Ανυπολόγιστες οι συνέπειες από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας

Ανυπολόγιστες οι συνέπειες από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βολές κατά του Γερμανού αντικαγκελαρίου εξαπέλυσε χθες ο Αυστριακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν, προειδοποιώντας ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είχε «ανυπολόγιστες συνέπειες για όλες τις χώρες. Τις ανησυχίες για φαινόμενο ντόμινο που θα πυροδοτούσε η αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη συμμερίζονται και οι αναλυτές της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, οι οποίοι σε έκθεσή τους υποστηρίζουν ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση του ευρώ είναι ότι κανένα μέλος του δεν θα αποχωρήσει από τη νομισματική ένωση.

Το τελευταίο μπαράζ αρνητικών δηλώσεων για τις προοπτικές της Ελλάδας στην Ευρωζώνη εκδηλώθηκε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και συνέπεσε(;) με την επιδείνωση της κρίσης στην Ισπανία. Οι πληροφορίες που δημοσίευσε το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, σύμφωνα με τις οποίες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είναι διατεθειμένο να προσφέρει περισσότερα χρήματα για την Ελλάδα, ποτέ δεν διαψεύστηκαν ευθέως ούτε από το Ταμείο ούτε από τις Βρυξέλλες. Ωστόσο, η αναζωπύρωση της κρίσης στην Ισπανία και η προοπτική αποκλεισμού της Μαδρίτης από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων κατέδειξαν πόσο απροετοίμαστη είναι η Ευρωζώνη να αντέξει το σοκ που θα προκαλούσε ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας. «Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες για όλες τις χώρες» δήλωσε χθες ο σοσιαλιστής καγκελάριος της Αυστρίας. Η ιδέα ότι η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ «δεν είναι όπως θέλουν να την παρουσιάσουν ορισμένοι η φθηνότερη, η ευνοϊκότερη και η καλύτερη, αλλά τουναντίον θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες» δήλωσε ο κ. Φάιμαν, αναφερόμενος εμμέσως στον Γερμανό αντικαγκελάριο Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος είχε δηλώσει την Κυριακή ότι «πλέον δεν είναι τρομακτικό το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ». Ο επίσης Αυστριακός, επικεφαλής του Eurogroup Working Group, Τόμας Βίζερ, άφησε να εννοηθεί ότι οι απόψεις του κ. Ρέσλερ δεν έχουν γενικότερη απήχηση. «Από όλους τους άλλους πολιτικούς ακούω ότι δεν τίθεται εν αμφιβόλω η ακεραιότητα της Ευρωζώνης» δήλωσε χθες ο επικεφαλής των τεχνοκρατών που προετοιμάζουν τις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Βέβαια, μία από τους Ευρωπαίους πολιτικούς που συχνά-πυκνά προβαίνουν σε εμπρηστικές δηλώσεις σχετικά με την Ελλάδα, είναι η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, η οποία χθες δήλωσε ότι «επί του παρόντος δεν συζητάμε έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», διατύπωση η οποία είναι τουλάχιστον ατυχής.

Πάντως, είναι γεγονός ότι τα δύο μικρότερα κόμματα που συμμετέχουν στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό, Φιλελεύθεροι (FDP) και Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), έχουν σαφώς επιθετική στάση έναντι της Ελλάδας. Χθες, ο γ.γ. του FDP κ. Πάτρικ Ντόερινγκ προειδοποίησε ότι το κόμμα του δεν θα υποστήριζε την παροχή επιπλέον βοήθειας στην Ελλάδα. Πάντως, το μικρό περιθώριο ελιγμών που έχει η κ. Μέρκελ τόνισε και ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) κ. Μίχαελ Μάιστερ, ο οποίος δήλωσε πως αν το ελληνικό αίτημα για μεγαλύτερο χρόνο προσαρμογής σημαίνει και περισσότερα χρήματα δεν θα εγκριθεί από τη γερμανική Βουλή. Ισως όλοι οι πολιτικοί που με ευκολία αμφισβητούν την ενότητα της Ευρωζώνης θα έπρεπε να διαβάσουν την έκθεση της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι προϋπόθεση για την επιβίωση της Ευρωζώνης είναι να μην αποχωρήσει κανένα μέλος της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή