Στο τραπέζι των αρχηγών οι περικοπές

Στο τραπέζι των αρχηγών οι περικοπές

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον γόρδιο δεσμό της επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί από την τρόικα χωρίς τη λήψη νέων οριζόντιων μέτρων καλούνται να λύσουν σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος και ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλης, οι οποίοι συναντώνται στις 10 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα πρέπει να αναλάβουν το πολιτικό βάρος της τελικής απόφασης, υπό το φως και της απροθυμίας – αδυναμίας αρκετών εκ των μελών του υπουργικού συμβουλίου να συνδράμουν στην περικοπή δαπανών. Ταυτόχρονα, αντικείμενο συζήτησης θα αποτελέσει και η στάση που θα κρατήσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας στην τηλεδιάσκεψη του Εurogroup, την Παρασκευή.

Εν όψει και της σημερινής συνάντησης των αρχηγών, η οποία δεν φαίνεται να καταλήγει σε μέτρα αλλά σε άξονες, το Μαξίμου επιχειρούσε να κλείσει τις πληγές που άνοιξαν από τον προχθεσινό κύκλο συναντήσεων των Γ. Στουρνάρα και Χρ. Σταϊκούρα με τους υπουργούς. Είναι ενδεικτικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ παρείχε πλήρη στήριξη στο οικονομικό επιτελείο, διεμήνυε πως είναι μεν κατανοητή η αντίδραση αρκετών κυβερνητικών στελεχών, ωστόσο υπογράμμιζε ότι μείζων στόχος παραμένει η ανταπόκριση της Ελλάδας στις συμβατικές της υποχρεώσεις. Παράλληλα, μήνυμα στήριξης εστάλη και προς τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη, ο οποίος και βρέθηκε στο στόχαστρο για μικρή, υποτιθέμενη, συνεισφορά στην προσπάθεια.

Σε κάθε περίπτωση, τα νούμερα δύσκολα βγαίνουν, ωστόσο κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν χθες ότι η δυσανάλογα υψηλή ύφεση μπορεί, τελικά, να αποδειχθεί ισχυρό χαρτί για την Ελλάδα στην προσπάθεια επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής. Εφόσον αυτό συμβεί, δεν αποκλείεται να μην επιμείνουν οι εκπρόσωποι της τρόικας στην οριστικοποίηση και των 11,6 δισ της προσαρμογής εντός των επομένων ημερών. Προς αυτή την κατεύθυνση, δεν αποκλείεται να κινηθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ο οποίος, κατά πληροφορίες, επιδιώκει να έχει ακόμη και τηλεδιάσκεψη με τη Γερμανίδα καγκελάριο κ. Αγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Πάντως, τη δυσκολία του εγχειρήματος παραδέχθηκε χθες κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο, μετά το τετ α τετ Σαμαρά – Στουρνάρα άφηνε να εννοηθεί ότι είναι περίπου ανέφικτος ο στόχος της εξοικονόμησης των 11,6 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς το κλίμα δυσφορίας για την απροθυμία – αδυναμία υπουργών να βάλουν βαθιά το μαχαίρι των περικοπών στα του οίκου τους.

Πληροφορίες από το περιβάλλον του πρωθυπουργού αναφέρουν ότι στην εισηγητική του τοποθέτηση, κατά τη σημερινή κρίσιμη συνάντηση, ο κ. Σαμαράς θα αναπτύξει τους βασικούς άξονες του κυβερνητικού σχεδιασμού, με κεντρική θέση ότι θα είναι απολύτως αντιπαραγωγικό το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος οριζόντιων περικοπών, είτε μέσω μειώσεων μισθών είτε μέσω νέας φορολογικής επιβάρυνσης.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην κυβέρνηση είναι ότι την ίδια στιγμή που υπουργοί που έχουν μεγάλο αριθμό στελεχών με ειδικά μισθολόγια εμφανίζονταν χθες επιφυλακτικοί για τις δυνατότητες διατήρησης του σημερινού μισθολογικού επιπέδου, στελέχη του Μαξίμου εξέφραζαν αισιοδοξία ότι τελικώς οι οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων θα αποφευχθούν. Οι ίδιοι κύκλοι άφηναν μάλιστα να εννοηθεί ότι ακόμη και το πλαφόν στις υψηλές συντάξεις, το οποίο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αποτελεί ειλημμένη απόφαση και το μόνον που εκκρεμεί είναι το ύψος της σύνταξης πάνω από το οποίο θα υπάρξει περικοπή, θα έχει μεταβατικό – προσωρινό χαρακτήρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή