Στην Αθήνα σήμερα ο Κλίντον με ομάδα επιφανών ομογενών

Στην Αθήνα σήμερα ο Κλίντον με ομάδα επιφανών ομογενών

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα πρωτοβουλία Ελλήνων της διασποράς, που αποσκοπεί στη βελτίωση της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία, εγκαινιάζεται σήμερα στην Αθήνα με επαφές που θα έχουν σημαίνοντες ομογενείς επιχειρηματίες με την ελληνική κυβέρνηση και Ελληνες ομολόγους τους, ενώ το εγχείρημα θα λάβει μια επιπλέον επικοινωνιακή προώθηση από την παρουσία του Αμερικανού πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον.

Στο πλαίσιο της πρώτης συνάντησης της Hellenic Initiative θα συζητηθούν η στήριξη αποτελεσματικών φιλανθρωπικών κινήσεων που λειτουργούν με διαφάνεια, η παροχή τεχνογνωσίας για ταχεία υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και η προσέλκυση επενδύσεων. Σε αντίθεση με το εκρηκτικό κλίμα που επικρατούσε κατά την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε ως πρόεδρος το 1999, αυτή τη φορά ο Μπιλ Κλίντον θα συναντήσει στην Αθήνα μια διαφορετική ατμόσφαιρα. Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, θα τον υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου για να συζητήσουν την οικονομική κρίση και τρόπους για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή της, στην αρχή κατ’ ιδίαν, και στη συνέχεια σε διευρυμένη συνάντηση με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου, Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, όπως και του προέδρου της Dow Chemical, Αντριου Λιβέρη, του ιδρυτή της Calamos Investments, Τζον Κάλαμος, του δικηγόρου Τζορτζ Στάμας και του επικεφαλής της 3Ε Γιώργου Δαυίδ. Στη συνέχεια, ο Μπιλ Κλίντον θα μιλήσει σε σαράντα περίπου ομογενείς και Ελληνες επιχειρηματίες και θα ακολουθήσει κλειστή συζήτηση όπου θα κατατεθούν σκέψεις και προτάσεις και θα εξετασθούν οι προοπτικές επιτυχίας τους στο σημερινό περιβάλλον.

«Προσεγγίζουμε την κρίση ως πραγματιστές με εφικτές ιδέες, όχι ως ιδεαλιστές με καλές προθέσεις» τονίζουν οι οργανωτές, και προσθέτουν: «Θα επιλέξουμε και θα χρηματοδοτήσουμε τις καλύτερες φιλανθρωικές οργανώσεις, θα αξιολογήσουμε τις ανάγκες τους και θα ελέγχουμε την αποδοτικότητά τους, υιοθετώντας τα στάνταρντς και τις πρακτικές που ακολουθούνται στις ΗΠΑ. Θα επικεντρωθούμε στην παροχή βοήθειας σε ελληνικές οικογένειες για ιατρική περίθαλψη και κοινωνική πρόνοια και σε οργανώσεις που αφιερώνονται στην καταπολέμηση της φτώχειας. Ο χρόνος πιέζει, γι’ αυτό ξεκινάμε άμεσα την ανθρωπιστική καμπάνια για την Ελλάδα ύψους 100 εκατ. δολαρίων».

Επίσης, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα μέσα από μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν το ελληνικό περιβάλλον περισσότερο φιλικό προς τις επιχειρήσεις. Μακροπρόθεσμα, στόχος είναι η ενθάρρυνση και η παροχή βοήθειας για ιδιωτικές δραστηριότητες και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα προσελκύσουν επενδύσεις. Πολλοί ομογενείς επιχειρηματίες που έχουν προθυμοποιηθεί να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα έχουν διαπιστώσει ότι ο ιδιωτικός τομέας, ακόμη και οι λεγόμενοι «μεγαλοεπιχειρηματίες», είναι σε μεγάλο βαθμό κρατικοδίαιτοι και θεωρούν απαραίτητη την ανατροπή αυτής της αρνητικής «παράδοσης». Πιστεύουν, δε, ότι σε αντίθεση με τις περιπτώσεις άλλων υπερχρεωμένων χωρών, στην Ελλάδα το πρόβλημα εστιάζεται πρωτίστως στη διαστρεβλωτική λειτουργία του δημόσιου τομέα και όχι του ιδιωτικού, ο οποίος έχει αποδείξει ότι σε ένα υγιές περιβάλλον έχει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης και δημιουργίας. Υπό αυτό το πρίσμα θα εξετασθεί η προοπτική ίδρυσης ενός ταμείου ανάλογου με αυτό που είχε δημιουργηθεί στο παρελθόν στην Ιρλανδία.

Στο εγχείρημα δεν συμμετέχουν μόνον επιχειρηματίες, όπως οι Αντριου Λιβέρης, Τζον Κάλαμος, Αντζελο Τσακόπουλος και Ντιν Μητρόπουλος, των οποίων οι περιουσίες ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατ. δολάρια, αλλά και σημαίνοντες επιστήμονες όπως ο διευθυντής του ιδρύματος Brookings, Μπιλ Ανθόλις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή