Σύσκεψη των αρχηγών ενόψει τρόικας

Σύσκεψη των αρχηγών ενόψει τρόικας

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλούς τόνους κρατάει η κυβέρνηση εν αναμονή του νέου γύρου της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, οι εκπρόσωποι της οποίας φτάνουν σήμερα στην Αθήνα αποφασισμένοι να κορυφώσουν τις πιέσεις για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων. Το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες πριν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Α. Σαμαρά με την τρόικα, η οποία θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Παρασκευής. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κρίσιμη αυτή συνάντηση ο πρωθυπουργός θα εστιάσει την προσοχή του στις συντονισμένες προσπάθειες που γίνονται για την εξοικονόμηση πόρων, αλλά και στις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθούνται.

Μία ημέρα νωρίτερα, το μεσημέρι της Πέμπτης, θα συναντηθούν εκ νέου με τον πρωθυπουργό οι πολιτικοί αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλος και της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλης, οι οποίοι θα κληθούν να εγκρίνουν το νέο κύμα μέτρων, ενώ θα συζητήσουν αναλυτικά την επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, για την οποία η Αθήνα επιιδιώκει να έχει την πρωτοβουλία, αλλά και την ταχύτατη υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων και όλων των διαρθρωτικών αλλαγών που έχουν συμφωνηθεί.

Μέσα στο ασφυκτικό περιβάλλον που δημιουργεί ο νέος κλοιός πιέσεων από τους δανειστές προς την Ελλάδα, με τη χθεσινή «καταιγίδα» απειλητικών μηνυμάτων από το Βερολίνο, ο κ. Σαμαράς με τη σημερινή του ομιλία στην πρώτη συνεδρίαση της Κ. Ο. μετά τη σύστασή της θα εκπέμψει μήνυμα αποφασιστικότητας για την ταχύτατη υλοποίηση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων. Ο κ. Σαμαράς βρίσκεται σε ανοικτή επαφή με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, για την οριστικοποίηση των εξοικονομήσεων που απαιτούνται για την εξεύρεση των 11,5 δισ. Οπως επιβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές, οι εξοικονομήσεις αυτές θα προέλθουν, μεταξύ άλλων, από την πλήρη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα και στις ΔΕΚΟ, την επιβολή πλαφόν στις συντάξεις, τις συγχωνεύσεις τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ, την περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων, το κλείσιμο νοσοκομείων, την ανάθεση υπηρεσιών του Δημοσίου σε ιδιώτες κ.ά. Θέλοντας να τονίσει τη βούλησή της για άμεσα και γενναία βήματα, η κυβέρνηση θα δημοσιοποιήσει εντός της ημέρας και τον κατάλογο των καταργήσεων – συγχωνεύσεων οργανισμών, τον οποίο οριστικοποίησε αργά χθες ο πρωθυπουργός.

Ανταποκρίθηκαν στην εντολή του Σαμαρά

Εξι υπουργοί, εξάλλου, ανταποκρίθηκαν ήδη στην εντολή του πρωθυπουργού και έστειλαν τον κατάλογο που ζήτησε να του σταλεί εντός 7 ημερών για τα ιδιόκτητα και τα ενοικιαζόμενα κτίρια με στόχο την καλύτερη αξιοποίησή τους και την εξοικονόμηση πόρων.

«Χρειάζεται ψυχραιμία. Η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή και μακρά» σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, δίνοντας μία πρόγευση όσων αναμένεται να λάβουν χώρα τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Χθες, εξάλλου, σημειώθηκε νέα μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Σ. Κεδίκογλου να κατηγορεί τον κ. Α. Τσίπρα ότι βρίσκεται εκτός ευρωπαϊκής πραγματικότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή