«Αγκάθι» η εκλογή γραμματέα στη Ν.Δ.

«Αγκάθι» η εκλογή γραμματέα στη Ν.Δ.

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δυσεπίλυτο πολιτικό πρόβλημα για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας απειλεί να εξελιχθεί η διαδικασία εκλογής του νέου γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος που είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Πέμπτη.

Ο αριθμός των υποψηφίων για τη θέση ανέρχεται στους έξι (σ.σ. το Σάββατο τελευταία ημέρα υποβολής υποψηφιοτήτων είχαν εκδηλώσει πρόθεση 10 υποψήφιοι), ωστόσο δεν είναι τόσο το πλήθος που προβληματίζει την ηγετική ομάδα, όσο ο κίνδυνος το όποιο αποτέλεσμα της διαδικασίας να αναγνωσθεί επικοινωνιακά ως «ήττα» του κ. Σαμαρά και μάλιστα σε μια περίοδο που ουδείς ουσιαστικά τον αμφισβητεί σε κόμμα και κυβέρνηση. Με τα μέχρι τούδε δεδομένα, η εκλογή αναμένεται να κριθεί μεταξύ των κ. Φίλιππου Ταυρή και Νικήτα Κακλαμάνη, με τον πρώτο να απολαμβάνει μεν της εμπιστοσύνης του περιβάλλοντος Σαμαρά αλλά, ταυτοχρόνως, να εγείρει αντιδράσεις, κυρίως λόγω της προηγούμενης δραστηριότητάς του ως συνδικαλιστή, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε σκληρή κόντρα με την πλέον αντιδρώσα συνιστώσα της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα. Στον αντίποδα, ο κ. Κακλαμάνης είναι σαφές ότι δεν αποτελεί επιλογή του Μαξίμου, ωστόσο διατηρεί σημαντικά ερείσματα στον αυτοδιοικητικό μηχανισμό και στους εκπροσώπους του στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ., αλλά και να συγκεντρώνει ψήφους και από άλλες πλευρές καθώς, άλλωστε, ήταν ο πρώτος που αυτοπροτάθηκε για τη θέση.

Παρά το γεγονός ότι στελέχη της ηγετικής ομάδας δίνουν «γραμμή» υπέρ του κ. Ταυρή, επί του παρόντος διατηρούνται χαμηλοί τόνοι, καθώς είναι σαφές ότι το Μαξίμου δέχεται εισηγήσεις να μην διακινδυνεύσει μία επικοινωνιακή, επί της ουσίας, «ήττα» έστω και ήσσονος σημασίας. Ως αποτέλεσμα, συνεργάτες του κ. Σαμαρά διεμήνυαν χθες πώς δεν υπάρχει «χρίσμα» ή στήριξη σε κάποιον εκ των υποψηφίων.

Στην κούρσα συμμετέχουν ακόμη οι βουλευτές Νίκος Νικολόπουλος και Γιάννης Καράμπελας, ο πρ. βουλευτής Παναγιώτης Αδρακτάς και ο πρόεδρος της Β5 Νομαρχιακής Αθήνας Θεοδόσιος Λαμπρόπουλος (σ.σ. πληροφορίες πάντως τον έφεραν μεταξύ αυτών που δεν θα επιμείνουν μέχρι τέλους).

Υποψηφιότητα κατέθεσαν αλλά δεν επέμειναν σε αυτή, ο ιατρός και μέλος του Πολ. Συμβουλίου Δημ. Πανοζάχος, ο πολιτευτής Κορίνθου Θαν. Παπαχριστόπουλος, ο πρόεδρος της Β2 ΝΟΔΕ Ευ. Κοκόσης και ο κ. Απ. Βαγενάς από τις Σέρρες.

Ιδιαίτερη είναι η υποψηφιότητα του κ. Ν. Νικολόπουλου, δεδομένου ότι κομματικά στελέχη αδυνατούσαν χθες να εκτιμήσουν αν κατεβαίνει στον στίβο, προκειμένου να εξασφαλίσει τη θέση του στο κόμμα, μετά και τη ρήξη με το Μαξίμου, εξαιτίας της παραίτησής του από το υπουργείο Εργασίας, ή αν αντιθέτως επιδιώκει την… ηρωική έξοδο, επενδύοντας σε ένα πολιτικό μέλλον εκτός Νέας Δημοκρατίας. Σε χθεσινή του συνέντευξη, πάντως, ο κ. Νικολόπουλος επανέλαβε τη θέση του για καταψήφιση όποιου νομοσχεδίου περιέχει μέτρα που δεν παρουσιάστηκαν στους πολίτες προεκλογικά, υπογράμμισε πως «κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν μπορεί να χαράσσει πολιτική ερήμην της βάσης», ενώ σε επιστολή του προς τα μέλη της Πολ. Επιτροπής αφήνει αιχμές για την αλλαγή πολιτικής του κόμματος μετά τις εκλογές και προτείνει τη διεξαγωγή προσυνεδρίου με αντικείμενο την επιβεβαίωση της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας έναντι του Μνημονίου.

Ως προς τον κ. Γιάννη Καράμπελα, η υποψηφιότητά του προκάλεσε έκπληξη: νωρίτερα φέρεται να είχε διεκδικήσει την Προεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, δεν αποκλείεται ωστόσο να συγκεντρώσει ψήφους με κύριο προσόν ότι είναι νεοεκλεγείς βουλευτής.

Ομιλία Σαμαρά στην Κ.Ο.

Ο βουλευτής Αττικής κ. Θανάσης Μπούρας αναμένεται να εκλεγεί σήμερα -πιθανόν διά βοής ελλείψει άλλου υποψηφίου- νέος γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Η συνεδρίαση έχει προγραμματισθεί για το μεσημέρι και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι θα είναι και η πρώτη ομιλία του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά μετά την εκλογή της 17ης Ιουνίου.

Πέραν του κ. Μπούρα, ο οποίος θα διαδεχθεί τον κ. Κώστα Τασούλα, σήμερα αναμένεται με επιστολή του κ. Σαμαρά προς τον πρόεδρο της Βουλής και ο ορισμός των νέων κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της Νέας Δημοκρατίας εν όψει της έναρξης του νομοθετικού έργου.

Πρόκειται για τους κ.κ. Μάκη Βορίδη βουλευτή Αττικής, Μανώλη Κεφαλογιάννη βουλευτή Ηρακλείου και Σοφία Βούλτεψη βουλευτή Β΄ Αθηνών. Προκειμένου να αποφευχθούν οι τριβές σχετικά με την τάξη των τριών εκπροσώπων αποφασίστηκε ότι θα αναλάβουν συγκεκριμένους τομείς -δηλαδή ομάδες υπουργείων- και θα έχουν την ευθύνη εκπροσώπησης του κόμματος ανάλογα με το αντικείμενο συζήτησης στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή