Στη Μόσχα η Κύπρια ΥΠΕΞ

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια κομβική στιγμή, τόσο για την Κύπρο, όσο και για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, φτάνει σήμερα στη Μόσχα για επίσκεψη-αστραπή η Κύπρια υπουργός εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή. Η Κύπρια υπουργός, στην πρώτη της επίσκεψη στη ρωσική πρωτεύουσα θα γίνει δεκτή σήμερα το μεσημέρι από τον Ρώσο ομόλογο της, Σεργκέι Λαβρόφ.

Μπορεί επισήμως από τη θεματολογία της ατζέντας να απουσιάζει η συζήτηση για την παροχή νέου δανείου από τη Μόσχα προς τη Λευκωσία, ωστόσο σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, το φλέγον αυτό ζήτημα για την Κύπρο θα είναι ένα από τα σημαντικότερα της συνάντησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Μόσχα αναμένεται να λάβει την τελική της απόφαση για το συγκεκριμένο ζήτημα εντός των προσεχών δύο εβδομάδων, με όλους τους οιωνούς που βγαίνουν από το οικονομικό επιτελείο της ρωσικής κυβέρνησης να είναι ιδιαιτέρως θετικοί για την Κύπρο. Από τα υπόλοιπα θέματα που θα εξετάσει σήμερα ο κ. Λαβρόφ με την Κύπρια ομόλογό του, ξεχωρίζει το «Κυπριακό», με τη θέση της Μόσχας να είναι παγιωμένη υπέρ των κυπριακών θέσεων, το κοινό πρόγραμμα δράσης για τα επόμενα δύο έτη, όπως είχε υπογραφεί μεταξύ του πρώην προέδρου της Ρωσίας και νυν πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ και του Κύπριου προέδρου Δ. Χριστόφια, η ενέργεια και ο τουρισμός. Από την ατζέντα των διεθνών ζητημάτων, το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στις εξελίξεις στη Συρία, για τις οποίες, τόσο η Λευκωσία, όσο και η Μόσχα ανησυχούν έντονα, η καθεμιά για διαφορετικούς λόγους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή