Οι κινήσεις, οι δηλώσεις και ο ρόλος του Φίλιπ Ρέσλερ

Οι κινήσεις, οι δηλώσεις και ο ρόλος του Φίλιπ Ρέσλερ

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ εξελίσσεται σε μόνιμη πληγή για τις ελληνογερμανικές σχέσεις. Την περασμένη Κυριακή αναστάτωσε εκ νέου Αθήνα και Βερολίνο πιθανολογώντας την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, προκάλεσε όμως πραγματικό σάλο με τη διαπίστωση πως αυτό το ενδεχόμενο «δεν τον τρομάζει πλέον».

Η φράση προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε τον Ρέσλερ «ανεύθυνο υπονομευτή» της προσπάθειας της χώρας μας και διερωτήθηκε αν το κάνει συνειδητά ή από ανοησία. Σύμφωνα με το «Χάντελσμπλαντ», η αναταραχή χάλασε τις διακοπές της καγκελαρίου Μέρκελ και δεν της επέτρεψε να απολαύσει την πρεμιέρα του «Ιπτάμενου Ολλανδού» στο Φεστιβάλ του Μπαϊρόιτ. Ο εκπρόσωπός της, Στράιμπερ, βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση προσπαθώντας να μην αδειάσει τον αντικαγκελάριο, αλλά και να απαντήσει αρνητικά στην ερώτηση, για το αν η θέση πως «μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν τρομάζει πλέον» απηχεί τις απόψεις της γερμανικής κυβέρνησης.

Από τον Μάιο του 2011, όταν ανέλαβε την προεδρία των Ελεύθερων Δημοκρατών και το αξίωμα του αντικαγκελαρίου, ο Ρέσλερ «έχτισε» ένα μακρύ ιστορικό κρίσεων στις ελληνογερμανικές σχέσεις, με πρώτο σταθμό τη δήλωσή του ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να προχωρήσει σε συντεταγμένη χρεοκοπία το καλοκαίρι του 2011. Η προσπάθεια του Ρέσλερ να δείξει την έξοδο στην Ελλάδα, τότε, υπαγορευόταν από προεκλογικές σκοπιμότητες: οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) είχαν υποστεί αλλεπάλληλες συντριπτικές ήττες στις περιφερειακές εκλογές και καταποντίζονταν στις δημοσκοπήσεις εν όψει των εκλογών για την ανάδειξη της κυβέρνησης του Κρατιδίου του Βερολίνου: Ο Ρέσλερ προσπάθησε να κινητοποιήσει υπέρ του κόμματός του τη λαϊκίστικη αντίληψη πως οι Ελληνες δεν αξίζουν ούτε την Ευρωζώνη ούτε βοήθεια.

Η επιλογή αποδείχτηκε επισφαλής, το FDP υπέστη νέα συντριβή και έμεινε εκτός Βουλής. Ο Ρέσλερ έδειξε για ένα διάστημα να αλλάζει τακτική, τον Σεπτέμβριο του 2011 μάλιστα επισκέφθηκε την Ελλάδα ως επικεφαλής αποστολής επιχειρηματιών για να βοηθήσει την ανάπτυξη της χώρας. Το διάλειμμα πάντως ήταν σύντομο. Τον Φεβρουάριο του 2012 ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας εξαπέλυσε νέα επίθεση στην Ελλάδα και προσωπικά στον τότε υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κατηγορώντας τον, με πολύ προσβλητικό τρόπο, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του. Ο κ. Χρυσοχοΐδης απάντησε τότε ότι ο κ. Ρέσλερ υπονομεύει συστηματικά τις προσπάθειες της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση. Η φράση αυτή έμελλε να αποδειχθεί προφητική.

Τον Μάρτιο του 2012 ο Ρέσλερ τάραξε πάλι τα νερά, ζητώντας να οριστεί Ευρωπαίος επίτροπος με «κύρια ευθύνη την προώθηση της ανάπτυξης και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα». Τον Μάιο ο επικεφαλής του FDP και μαζί του σύσσωμο το κόμμα του προσέφυγαν πάλι στον λαϊκισμό κατά της Ελλάδας στις επαναληπτικές εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, με κύριο σύνθημα να μη γίνει η «Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία Ελλάδα». Αυτή τη φορά η τακτική τους «βγήκε», το FDP αύξησε τις δυνάμεις του κατά 1,8% και επανήλθε στο κοινοβούλιο του κρατιδίου.

Αποστάσεις από όλους

Οι τελευταίες δηλώσεις Ρέσλερ προκάλεσαν πολιτική αντιπαράθεση στη Γερμανία. Οι σοσιαλδημοκράτες απαίτησαν την παραίτησή του, ο προκάτοχός του στην ηγεσία του FDP Βεστερβέλε έσπευσε να πάρει αποστάσεις, ο σοβαρός γερμανικός Τύπος διερωτήθηκε, πώς είναι δυνατόν να λέει ο αντικαγκελάριος ότι δεν τον τρομάζει η προπτική εξόδου μιας χώρας από το ευρώ στην οποία η Γερμανία έχει χορηγήσει δάνεια ύψους δισεκατομμυρίων; Ο πρόεδρος των Πρασίνων Γιούργκεν Τριτίν, αφού χαρακτήρισε τις δηλώσεις του «άναρθρες κραυγές», του καταλόγισε ότι προκάλεσε την υποβάθμιση των οικονομικών προοπτικών της Γερμανίας από τη Moodys. Προσεκτικοί παρατηρητές πάντως σημείωσαν την εκκωφαντική σιωπή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αυτή είναι μια σημαντική διαφορά από προηγούμενες κρίσεις. Τον Μάρτιο του 2012, όταν ο Ρέσλερ ζήτησε δημόσια ορισμό επιτρόπου για την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε τον είχε αδειάσει με τη φράση πως «τέτοια θέση δεν προβλέπεται στη συμφωνία». Το καλοκαίρι του 2011, όταν ο Ρέσλερ παρενέβη στο ελληνκό ζήτημα μιλώντας για συντεταγμένη χρεοκοπία, ο ίδιος ο Σόιμπλε τον είχε αδειάσει με τη φράση «ο υπουργός Οικονομικών είναι αρμόδιος για θέματα που αφορούν το ευρώ». Ο λαϊκισμός μπορεί να είναι το μοτίβο του Ρέσλερ, έχει κανείς όμως την αίσθηση πως οι φίλοι της Ελλάδας λιγοστεύουν στο Βερολίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή