Στήριξη Κλίντον για επενδύσεις στην Ελλάδα

Στήριξη Κλίντον για επενδύσεις στην Ελλάδα

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ έρχονται στην Ελλάδα, και μάλιστα το κατακαλόκαιρο, συνήθως είναι για τουρισμό. Αυτό δεν ισχύει για τον Μπιλ Κλίντον, ο οποίος πέρασε το Σαββατοκύριακο στην καυτή Αθήνα συμμετέχοντας σε συσκέψεις με υπουργούς της κυβέρνησης, μιλώντας σε Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες, κρατώντας σημειώσεις και προτείνοντας τρόπους στήριξης της Ελλάδας από το πολύτιμο πλην αναξιοποίητο κεφάλαιο των ομογενών. Ηταν άλλωστε μία πρωτοβουλία κάποιων από τους πλέον επιτυχημένους εξ αυτών που τον έφερε εδώ, για την προώθηση των σκοπών της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (Hellenic Initiative), την οποία στηρίζει προσωπικά, αλλά και στο πλαίσιο του ιδρύματός του Clinton Global Ιnitiative.

Οι αναπτυξιακές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα κέρδισαν την προσοχή του πρώην Αμερικανού προέδρου, ο οποίος αναζητεί λύσεις σε επείγοντα ζητήματα παγκοσμίως. Ο κ. Κλίντον εξέφρασε τη στήριξή του στην προσπάθεια προώθησης των επενδύσεων στην Ελλάδα, δίνοντας συμβολική ψήφο εμπιστοσύνης στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες επέκρινε την πολιτική της Αγκελα Μέρκελ απέναντι στην Ελλάδα. Ο ίδιος συνεισέφερε και ουσιαστικά στη συζήτηση των τριάντα ομογενών επιχειρηματιών με την ελληνική πλευρά, τασσόμενος υπέρ της δημιουργίας ενός ιδιωτικού κεφαλαίου για επενδύσεις στη χώρα. Πιστός στο κινεζικό ρητό ότι καλύτερα να μάθεις σε κάποιον να ψαρεύει από το να του χαρίσεις ένα ψάρι, ο κ. Κλίντον προτιμά τη στήριξη των επενδύσεων που δημιουργούν θέσεις εργασίας από τη φιλανθρωπική βοήθεια. Η Ελληνική Πρωτοβουλία προσανατολίζεται βέβαια και στις δύο δράσεις στη χώρα, στόχο για τον οποίο φιλοδοξεί να συγκεντρώσει 100 εκατ. δολάρια – ποσό μετριοπαθές, αν αναλογιστεί κανείς το παράδειγμα του Israel Fund που ανέφερε μιλώντας στους ομογενείς ο κ. Κλίντον, το οποίο έχει συγκεντρώσει 40 δισ. δολάρια για το Ισραήλ.

Το ταχύρρυθμο μάθημα ελληνικής οικονομίας ξεκίνησε για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ την Κυριακή το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ στη συνέχεια συμμετείχε σε μία σύσκεψη με τη συμμετοχή μόλις πέντε ατόμων από κάθε πλευρά. Σε αυτή τη συνάντηση, ο κ. Κλίντον πρότεινε τρόπους να ανακτηθεί το κύρος της χώρας και να αναληφθούν πρωτοβουλίες για επενδύσεις. Ακολούθησε μίνι δεξίωση (χωρίς αλκοόλ) και η γνωριμία του ίδιου και των ομογενών που τον συνόδευαν με μέλη της κυβέρνησης. Οσο για το μεσημεριανό του γεύμα με τους ομογενείς επιχειρηματίες εξελίχθηκε σε… τρίωρη σύσκεψη. Σε αυτήν, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας παρουσίασε όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, ενώ πρότεινε στους ομογενείς να επενδύσουν και στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Μπορεί η επίσκεψη του κ. Κλίντον να ήταν εργασίας, είχε πάντως τελείως διαφορετικό χρώμα από εκείνη του 1999 στην Αθήνα, όταν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ, τόσο σε θέματα συμβολισμού όσο και σε θέματα ασφαλείας. Ετσι, αντί λιμουζίνας προσήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου με… βανάκι, ενώ δεν υπήρχε κάποια ιδιαίτερη πρόβλεψη ούτε για το ανεπίσημο δείπνο του στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» το βράδυ του Σαββάτου, όπου συνέφαγε με τους Αμερικανούς συνεργάτες του και τον φερόμενο ως ιθύνοντα νου της επίσκεψης, επικεφαλής της χημικής εταιρείας Dow Chemicals Αντριου Λιβέρη, δίπλα στους λοιπούς θαμώνες του εστιατορίου. Τόσο χαλαρή ήταν μάλιστα η διάθεσή του κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, που την Κυριακή το απόγευμα έκανε μία βόλτα στο Σύνταγμα, χωρίς κανένας να τον αναγνωρίσει…

Το ίδιο βράδυ στο Χίλτον, κι ενώ ο κ. Κλίντον είχε ήδη αναχωρήσει, η κυβέρνηση εξέφραζε για μία ακόμη φορά τη βούλησή της να διατηρήσει τη δυναμική της πρωτοβουλίας, δείχνοντας σημάδια δέσμευσης που ενθάρρυναν τους Ελληνες της διασποράς, οι οποίοι πάντως έχουν «καεί» πολλές φορές από ανάλογες υποσχέσεις. Αυτή τη φορά οι ενδείξεις είναι θετικές, καθώς για πρώτη φορά η συνεισφορά των ομογενών προσεγγίζεται με οργανωμένο τρόπο και αξιόπιστους ανθρώπους που χαίρουν της εμπιστοσύνης της ομογένειας. Μέχρι τον Σεπτέμβριο προσδοκάται ότι θα είναι έτοιμοι και οι ιδρυτικοί σκοποί της Ελληνικής Πρωτοβουλίας. Αμέσως μετά αναμένεται να διοργανωθούν εκδηλώσεις συγκέντρωσης δωρεών σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ, ώστε εντός των επόμενων έξι μηνών να έχουν συγκεντρωθεί τα κεφάλαια για τις πρώτες επενδύσεις…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή