του με πολιτικό υπόβαθρο, ο κ. Σαμαράς φέρεται να σημειώνει σε συνομιλητές του ότι δεν δέχεται τη δικαιολογία. Αλλωστε, είχε στενή συνεργασία με τον κ. Νικολόπουλο και ήξερε πως ο βουλευτής εμφανιζόταν σίγουρος για την ψήφο του υπέρ του δεύτερου Μνημονίου, όταν ο πρόεδρος της Ν.Δ. αντιμετώπιζε τη μαζική ανταρσία των βουλευτών. Μοιάζει, δε, να μη συγχωρεί ότι δεν του έδωσε τη δυνατότητα αναζήτησης μιας ομαλής λύσης, αλλά δημοσιοποίησε την παραίτηση δίδοντας ένα ισχυρό πολιτικό πλήγμα στην κυβέρνηση.

Ο πυρήνας της πολιτικής κίνησης Νικολόπουλου φέρεται να εντοπίζεται στη συνειδητοποίηση ότι οι προεκλογικές εξαγγελίες είναι δύσκολα υλοποιήσιμες, τουλάχιστον σε ορατό πολιτικό χρόνο, αλλά και στην αίσθηση ότι η πολιτική περίοδος των εύκολων λόγων και υποσχέσεων παρήλθε οριστικά. Ωστόσο το πρόβλημα δεν είναι ο βουλευτής Αχαΐας. Ή έστω μόνον αυτός. Ο κ. Νικολόπουλος δεν είναι παρά ακόμη ένας εκπρόσωπος της αποκαλούμενης «πατριωτικής Δεξιάς» ή έστω στελεχών της περιφέρειας που εξελέγησαν με τη σημαία της επαναδιαπραγμάτευσης και της αποτροπής νέων περικοπών. Μοιάζει ως ένας μικρός… Ψωμιάδης της Αχαΐας.

Το Μέγαρο Μαξίμου έδειξε να αιφνιδιάζεται, ωστόσο η σκληρή στάση που υιοθετήθηκε έναντι του πρώην υφυπουργού, με ιδιαιτέρως αιχμηρά σχόλια, είχε στόχο αφενός να απαξιώσει το ειδικό πολιτικό βάρος της κίνησης, αφετέρου να λειτουργήσει αποτρεπτικά για νέα αντίστοιχα φαινόμενα στο μέλλον. Το σενάριο της διαγραφής, αν και συζητήθηκε, απορρίφθηκε καθώς θα μεγέθυνε την κρίση, ενώ θα δημιουργούσε προϋποθέσεις νομιμοποίησης των θέσεων του πρώην υφυπουργού. Πρόκειται πάντως να ενεργοποιηθεί εφόσον υπάρξει αρνητική ψήφος σε νομοσχέδιο.

Οι εσωτερικές έριδες

Η περίπτωση Νικολόπουλου είναι τυπική, υπό την έννοια ότι εμπεριείχε και την παράμετρο της εκρηκτικής σχέσης μεταξύ των στελεχών ενός υπουργείου. Παρά το γεγονός ότι οι αρμοδιότητες καθορίστηκαν με πρωτοφανή ταχύτητα, τόσο για τα δεδομένα μιας τρικομματικής κυβέρνησης όσο και σε σύγκριση με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, οι διαγκωνισμοί στα υπουργεία -και όχι απαραιτήτως σε αυτά που στελεχώνονται από διαφορετικά κόμματα- είναι υπαρκτοί.

Η περίπτωση με το υπουργείο Υγείας και τις αρμοδιότητες επί της φαρμακευτικής πολιτικής, που διεκδικούσε η κ. Φωτεινή Σκοπούλη, είναι ενδεικτική, και προκειμένου να αποσοβηθεί μια νέα κρίση, χρειάσθηκε η παρέμβαση σε ανώτερο επίπεδο.

Η φημολογία για κρίση στις σχέσεις υπουργικών διδύμων είναι ισχυρή, χωρίς πάντως να εδράζεται επί του παρόντος σε πραγματικά περιστατικά. Ουδείς, ωστόσο, μπορεί να αποκλείσει κάποιο «ατύχημα», ειδικά από τη στιγμή που τα νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου καλούνται να διαχειρισθούν μια εξαιρετικά δυσμενή πραγματικότητα.

Ολοκληρώθηκε η λίστα με τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων

Μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ανακοινωθούν και τα ονόματα των νέων γενικών γραμματέων των υπουργείων, στα οποία θα περιλαμβάνονται και στελέχη που θήτευσαν στις κυβερνήσεις Παπανδρέου – Παπαδήμου. Αλλωστε, η τρόικα έχει στείλει μήνυμα παραμονής όσων στελεχών κρίνονται αποτελεσματικά, το ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει την παραμονή κάποιων εκ των γραμματέων, όπως άλλωστε και η ΔΗΜΑΡ, η οποία πρότεινε στελέχη για τα υπουργεία όπου συμμετέχουν δικοί της υπουργοί. Ολο το προηγούμενο διάστημα υπήρξε κύκλος διαβουλεύσεων μεταξύ των τριών πολιτικών κομμάτων αλλά και των υπουργών, με επίκεντρο τον υπουργό Επικρατείας κ. Δημ. Σταμάτη, ο οποίος και διαμόρφωσε την τελική λίστα που δόθηκε προς έγκριση στον πρωθυπουργό. Αμέσως μετά θα αρχίσει η συζήτηση για τις τοποθετήσεις διοικητών στις δημόσιες επιχειρήσεις και υπηρεσίες, τις ΔΕΚΟ και τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να συμπληρωθεί και το παζλ με τα κοινοβουλευτικά στελέχη της Ν.Δ. που θα αναλάβουν θέσεις είτε ως κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι είτε ως πρόεδροι επιτροπών. Παράλληλα, σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, θα πρέπει να αναδειχθεί ο νέος γραμματέας, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Κ. Τασούλα σε ένα εξόχως δυσμενές πολιτικό περιβάλλον. Στο παρασκήνιο ακούγεται το όνομα του Θαν. Μπούρα, ενώ ενδιαφέρον εκδηλώνει και ο Κ. Γκιουλέκας. Κυρίαρχο ρόλο στη διαχείριση κρίσεων, και όχι μόνο αυτών της Ν.Δ., θα έχει ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή