Διαφωνία ΣΥΡΙΖΑ με τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών

Διαφωνία ΣΥΡΙΖΑ με τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αντίθεσή του με τον τρόπο που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις επιφυλάξεις του απέναντι στην προοπτική της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, σε σχετική ημερίδα, που οργάνωσε χθες, για το θέμα αυτό.

Στην εισήγησή του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γ. Σταθάκης, αν και παραδέχθηκε ότι η προοπτική της τραπεζικής ενοποίησης έχει πλεονεκτήματα για την Ελλάδα, όπως την απαλλαγή από 50 δισ. δημόσιου χρέους, τη διασφάλιση των καταθέσεων και την άρση του αποκλεισμού των τραπεζών από τη διατραπεζική αγορά, χαρακτήρισε βασικό μειονέκτημα αυτού του μοντέλου την υπαγωγή των τραπεζών στον έλεγχο του EFSF, ο οποίος μπορεί να επιβάλει οποιοδήποτε μοντέλο εξυγίανσης και επανιδιωτικοποίησής τους και να επιβάλει αναδιατάξεις που δεν συνάδουν με το εθνικό συμφέρον. Ο κ. Σταθάκης εξέφρασε, πάντως, την αντίθεσή του και στον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης που έχει συμφωνηθεί, υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται να τεθούν συγκεκριμένοι κανόνες, όπως να υπάρξει υποχρέωση για χρηματοδότηση της οικονομίας, αλλά και στοιχειώδης διαγραφή μέρους των δανείων. Ο κ. Σταθάκης επανέλαβε την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και του Τ.Τ. Από την πλευρά της, η Κερασίνα Ραυτοπούλου, από το τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι η ΑΤΕ πρέπει να παραμείνει υπό τον έλεγχο του κράτους γιατί ελέγχει το 40% του εγγείου αγροτικού κεφαλαίου και κατηγόρησε την κυβέρνηση Σαμαρά για διαπλεκόμενες πρακτικές, υποστηρίζοντας ότι επειδή τα 50 δισ. δεν αρκούν για την ανακεφαλαιοποίηση των ιδιωτικών τραπεζών, λόγω της ραγδαίας αύξησης των επισφαλειών τους τελευταίους μήνες, σκοπεύει να «ρίξει» την ΑΤΕ και το Τ.Τ. και γι’ αυτό δεν προχωράει η δική τους ανακεφαλαιοποίηση.

Εν τω μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει καθημερινά τους αντιπολιτευτικούς τόνους απέναντι στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι εγκατέλειψε την επαναδιαπραγμάτευση και ότι εφαρμόζει στο ακέραιο το Μνημόνιο. «Γίναμε μάρτυρες μιας συνάντησης των εταίρων της νέας μνημονιακής κυβέρνησης, οι οποίοι ουσιαστικά είπαν ότι θα εφαρμόσουν το πακέτο των 11,6 δισ. που είχε προαποφασιστεί πριν από τις εκλογές, το οποίο όμως υποτίθεται ότι θα το επαναδιαπραγματεύονταν», αναφέρεται. Μάλιστα ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος κ. Σκουρλέτης προέβλεψε ότι «όπως πάνε τα πράγματα, ο κ. Σαμαράς θα είναι ο πρωθυπουργός της δραχμής». Σε σχέση με την άρνηση του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ να δει την τρόικα, ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε υποτιμητικό «να έχει ο πρωθυπουργός συνομιλητές του, όχι τους Ευρωπαίους ομόλογούς του, αλλά να έχει τους υπαλλήλους τους».

Η ΕΡΤ και το ΑΠΕ

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε χθες με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Σίμο Κεδίκογλου. Στη συνάντηση ετέθη το ζήτημα της ανεξαρτησίας της ΕΡΤ και ο ρόλος του ΑΠΕ, θίχτηκαν όμως και άλλα ζητήματα, όπως της αδειοδότησης των σταθμών και της υποχρέωσης δημοσίευσης των ισολογισμών, για το οποίο ο κ. Κεδίκογλου ενημέρωσε τον κ. Σκουρλέτη ότι θα διεκδικήσει παράταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή