Μέτρα ύψους 6 δισ. προτείνει το ΚΕΠΕ για το 2013 – 2014

Μέτρα ύψους 6 δισ. προτείνει το ΚΕΠΕ για το 2013 – 2014

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτρα με καθαρή εξοικονόμηση ύψους 5 δισ. ευρώ έχει εντοπίσει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για την περίοδο 2013-2014. Σήμερα το προσχέδιο της έκθεσης του κέντρου θα παραδοθεί στον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, με στόχο να συζητηθεί στην αυριανή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ενόψει της έλευσης της τρόικας στις 24 Ιουλίου.

Για να καλυφθεί η εξοικονόμηση δαπανών 11,6 δισ. ευρώ στην επόμενη διετία, υπάρχουν τρεις πηγές περικοπών. Η μία αφορά τη μελέτη του ΚΕΠΕ από την οποία θα έπρεπε να προκύψει όφελος 6,5 δισ. ευρώ. Η δεύτερη έχει να κάνει με τις περικοπές κοινωνικών επιδομάτων ύψους 3 δισ. ευρώ (μελέτη από το υπουργείο Εργασίας) και η τρίτη πηγή απ’ όπου θα προέλθουν 2,1 δισ. ευρώ είναι η μείωση του Δημοσίου μέσω καταργήσεων φορέων, συγχωνεύσεων και μείωσης του προσωπικού (μελέτη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης).

Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, το ΚΕΠΕ θα παραδώσει λίστα με μέτρα ύψους 6 δισ. ευρώ, αλλά το ποσό αυτό αφορά την ακαθάριστη εξοικονόμηση δαπανών από την εφαρμογή των περικοπών. Το καθαρό όφελος υπολογίζεται στα 5 δισ. ευρώ. Η διαφορά αυτή προκύπτει από τις αρνητικές επιπτώσεις για τα κρατικά ταμεία (μειωμένοι φόροι και ασφαλιστικές εισφορές) που θα έχει η νέα περικοπή των συντάξεων που προωθείται. Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Π. Κορλίρας, δήλωσε χθες πως τα μέτρα που έχει προσδιορίσει το ΚΕΠΕ ανέρχονται σε 150 και έχουν απόδοση 6 δισ. ευρώ. Σε γενικές γραμμές, το ΚΕΠΕ είχε οδηγίες τα μέτρα που θα εντοπίσει να μην αφορούν οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά στοχευμένες μειώσεις αποδοχών και περικοπές άλλων δαπανών.

Οι έξι κατηγορίες

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η λίστα μέτρων του ΚΕΠΕ περιλαμβάνει 6 βασικές κατηγορίες περικοπών:

1. Νέα μείωση στις συντάξεις. Το ΚΕΠΕ προτείνει την επιβολή πλαφόν στο άθροισμα όλων των συντάξεων που λαμβάνει κάποιος, στα 2.200 – 2.400 ευρώ τον μήνα. Από το μέτρο αυτό αναμένεται συνολική ακαθάριστη εξοικονόμηση 2,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, εάν αφαιρεθεί η αρνητική επίπτωση του μέτρου στους φόρους και κυρίως στις εισφορές, το καθαρό όφελος ανέρχεται στο 1,5 δισ. ευρώ.

2. Μειώσεις σε δαπάνες και αποδοχές στη γενική κυβέρνηση. Από την έκθεση του κέντρου προκύπτει ότι υπάρχει περιθώριο εξοικονόμησης 1,5 δισ. ευρώ από αυτή την κατηγορία δαπανών. Ενδεικτικά παραδείγματα μέτρων:

– Η καθιέρωση του ηλεκτρονικού τιμολογίου στη δημόσια διοίκηση με όφελος 150 εκατ. ευρώ.

– Η κατάργηση των συντάξεων που λαμβάνουν ορφανές, ανύπαντρες ή διαζευγμένες κόρες δικαστικών και στρατιωτικών (220 εκατ. ευρώ).

– Μετάθεση της πληρωμής των αναδρομικών των δικαστών για το 2016 (280 εκατ. ευρώ).

– Η κατάργηση του επιδόματος εξομάλυνσης στο υπουργείο Αμυνας (160 εκατ. ευρώ).

– Η κατάργηση συμβούλων των δημάρχων (60 εκατ. ευρώ).

– Η κατάργηση των επιστημονικών συμβούλων των βουλευτών (10 εκατ. ευρώ).

– Η μείωση των συντάξεων των βουλευτών κατά 20% θα απέδιδε 4,8 εκατ. ευρώ.

– Η παροχή αυτοκινήτων μόνο σε βουλευτές της επαρχίας (1,5 εκατ. ευρώ).

– Η μείωση των αποδοχών των προέδρων των νομικών προσώπων κατά 20% (750 χιλ. ευρώ).

Πέραν αυτών, έχουν εντοπιστεί κι άλλοι τομείς όπου θα μπορούσαν να γίνουν παρεμβάσεις. Π.χ. το συνολικό κόστος για τους υπαλλήλους που είναι αποσπασμένοι σε γραφεία βουλευτών ανέρχεται στα 19 εκατ. ευρώ. Το συνολικό κονδύλι για τις συντάξεις των πρώην πρωθυπουργών (που λαμβάνουν και τη βουλευτική σύνταξη) είναι 4,3 εκατ. ευρώ, ενώ το κράτος πληρώνει συνολικά 60 εκατ. για τους μετακλητούς υπαλλήλους στους αιρετούς άρχοντες.

3. Περικοπές στην υγεία με όφελος 600-650 εκατ. ευρώ, μέσω της ακόμα πιο εκτεταμένης χρήσης των γενόσημων φαρμάκων και των περικοπών στις δαπάνες των νοσοκομείων.

4. Περιστολή αμυντικών δαπανών κατά 600-650 εκατ. ευρώ.

5. Περιστολή δαπανών στους ΟΤΑ, με όφελος 400 εκατ., μέσω της κατάργησης θυγατρικών εταιρειών, πολιτιστικών κέντρων κ.λπ.

6. Μειώσεις 300 εκατ. ευρώ στην κεντρική διοίκηση, με «ψαλίδι» σε πάγια, ενοίκια, επιχορηγήσεις, προμήθειες και άλλες λειτουργικές δαπάνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή