Προωθείται η κατάργηση 200 φορέων

Προωθείται η κατάργηση 200 φορέων

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η διοικητική μεταρρύθμιση στο Δημόσιο, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων, αλλά και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής μας ισχύος έναντι των εταίρων της χώρας. Ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, που επιβλέπει ο ίδιος την εξέλιξη της προσπάθειας, είχε χθες κύκλο επαφών με υπουργούς της κυβέρνησης ζητώντας, προσωπικά, να υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών, την ίδια ώρα που ο αρμόδιος υπουργός Αντ. Μανιτάκης παρουσίαζε τον κυβερνητικό σχεδιασμό, σύμφωνα με τον οποίο έως το τέλος Αυγούστου θα έχει προωθηθεί η κατάργηση – συγχώνευση περίπου 200 δημόσιων φορέων με παρεμφερές αντικείμενο. Χθες, από το Μαξίμου διδόταν η πληροφορία ότι αποτελεί ειλημμένη απόφαση η συγχώνευση των Helexpo, ΔΕΘ και του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών με έδρα τη Θεσσαλονίκη και στόχο τη συγκρότηση ενός ενιαίου φορέα εξωστρέφειας και προβολής των ελληνικών επιχειρήσεων και προϊόντων.

Κατά πληροφορίες, στην πρώτη γραμμή βρίσκονται και οι τρεις κατασκευαστικές του Δημοσίου (ΔΕΠΑΝΟΜ, Θέμις, ΟΣΚ), η συγχώνευση των οποίων είχε ανακοινωθεί ήδη από πέρυσι.

Η κυβέρνηση κινείται με ταχείς ρυθμούς στην κατεύθυνση των καταργήσεων όσων φορέων κοστίζουν χωρίς να έχουν αντικείμενο ή παρέχουν ομοειδείς υπηρεσίες με άλλους οργανισμούς, επιδιώκοντας να δώσει ένα καλό δείγμα γραφής στους δανειστές και να δείξει ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στον περιορισμό του δημόσιου τομέα.

Χθες, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου άφηναν να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δώσει λίστα 20 οργανισμών. Εν τέλει, αυτή ουδέποτε εδόθη, καθώς δεν είχαν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικαστικές εκκρεμότητες. Δηλωνόταν, ωστόσο, ότι η προώθηση της μείζονος αυτής μεταρρύθμισης αποτελεί κύρια προτεραιότητα του πρωθυπουργού.

Συνολικά, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν 60 φορείς του Δημοσίου, ενώ η πλήρης λίστα με τους καταργούμενους φορείς θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Αυγούστου, χρονική περίοδο κατά την οποία κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.

«Οχι» σε απολύσεις

Η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο υπουργός κ. Αντ. Μανιτάκης και ο υφυπουργός Μανούσος Βολουδάκης ξεκαθάρισαν χθες σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να απολυθούν οι υπάλληλοι, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για να ξεπεραστεί ο σκόπελος του νόμου 4024.

Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, οι υπάλληλοι των καταργούμενων φορέων υπάγονται σε καθεστώς εφεδρείας και οι μετατάξεις είναι σχεδόν απαγορευμένες, αφού λογίζονται ως νέες προσλήψεις και, συνεπώς, καταστρατηγούν τον κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε προσλήψεις», είπε ο υπουργός προσθέτοντας «θα τηρήσουμε τους κανόνες του ένα προς πέντε, παρ’ όλο που υπάρχουν ορισμένες «γκρίζες πλευρές» που εξετάζονται με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας».

Η απόφαση για την κατάργηση ή συγχώνευση κάθε οργανισμού θα ληφθεί μετά την αξιολόγηση της ΕΙΣΕΠ -μονάδα στρατηγικού επιχειρησιακού σχεδιασμού του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης- που θα κρίνει το κόστος λειτουργίας του φορέα σε σχέση με το έργο που παράγει. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μανιτάκης στην αξιολόγηση των υπηρεσιών των υπουργείων, που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά και του προσωπικού με σαφή κριτήρια που θα ακολουθήσει.

Σε επιστολή του προς τους συναδέλφους του περιγράφει τα βήματα που πρέπει να γίνουν άμεσα, στη βάση ενός «οδικού χάρτη» που έχει εκπονηθεί, αξιοποιώντας και την εμπειρία από την task force και την προεργασία που έχει συντελεστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. «Δεν αρκούν πια επιφανειακές προσεγγίσεις που περιορίζονται σε ανώδυνες ανακατατάξεις», σημειώνει ο κ. Μανιτάκης, προσθέτοντας «κάθε τι παρωχημένο οφείλει να καταργηθεί, κάθε τι αντιπαραγωγικό να αναδιαταχθεί, κάθε δομή, υπηρεσία, μονάδα να αξιολογηθεί εκ του μηδενός».

Η έκθεση αξιολόγησης των υπηρεσιών του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι έτοιμη, εντός των ημερών αναμένεται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και του υπουργείου Περιβάλλοντος και ακολουθούν κατά προτεραιότητα τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Εργασίας και Υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή