Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης

Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με βασικό όπλο τις μεταρρυθμίσεις, τις καταργήσεις – συγχωνεύσεις οργανισμών και γενικότερα την αναδιάρθρωση του κράτους, η οποία, πέραν του περιορισμού της γραφειοκρατίας, θα οδηγήσει σε περιστολή των λειτουργικών και άλλων δαπανών, επιχειρεί ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς να στείλει μήνυμα σοβαρότητας στην τρόικα και να αποκρούσει τις πιέσεις για νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, οι οποίες θα είναι πολιτικά δυσβάστακτες για την κυβέρνηση.

Γνωρίζοντας ότι το στοίχημα της μεταρρύθμισης του κράτους ουδέποτε στο παρελθόν κερδήθηκε, ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται αποφασισμένος να εξαντλήσει τις πιέσεις προς όλους τους υπουργούς προκειμένου να υλοποιήσουν και μάλιστα τάχιστα τις άνωθεν εντολές. Για τους γνωρίζοντες, μάλιστα, μόνο τυχαίο δεν είναι ότι επέλεξε να σηματοδοτήσει τη βούλησή του αυτή με μία επιστολή που απέστειλε προς τους υπουργούς και τους αναπληρωτές τους, με την οποία εμμέσως πλην σαφώς αποσαφήνισε ότι το στοίχημα είναι συλλογικό και όχι προσωπικό, ενώ κατέστησε σαφές ότι άπαντες θα βρίσκονται υπό διαρκή έλεγχο για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση των διαδικασιών εξορθολογισμού του κράτους. Προς επίρρωση, ανακοίνωσε τη συγκρότηση κυβερνητικού συμβουλίου μεταρρύθμισης, το οποίο θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα υπό την προεδρία του και θα έχει ως αποστολή την εφαρμογή της διοικητικής μεταρρύθμισης. Η πρωτοβουλία αυτή του πρωθυπουργού εκτιμάται ότι συνδέεται με την απροθυμία που παρατηρείται, σε ορισμένα τουλάχιστον υπουργεία, για ριζικές αλλαγές στη δομή και λειτουργία τους και κυρίως για δραστική περικοπή των δαπανών τους. Δύο μόλις εικοσιτετράωρα πριν από τη νέα, κρίσιμη σύσκεψη με τους κυβερνητικούς εταίρους, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλο και της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλη για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός έσπευσε με την επιστολή του να προαναγγείλει την έναρξη της αξιολόγησης των δημοσίων υπηρεσιών από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και έδειξε τον δρόμο για καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων. «Τις επόμενες ημέρες ξεκινά από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με την Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα και με την πολύτιμη συνδρομή του δικού μας ανθρώπινου δυναμικού, η αξιολόγηση των δομών των υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων τους με στόχο την αναδιάρθρωσή τους», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην επιστολή. Επιπρόσθετα, ο κ. Σαμαράς προανήγγειλε συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων του Δημοσίου, «με στόχο τον εξορθολογισμό της λειτουργίας των υπουργείων και την περιστολή περιττών δαπανών».

Την ίδια ώρα, συνεργάτες του πρωθυπουργού σημειώνουν ότι οι περικοπές πρέπει να γίνουν με τον πλέον ορθολογικό και δίκαιο τρόπο, ώστε να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι πλέον ευπαθείς ομάδες, ενώ ορισμένες πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι όχι μόνο καταβάλλεται προσπάθεια να εξευρεθούν πόροι που δεν θα έχουν κοινωνικό αντίκτυπο, αλλά και να υιοθετηθούν μέτρα ανακούφισης για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Το κανάλι της Βουλής

Ενδεικτική των προθέσεων του κυβερνητικού επιτελείου να σηματοδοτήσει τη βούλησή της για δραστική περιστολή δαπανών του Δημοσίου είναι η συζήτηση που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ανοίξει για την αναστολή λειτουργίας του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής από την οποία εκτιμάται ότι μπορεί να εξοικονομηθούν έξι εκατ. ευρώ ετησίως. Η επικρατούσα άποψη είναι να διατηρηθεί μόνο η μετάδοση των συνεδριάσεων της Βουλής, κάτι που εμμέσως επιβεβαίωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου, λέγοντας (Real Fm) ότι πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης των συνεδριάσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή