Νέος γραμματέας στη Ν.Δ.

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην επιλογή της επιτάχυνσης για την ανάδειξη του νέου γραμματέα του κόμματος, ο οποίος θα κληθεί να διαχειρισθεί τα οργανωτικά κατά τη δύσκολη πολιτική και κοινωνική περίοδο που ακολουθεί, οδηγήθηκε ο κ. Αντώνης Σαμαράς, δίδοντας χθες το πράσινο φως για την εκλογή, την προσεχή Πέμπτη, του διαδόχου του Ανδρ. Λυκουρέντζου.

Ο κ. Σαμαράς, που σε χθεσινή του δήλωση για τη θλιβερή επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο επεσήμανε την ανάγκη επανένωσης της νήσου χωρίς εποίκους και στρατεύματα κατοχής, αναμένεται να απευθυνθεί για πρώτη φορά στο κομματικό ακροατήριο (θα προηγηθεί η ομιλία προς την Κ.Ο. την Τρίτη) μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μέχρι χθες τις υποψηφιότητές τους για τη θέση του γραμματέα είχαν υποβάλει ο κ. Φίλιππος Ταυρής, που φέρεται να έχει τη στήριξη της ηγετικής ομάδας, και ο πρ. βουλευτής Π. Αδρακτάς, περισσότερο για να καταγράψει την παρουσία του στα κομματικά δρώμενα.

Αντιμέτωπος με τον κ. Ταυρή, νυν γραμματέα Συνδικαλιστικού του κόμματος, αναμένεται να τεθεί -η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων λήγει στις 18.00 σήμερα- ο τέως δήμαρχος Αθηναίων και βουλευτής Α΄ Αθηνών Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος άλλωστε είχε αυτοπροταθεί για τη θέση μέσω επιστολής που είχε στείλει προ εβδομάδων στον κ. Σαμαρά, αλλά και μέσω δημόσιων δηλώσεών του. Γαλάζια στελέχη δεν απέκλειαν την πιθανότητα υποψηφιότητας του κ. Νίκου Νικολόπουλου, ο οποίος προ ημερών παραιτήθηκε ηχηρά από τη θέση του υφυπουργού Εργασίας, κυρίως ως προσπάθεια ενίσχυσης της θέσης του εντός του κόμματος, καθώς βρίσκεται σε προφανή δυσμένεια από την ηγετική ομάδα.

Σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, μέχρι την Τρίτη μπορούν να υποβληθούν ενστάσεις, ενώ η διαδικασία εκλογής, αφού προηγηθεί ομιλία του προέδρου του κόμματος Αντ. Σαμαρά προς τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, θα ξεκινήσει στις 18.00 στα γραφεία του κόμματος.

Επιλογές και κίνδυνοι

Παρά το γεγονός ότι ουδείς δείχνει πρόθυμος να αμφισβητήσει τον κ. Αντώνη Σαμαρά, η κατάληξη της εκλογικής αναμέτρησης είναι προφανές ότι θα αποτυπώσει το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος, λίγες εβδομάδες μετά τις εκλογές. Η δυσαρέσκεια κάποιων στελεχών για τη μη αξιοποίησή τους δεν λείπει, όπως και οι ενστάσεις συνδικαλιστών για την ακολουθούμενη πολιτική.

Παρά το γεγονός ότι αρχική σκέψη του κ. Σαμαρά ήταν η διαδικασία να παραπεμφθεί για το φθινόπωρο, τα κοινωνικά μέτωπα που ανοίγουν, η αναμενόμενη σύγκρουση με τους συνδικαλιστές των ΔΕΚΟ ενόψει αποκρατικοποιήσεων, η προετοιμασία της παρουσίας του στη ΔΕΘ ήταν οι παράμετροι που βάρυναν υπέρ της επίσπευσης της διαδικασίας. Η υποψηφιότητα του κ. Φ. Ταυρή, ο οποίος κατά πληροφορίες είχε το προηγούμενο διάστημα συναντήσεις με τον κ. Σαμαρά, προκάλεσε αίσθηση σε στελέχη, κυρίως για την επιλογή τοποθέτησης ενός πρώην συνδικαλιστή στην κορυφή της κομματικής πυραμίδας. Ο κ. Σαμαράς, ωστόσο, φαίνεται να κάνει μια επιλογή υποστήριξης του κόμματος, δεδομένου ότι επιλέγει εξωκοινοβουλευτικό στέλεχος με γνώση του κομματικού μηχανισμού αλλά και με ισχυρά ερείσματα στο συνδικαλιστικά κομμάτι, παρά τη σύγκρουσή με τη ΔΑΚΕ του Ιδ. Τομέα. Ο υποψήφιος γραμματέας διατηρεί στενές σχέσεις με τον Ευ. Μεϊμαράκη (ο οποίος προτάθηκε για πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής αλλά κρίθηκε σκόπιμο, λόγω της θεσμικής του ιδιότητος, να «προστατευθεί»), καθώς και με στελέχη του καραμανλικού περιβάλλοντος.

Ως προς τον κ. Κακλαμάνη, θεωρείται δεδομένο ότι θα επιχειρήσει να προσεταιρισθεί τόσο τους συνδικαλιστικούς αντιπάλους του κ. Ταυρή όσο και τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο εσωτερικό της Ν.Δ., ενώ διατηρεί, πάντοτε, ισχυρούς δεσμούς με στελέχη της πρώην Πολ. Ανοιξης που δεν βρίσκονται σήμερα στον στενό πυρήνα εξουσίας καθώς και με μέλη του φιλελεύθερου τόξου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή