Πρωτοβουλίες με στόχο επιτάχυνση αποκρατικοποιήσεων

Πρωτοβουλίες με στόχο επιτάχυνση αποκρατικοποιήσεων

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υπερπήδηση των 77 εκκρεμοτήτων, που όπως αποκάλυψε χθες η «Κ», αποτελούν εμπόδια για την επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων επιχειρεί το Μαξίμου, σε συνεργασία με τους υπουργούς Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα και Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη. Ταυτοχρόνως, ο πρωθυπουργός τίθεται επικεφαλής της προσπάθειας που βρίσκεται σε εξέλιξη για την προσέλκυση υποψήφιων επενδυτών, καθώς θεωρεί ότι οι αποκρατικοποιήσεις είναι ένα από τα ελάχιστα «δυνατά χαρτιά» που μπορεί να αξιοποιήσει η Αθήνα, προκειμένου να δώσει τα πρώτα απτά δείγματα γραφής που εκτιμά ότι θα πρέπει να προηγηθούν των βημάτων για την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Την άρση των εκκρεμοτήτων έχει αναλάβει ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος φέρεται να προετοιμάζει νομοσχέδιο-σκούπα. Για το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», θα πραγματοποιηθεί και σύσκεψη εντός της ημέρας στο Μαξίμου, αφού οι αποκρατικοποιήσεις και η διοικητική μεταρρύθμιση είναι η κύρια προτεραιότητα του πρωθυπουργού.

Ενδεικτική της βούλησης του κυβερνητικού επιτελείου να διευκολύνει την εντατικοποίηση των διαδικασιών είναι η απόφαση που φέρεται να έχει λάβει για κατάργηση δύο διατάξεων, για τον έλεγχο του 51% των ΔΕΚΟ από το κράτος και «πλαφόν» 20% στο μερίδιο ιδιώτη στην ίδια κατηγορία επιχειρήσεων. Μάλιστα, σχεδόν προεξοφλείται ότι η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, εντός του Αυγούστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», συζήτηση για τις επενδύσεις και την προσέλκυση ιδιωτών, ειδικά για το «φιλέτο» του Ελληνικού υπήρξε και στη χθεσινή συνεδρίαση υπό τον πρωθυπουργό του ΚΥΣΕΑ το οποίο επέλεξε τον υποναύαρχο κ. Δημ. Παντιά ως αρχηγό του Λιμενικού Σώματος.

Τα κομματικά μέτωπα

Στο εσωτερικό της Ν.Δ., πάντως, δεν λείπουν οι κλυδωνισμοί, καθώς είναι συνεχείς οι συγκρούσεις της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα με βουλευτές του κόμματος (Μ. Βαρβιτσιώτης, Κυρ. Μητσοτάκης, προ ημερών οι Φωτ. Πιπιλή και Γερ. Γιακουμάτος), ενώ πηγές του Μαξίμου δεν έκρυβαν τη δυσαρέσκειά τους για την προχθεσινή τοποθέτηση του κ. Κυρ. Μητσοτάκη, η οποία ήταν άκρως επικριτική για τον τρόπο επιλογής των νέων γενικών γραμματέων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την προσεχή Τρίτη αναμένεται να συνεδριάσει η Κ.Ο. του κόμματος, για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Στη συνεδρίαση θα αναδειχθεί ο νέος γραμματέας της Κ.Ο. (επικρατέστερος φέρεται ο κ. Θαν. Μπούρας), ενώ για τις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων έχουν «κλειδώσει» οι Μ. Βορίδης, Μαν. Κεφαλογιάννης και Σοφία Βούλτεψη. Στο εσωτερικό του κόμματος, πάντως, σε εξέλιξη βρίσκεται και η συζήτηση για τον νέο γραμματέα της Ν.Δ., που θα διαδεχθεί τον Ανδρέα Λυκουρέντζο. Ο κ. Σαμαράς, εξαιτίας και του κυβερνητικού φόρτου, φέρεται να προσανατολίζεται η εκλογή του νέου γραμματέα να γίνει το Σεπτέμβριο. Στον αντίποδα, κομματικά στελέχη προβληματίζονται για την εικόνα του κόμματος, εν όψει και της ΔΕΘ, αλλά και του εκρηκτικού μετώπου που δεν αποκλείεται να ξεσπάσει στο πεδίο των ΔΕΚΟ, με τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης και εμπλοκής ιδιωτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή