Επιφυλακτικό το υπ. Οικονομικών

Επιφυλακτικό το υπ. Οικονομικών

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκρατημένο είναι το οικονομικό επιτελείο όσον αφορά την κάλυψη των αποκλίσεων του φετινού προϋπολογισμού και το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, καθώς και με τον εντοπισμό όλων των παρεμβάσεων ύψους 11,6 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια. Μετά τη χθεσινή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωνε ότι «παλεύουμε» για να μην υιοθετηθούν νέα μέτρα μέσα στο 2012, ενώ εξέφραζε τη βεβαιότητά του ότι μέχρι να έρθει η τρόικα θα έχουν εξευρεθεί τα μέτρα ύψους 11,6 δισ.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, η συζήτηση με τους πολιτικούς αρχηγούς ήταν σε καλό κλίμα και οι κατευθύνσεις για τα νέα μέτρα έγιναν δεκτές από όλους. Τη σύσκεψη απασχόλησαν και τα θέματα των αποκρατικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το θέμα θα το αναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Μάλιστα, αναμένεται να υπάρξει ειδική σύσκεψη των τριών αρχηγών (είτε μετά την αποχώρηση της τρόικας, είτε λίγο πριν) γι’ αυτά τα δύο ζητήματα, καθώς θεωρούνται τα «ισχυρά χαρτιά» της Ελλάδας.

Σε ό,τι αφορά τον εντοπισμό των 11,6 δισ., κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου ανέφερε ότι έχουν προσδιοριστεί μέτρα 5,1 δισ. από την έκθεση του ΚΕΠΕ και άλλα 3 δισ. από τις προτάσεις των άλλων υπουργείων (συνολικά 8,1 δισ. ευρώ). Απομένει να καλυφθεί ένα «κενό» 3,5 δισ., με μέτρα σε ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και συγχωνεύσεις φορέων του Δημοσίου. Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα θα είναι έτοιμα όταν θα έρθουν οι επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα (έχει προγραμματιστεί ραντεβού με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρα για τις 26 Ιουλίου). Μάλιστα, χθες το οικονομικό επιτελείο αναζήτησε μέτρα από τον χώρο των ΔΕΚΟ, αλλά διαπίστωσε ότι τα περιθώρια είναι περιορισμένα. Πέραν της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ, δεν υπάρχει η δυνατότητα για μεγάλες εξοικονομήσεις, αφού το μισθολογικό κόστος έχει ήδη μειωθεί κατά 50% τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Το αμεσότερο, όμως, ζήτημα είναι το τι θα γίνει με τον φετινό προϋπολογισμό. «Παλεύουμε να μην μας ζητηθούν άλλα μέτρα για φέτος, εκτός από τα 3 δισ., η εξοικονόμηση των οποίων προωθείται», δήλωνε χθες κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου. Ωστόσο, τα πάντα είναι ανοιχτά μέχρι να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Ακόμα και οι οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Αναφορικά με τα ισοδύναμα μέτρα για να μην γίνουν μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια, το ίδιο στέλεχος ανέφερε πως αναζητούνται αυτά τα μέτρα, «υπό την αίρεση ότι θα γίνουν αποδεκτά από την τρόικα».

Το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% στο 13% παραμένει ανοιχτό, με παράγοντες του υπ. Οικονομικών να αναφέρουν ότι δεν θα παρουσιαστεί κάποιο ισοδύναμο μέτρο, αλλά το βασικό επιχείρημα για να προχωρήσει η μείωση θα είναι η μεγάλη ύφεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή