Προειδοποίηση από τη Moody’s

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σκληρή γραμμή που πιστεύει ότι θα συναντήσει η προσπάθεια διαπραγμάτευσης με την τρόικα περιγράφει ο οίκος Moody’s σε πρόσφατη έκθεσή του για την Ελλάδα. Σε αυτήν, ο οίκος εκτιμά ότι οποιεσδήποτε προτάσεις σημαντικών αλλαγών στο Μνημόνιο θα αντιμετωπίσουν «τη λυσσαλέα αντίσταση της τρόικας, τόσο επί της αρχής όσο και προκειμένου να αποτραπεί ο λεγόμενος ηθικός κίνδυνος». Οπως εξηγεί, «αν χαλαρώσουν οι όροι της βοήθειας προς την Ελλάδα αυτό θα μπορούσε να έχει πολύ αρνητικές συνέπειες διότι θα έκανε την εφαρμογή των δεσμεύσεων για τις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική προσαρμογή των άλλων χωρών της Ευρωζώνης πολύ πιο δύσκολη. Επίσης, θα χρειαζόταν επιπλέον στήριξη στην Ελλάδα, κάτι το οποίο θα αντιμετώπιζε σημαντική πολιτική αντίσταση στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης».

Προσθέτει, δε, ότι η ιστορική εμπειρία δείχνει πως οι αναδιαρθρώσεις κρατικού χρέους συχνά ακολουθούνται από μεγαλύτερες χρεοκοπίες και οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις των χρεοκοπημένων χωρών παραμένουν χαμηλές για έναν αριθμό ετών, αντανακλώντας αυτόν τον κίνδυνο. «Υπάρχει κάθε λόγος να εκτιμά κανείς ότι μία νέα χρεοκοπία αποτελεί υψηλή πιθανότητα για την Ελλάδα» σημειώνει χαρακτηριστικά, «δεδομένων των υψηλών κινδύνων εφαρμογής του προγράμματος, των πολύ αβέβαιων προοπτικών για την ανάπτυξη και του υψηλού επίπεδου χρέους που θα παραμείνει για έναν αριθμό ετών».

Οι αναλυτές του οίκου βλέπουν σημαντικούς κινδύνους στην εφαρμογή των δημοσιονομικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων και τονίζουν ότι μία επιβράδυνση στην εφαρμογή του προγράμματος της τρόικας λόγω πολιτικών αντιπαραθέσεων και μεταρρυθμιστικής κόπωσης θα αποτελούσε σημαντική οπισθοδρόμηση, καθώς θα περιόριζε τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας και την ικανότητά της να δημιουργήσει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτοί οι παράγοντες αποτελούν κλειδί για την επίλυση του προβλήματος χρέους της χώρας, σημειώνει, και εξηγεί ότι η επιτυχία του προγράμματος προσαρμογής «εξαρτάται από την ικανότητα και τη θέληση της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για την ενίσχυση των οικονομικών προοπτικών της χώρας».

Ο οίκος βλέπει σημαντικούς κινδύνους που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την ελληνική κρίση, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου εξόδου από την Ευρωζώνη. Αν και η Moody’s τονίζει ότι αυτό δεν αποτελεί το κεντρικό της σενάριο για την Ελλάδα, του δίνει σημαντικές πιθανότητες, εκτίμηση που οδήγησε στην υποβάθμιση του ανώτερου ορίου πιστοληπτικής αξιολόγησης ελληνικού χρέους από τον οίκο στο Caa2 την 1η Ιουνίου.

Αντίθετα, θεωρεί ενισχυτικό παράγοντα για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας τον σχετικό πλούτο του πληθυσμού της, και εκτιμά ότι η αξιολόγηση της χώρας θα μπορούσε να αναβαθμιστεί μόνον εφόσον η δημοσιονομική προσαρμογή και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προχωρήσουν με πολύ ταχύτερους του αναμενόμενου ρυθμούς, και αν παράγοντες όπως η ανάπτυξη, τα επιτόκια, τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις και το πρωτογενές πλεόνασμα εξελιχθούν έτσι ώστε να μειώσουν ταχύτερα το χρέος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή