Εύθραυστες οι ισορροπίες στην κυβέρνηση

Εύθραυστες οι ισορροπίες στην κυβέρνηση

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την επιλογή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να τηρήσει εξ αρχής χαμηλούς τόνους και την παρέμβαση του κ. Φώτη Κουβέλη, κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ότι «πρέπει να προστατέψουμε τον υπουργό Οικονομικών γιατί αλλιώς η κυβέρνηση θα αποτύχει», με την οποία συμφώνησε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, εκτονώθηκε η μίνι κυβερνητική κρίση, που προκλήθηκε με επίκεντρο την επαναδιαπραγμάτευση. Ομως, τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας και η ένταση στις σχέσεις του κ. Βενιζέλου με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα αναδεικνύουν τις «εύθραυστες ισορροπίες» εντός των οποίων καλείται να κινηθεί η κυβέρνηση συνεργασίας, που παραλλήλως είναι υποχρεωμένη να αναζητήσει νέα μέτρα, ώστε να θέσει στη συνέχεια με πειστικό τρόπο προς τους εταίρους το αίτημα επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Παρά τις διαφορετικές ερμηνείες που δόθηκαν στα αποτελέσματα της σύσκεψης των αρχηγών της περασμένης Τετάρτης, η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου δεν έχει μεταβληθεί: η επιμήκυνση θα ζητηθεί επισήμως τον Σεπτέμβριο, αφού η κυβέρνηση έχει αποστείλει σαφές μήνυμα στους εταίρους ότι το ελληνικό πρόγραμμα «κινείται και πάλι εντός τροχιάς». Στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα μέτρα του 2012, επιδιώκοντας να αποφύγει τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, με βασική «κόκκινη γραμμή» να αποφευχθούν οι μειώσεις στους μάχιμους ενστόλους.

Πάντως, ο κ. Στουρνάρας προειδοποίησε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ότι αν δεν εξασφαλίσουμε «ενδιάμεση βοήθεια», τότε η κατάσταση δεν θα εξελιχθεί ομαλά για την οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή