Αντώνης Μανιτάκης: Το Μέγαρο Μαξίμου καλύπτει τον υπουργό

Αντώνης Μανιτάκης: Το Μέγαρο Μαξίμου καλύπτει τον υπουργό

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν και την απροθυμία των περισσοτέρων μελών του υπουργικού συμβουλίου να βάλουν βαθιά το μαχαίρι στους κωδικούς των υπουργείων τους, «κόβοντας» δαπάνες, εκδηλώθηκαν στο εσωτερικό της κυβέρνησης οι πρώτες τριβές. Ενας εκ των υπουργών που δέχθηκε πυρά εκ των έσω ήταν ο υπουργός Διοικ. Μεταρρύθμισης.

Εμφανίστηκε στη συνάντηση με τον κ. Γ. Στουρνάρα, έλεγαν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, χωρίς να έχει κοστολογημένη πρόταση. «Χρειαζόμαστε ρεαλιστικές προτάσεις. Δεν μπορεί κάποιος υπουργός να προτείνει περικοπές 100 εκατ. ευρώ, από τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι μπορεί να περικόψει δύο ή ακόμη και τρία δισ.». Μετά το κλίμα που διαμορφώθηκε, το Μαξίμου παρέσχε κάλυψη προς τον υπουργό, διαρρέοντας τα πραγματικά δεδομένα για το υπουργείο. Με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός του υπουργείου ανέρχεται στα 37 εκατ. ευρώ και συνολικά μαζί με τις οικονομικά αυτοτελείς ανεξάρτητες αρχές το σχετικό ποσό είναι λιγότερο από 100 εκατ. είναι προφανές ότι σε ό,τι αφορά «τα του οίκου του» δεν είναι δυνατόν να προτείνει περικοπές 100 εκατ.

Από την άλλη, το υπουργείο Διοικ. Μεταρρυθμισης είναι «ομπρέλα» για το σύνολο των υπουργείων. Γι’ αυτό, έλεγαν κυβερνητικές πηγές, ο στόχος των 2 δισ. δεν αφορά το ίδιο. Εξοικονομήσεις μπορούν να επιτευχθούν μόνο από τα υπουργεία χωριστά. Δεν μπορεί να αποφασίσει το Διοικ. Μεταρρύθμισης, π.χ., ποιες υποδομές και μονάδες πρέπει να κλείσουν στο Παιδείας ή στο Αμυνας είτε ποιες εποπτευόμενες ΔΕΚΟ πρέπει να καταργηθούν. Από την κατάργηση τμημάτων ή τη μείωση ενοικίων και αναλωσίμων δεν εξασφαλίζεται ο επιδιωκόμενος στόχος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή