Μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις

Μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις με αντάλλαγμα την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής και την αποτροπή νέων οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις είναι το «μότο» στο οποίο συμφώνησαν στη σύσκεψη της περασμένης Τετάρτης ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς και οι κ. Ευάγγ. Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης.

Στη συγκεκριμένη κατεύθυνση ελήφθησαν κατ’ αρχήν αποφάσεις για:

– Πώληση εταιρειών και περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου πέραν όσων έχουν ήδη ενταχθεί στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

– Παροχή εγγυήσεων σε ευρώ για τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.

– Προώθηση πολυνομοσχεδίου από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη με το οποίο θα αρθούν οι 77 εκκρεμότητες που καθυστερούν τις ήδη προγραμματισμένες αποκρατικοποιήσεις.

– Συγχώνευση και κατάργηση 200 και πλέον φορέων μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

– Ενθάρρυνση μιας νέας «κινητικότητας» στον τραπεζικό χώρο.

Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι με τα ανωτέρω «όπλα» ο κ. Σαμαράς θα μπορέσει να θέσει, περί τα τέλη Αυγούστου, σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, στην Ε.Ε. το αίτημα για επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, αν και χθες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, εμφανίστηκε κατηγορηματικά αρνητικός σε οποιαδήποτε αναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου. Εκτίμηση όμως των τριών πολιτικών αρχηγών, με προεξάρχοντα τον κ. Βενιζέλο, είναι ότι σε διαφορετική περίπτωση «το πρόγραμμα δεν βγαίνει», αφού πέραν των 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 θα πρέπει να καλυφθεί και η «μαύρη τρύπα» του τρέχοντος έτους, η οποία, κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μπορεί να προσεγγίσει ακόμη και τα 3 δισ. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί στη σύσκεψη της Τετάρτης έδωσαν εντολή στον κ. Γ. Στουρνάρα να προετοιμάσει, ενόψει της έλευσης της τρόικας, δύο εναλλακτικά σενάρια δημοσιονομικής προσαρμογής σε δύο ή τέσσερα έτη, ενώ συνεργάτες του κ. Σαμαρά δεν αποκλείουν η Αθήνα να εξασφαλίσει κατ’ αρχήν παράταση για ένα χρόνο και στη συνέχεια, εάν δώσει σαφή δείγματα γραφής ότι τηρεί το πρόγραμμα, να διασφαλίσει και τον δεύτερο, με την Ε. Ε. να λαμβάνει την απόφαση για πρόσθετη χρηματοδότηση της χώρας. Στην ίδια κατεύθυνση οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί εκτίμησαν πως μπορεί να αποφευχθεί ο σκόπελος των 15.000 απολύσεων εντός του 2012. Εξάλλου, κατά πληροφορίες, ζήτημα απολύσεων δεν ετέθη κατά την πρώτη επαφή των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου με την τρόικα, ενώ οι προβολές που έχει επεξεργαστεί ο κ. Μανιτάκης και συζητήθηκαν στη σύσκεψη οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο στόχος της αποχώρησης των 150.000 υπαλλήλων μέχρι το 2015 θα υπερκαλυφθεί, ειδικά εάν ισχύσει η πρόβλεψη για μία πρόσληψη ανά δέκα αποχωρήσεις. Ολα τα ανωτέρω, βεβαίως, εάν οι εξελίξεις στην Ε.Ε. εξελιχθούν ευθύγραμμα. Και τούτο, διότι στο «ραντεβού» της Τετάρτης, από τον κ. Βενιζέλο, κυρίως, εκφράστηκαν φόβοι ότι λόγω των εξελίξεων σε Ισπανία – Ιταλία μπορεί να υπάρξει ντόμινο και διάσπαση της Ευρωζώνης, με τη χώρα να οδηγείται εκτός ενιαίου νομίσματος. Αντίστοιχος προβληματισμός εκφράστηκε και για την ευρωπαϊκή στρατηγική που διαμορφώνει το Βερολίνο.

Το θετικό είναι ότι οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης μετά από ένα μήνα κοινής πορείας εμφανίζονται να διαμορφώνουν ένα καλό πεδίο συνεργασίας: Ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε ικανοποιημένος με την προσέγγιση του πρωθυπουργού στα θέματα που ετέθησαν στη σύσκεψη, παρότι σε συνεργάτες του εξέφρασε επιφυλάξεις για την επιλογή του κ. Κουβέλη να σηκώσει ψηλά τον πήχυ των προσδοκιών στα θέματα των ειδικών μισθολογίων και της απαλλαγής μερίδας πολιτών από το τέλος της ΔΕΗ. Πάντως, ο κ. Σαμαράς φέρεται να μην προβληματίζεται για το γεγονός, καθώς γνωρίζει πως στο «μικροσκόπιο» της Ε.Ε. βρίσκονται οι επίσημες τοποθετήσεις της κυβέρνησης. Και, μέχρι στιγμής, ο ίδιος έχει αποφύγει κάθε δέσμευση.

Αντιθέτως, προβληματισμός επικρατεί για τον βηματισμό συγκεκριμένων υπουργών παρότι, για λόγους «πολιτικού τακτ», έχει αποφευχθεί μέχρι στιγμής κάθε σχετική συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή