«Αναπόφευκτες οι μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων»

«Αναπόφευκτες οι μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων»

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι περικοπές στις συντάξεις είναι αναπόφευκτες. Το θέμα είναι το ύψος του πλαφόν». Με αυτήν τη λακωνική δήλωση παράγοντες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επιβεβαιώνουν το τετελεσμένο των νέων μειώσεων στις συντάξεις. Οι μειώσεις θα γίνουν σύμφωνα με το πνεύμα των 13 εναλλακτικών προτάσεων της έκθεσης του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και θα αφορούν όχι μόνο κύριες αλλά και τις επικουρικές συντάξεις, καθώς και τα εφάπαξ βοηθήματα.

Ωστόσο οι περικοπές δεν θα είναι οριζόντιες, αφού θα θίγουν περισσότερο τις άνω των μέσων συντάξεις που υπερβαίνουν το ποσό των 2.200 ή 2.400 ευρώ, χωρίς, όμως να αποκλείεται και χαμηλότερο πλαφόν στα 2.000 ευρώ ή σε ακόμη χειρότερη περίπτωση τα 1.800 ευρώ.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης για το μερίδιο που θα εισφέρουν οι συνταξιούχοι με 1 έως 4 δισ. στην αναζήτηση ποσού πλέον των 11,7 δισ. ευρώ θα παρουσιαστούν στην τρόικα από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα στις 26 Ιουλίου, ενώ μια ημέρα μετά συνάντηση με την τρόικα θα έχει και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Για τις κύριες συντάξεις το πλαφόν που θα τεθεί θα αφορά αθροιστικά όλα τα ποσά που λαμβάνει από Ταμείο κύριας σύνταξης ο ασφαλισμένος συμπεριλαμβανομένων και των ειδικών επιδομάτων. Σύμφωνα με τις επικρατέστερες ενδείξεις οι μειώσεις στο άθροισμα των συντάξεων θα γίνονται με εισοδηματικά κριτήρια. Θα αφορούν και τις πολλαπλές, αλλά και τις ειδικές συντάξεις (βουλευτικές), χωρίς εξαίρεση για κανέναν.

Στο νέο κύμα μειώσεων των επικουρικών «θα επικρατήσει ο εξορθολογισμός των Ταμείων που έχουν προβλήματα» και το κριτήριο των μειώσεων θα είναι η ανταποδοτικότητα εισφορών-παροχών. Στα Ταμεία Πρόνοιας που χορηγούν εφάπαξ, το καμπανάκι χτυπάει και πάλι για το ΤΠΔΥ που χορηγεί εφάπαξ βοηθήματα στους δημόσιους υπαλλήλους. Αλλά και στα πρόνοιας οι μειώσεις θα γίνουν κλιμακωτά.

Ταυτοχρόνως μελετάται και η θέσπιση κριτηρίου διάρκειας του ασφαλιστικού βίου προκειμένου να μην υπάρξει ίδια αντιμετώπιση για όλους όσοι λαμβάνουν σχετικά υψηλό ποσό σύνταξης μετά 40 χρόνια εργασίας με εκείνους οι οποίοι λαμβάνουν το ίδιο ποσό με 15ετή προϋπηρεσία.

Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι τα νέα μέτρα θα θίξουν κυρίως τους ασφαλισμένους των πρώην ειδικών Ταμείων, τραπεζοϋπαλλήλων, δημοσιογράφων, πρώην εργαζομένων και στελεχών ΔΕΚΟ. Πάντως ακόμη και αν δεν ετίθετο θέμα εξοικονόμησης πόρων από την τρόικα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης οφείλει να αναζητήσει πόρους τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ για την κάλυψη των συντάξεων του 2012, την ώρα που το ΙΚΑ για κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης της ανεργίας χάνει περίπου 450 εκατομμύρια ευρώ σε έσοδα. Εάν το πλαφόν των συντάξεων τεθεί στο ποσό των 2.400 ευρώ η εξοικονόμηση δεν θα υπερβεί το 1 δισ. ευρώ, γεγονός το οποίο οδηγεί στο συμπέρασμα περισσότερο σύνθετων και ενδεχομένως πιο επώδυνων λύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή