Στο περιθώριο έβαλαν την Ελλάδα

Στο περιθώριο έβαλαν την Ελλάδα

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μήπως αγνοείτε την Ελλάδα τελευταία;», ρώτησε δημοσιογράφος μεγάλου διεθνούς μέσου ενημέρωσης τον Σάιμον Ο’ Κόνορ, εκπρόσωπο Τύπου του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Ολι Ρεν, στο μεσημεριανό μπρίφινγκ της Παρασκευής. Ο κ. Ο’ Κόνορ φυσικά το αρνήθηκε, όπως αρνήθηκε και ότι υπάρχει «κόπωση» στην Ευρώπη αναφορικά με τη χώρα μας. Ωστόσο, η αίσθηση ότι η Ελλάδα έχει μπει στο περιθώριο είναι διάχυτη στις Βρυξέλλες.

Το ελληνικό ζήτημα ελάχιστα απασχόλησε τη Σύνοδο Κορυφής της 28ης Ιουνίου, συζητήθηκε για λίγο μόνο στο Eurogroup της 9ης Ιουλίου, ενώ δεν βρισκόταν καν στην ατζέντα της τηλεδιάσκεψης των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών την Παρασκευή, αν και τελικά ο κ. Γιάννης Στουρνάρας ρωτήθηκε σχετικά από τον επικεφαλής του Εurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, και παρέσχε διαβεβαιώσεις ότι η χώρα μας θα επαναφέρει το πρόγραμμα εντός τροχιάς υλοποίησης. Παρελθόν αποτελούν και οι καθημερινές τοποθετήσεις Ευρωπαίων ηγετών και υπουργών για την Ελλάδα, ενώ η χώρα μας δεν έχει απασχολήσει και τις τελευταίες συνεδριάσεις του Κολεγίου των Επιτρόπων.

Αυτή η «υποβάθμιση» στην ημερήσια επικαιρότητα δεν είναι απαραιτήτως θετική, όπως εκτιμούν Ελληνες αξιωματούχοι ευρωπαϊκών οργάνων, οι οποίοι την αποδίδουν σε τρεις αιτίες:

Πρώτον, η δραματική επιδείνωση της κατάστασης στην Ισπανία, παρά την υπαγωγή των τραπεζών της στον μηχανισμό στήριξης και παρά τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, έχει στρέψει όλα τα βλέμματα προς την Ιβηρική. Εκτιμάται ότι όλες οι προσπάθειες των Βρυξελλών, της Φρανκφούρτης και του Βερολίνου στρέφονται πλέον στη διάσωση της Ισπανίας και -σε επόμενη φάση- την προστασία της Ιταλίας, αφού από αυτές θα εξαρτηθεί η επιβίωση και η σταθερότητα της Ευρωζώνης. Υπό αυτήν την έννοια, η χώρα μας μπαίνει πλέον σε δεύτερη μοίρα.

Δεύτερον, «δεν υπάρχει τίποτε να συζητηθεί αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα», αφού πέρα από διακηρύξεις ελάχιστα έχουν γίνει κατά τον μήνα που πέρασε από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, ώστε να επανέλθει το πρόγραμμα προσαρμογής εντός στόχων. Η αξιολόγηση της τρόικας βρίσκεται σε εξέλιξη και οι Ευρωπαίοι θα τηρήσουν στάση αναμονής μέχρι να έχουν στα χέρια τους την «απογραφή» της κατάστασης, αλλά και απτά δείγματα γραφής από τη νέα κυβέρνηση. Εως τότε, η Ελλάδα θα βρίσκεται σε καθεστώς ιδιότυπης απομόνωσης και όπως διαβεβαίωσε ο κ. Ο’ Κόνορ την Παρασκευή, περαιτέρω εκταμιεύσεις χρημάτων από τον μηχανισμό στήριξης δεν αναμένονται πριν από το πράσινο φως της τρόικας. «Προσώρας, είμαστε στο στάδιο της διάγνωσης και της συνταγογράφησης» δήλωσε συνομιλητής της «Κ» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, και εκτίμησε ότι η Ευρώπη αναμένει επιτέλους «μια καλή είδηση από την Ελλάδα. Αντί για περιγραφή προθέσεων, δηλαδή, χειροπιαστά αποτελέσματα, όπως μία ιδιωτικοποίηση, ή την υλοποίηση συμπεφωνημένων δεσμεύσεων».Από το αν θα παρουσιάσει η χώρα μας κάτι χειροπιαστό στους εταίρους της θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και το αν «θα βγάλουμε τον Αύγουστο». Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας δεν επαρκούν για την αποπληρωμή των ομολόγων ύψους 3,2 δισ. που κατέχει η ΕΚΤ και λήγουν στις 20 του μήνα. Η Κομισιόν διαβεβαίωσε εκ νέου την Παρασκευή ότι θα βρεθεί κάποιου είδους «διευθέτηση» για να μην οδηγηθούμε σε χρεοκοπία, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα επέλθει προηγουμένως επί της αρχής συμφωνία με την αποστολή της τρόικας που καταφθάνει στην Αθήνα την Τρίτη. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η Ελλάδα δεν θα αποφύγει την ταμειακή και χρηματοπιστωτική ασφυξία μέχρι την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Ο τρίτος λόγος για την υποβάθμιση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή ατζέντα είναι ότι λόγω του προβλήματος υγείας του πρωθυπουργού και της εσωστρέφειας που επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση, οι επαφές μεταξύ Ευρωπαίων και Ελλήνων πολιτικών είναι τον τελευταίο καιρό σπάνιες. «Προς το παρόν, δεν έχει εμφανιστεί κανείς» δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, ερωτώμενος σχετικά, και προσέθεσε ότι χρειάζεται εκστρατεία «δημοσίων σχέσεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή