Ξανά «εντός τροχιάς» με τρεις κινήσεις

Ξανά «εντός τροχιάς» με τρεις κινήσεις

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις πολλαπλές ερμηνείες που δόθηκαν στα αποτελέσματα της σύσκεψης των κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη την περασμένη Τετάρτη, η γραμμή πλεύσης του Μεγάρου Μαξίμου παραμένει σταθερή: Η Αθήνα θα δώσει πρώτα σαφή δείγματα γραφής ότι έχει την πολιτική βούληση να επαναφέρει το πρόγραμμα «εντός τροχιάς» και στη συνέχεια θα υποβάλει επισήμως το αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση, με σημείο αιχμής την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Βασικά εργαλεία στη συγκεκριμένη κατεύθυνση θα αποτελέσουν:

-Νομοσχέδιο που προετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης και το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο στις αρχές Αυγούστου. Κατά πληροφορίες, στο νομοσχέδιο θα περιληφθούν αποφάσεις για συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων και γραμματειών, ώστε να αποσταλεί το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για λιγότερο κράτος.

– Η εφαρμογή του συνόλου των μέτρων για το 2012, περιλαμβανομένων των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια. Παρά τη βούληση να περισωθεί ό,τι είναι δυνατόν, πραγματική «κόκκινη γραμμή» λέγεται ότι αποτελεί να μην υπάρξουν μειώσεις μισθών για τους μάχιμους ένστολους.

– Η αποτελεσματική συγκράτηση των δαπανών, με τον κ. Σαμαρά αποφασισμένο να τις επιβάλει, παρακάμπτοντας την προσπάθεια των περισσότερων υπουργών να τις αποφύγουν στους τομείς ευθύνης τους.

Σημειώνεται ότι οι κ. Σαμαράς και Στουρνάρας θα θέτουν το ζήτημα της επιμήκυνσης σε κατ’ ιδίαν επαφές τους, αλλά επισκέψεις του πρωθυπουργού σε μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν από τα μέσα Αυγούστου, οπότε θεωρείται πρώιμη και η συζήτηση για κοινά ταξίδια του με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή