Αιφνιδιαστική παραίτηση του αρχηγού ΓΕΣ

Αιφνιδιαστική παραίτηση του αρχηγού ΓΕΣ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα σε φορτισμένο κλίμα και φημολογία για παρασκηνιακές διεργασίες άρχισαν χθες οι κρίσεις στις Ενοπλες Δυνάμεις, εξαιτίας της αιφνίδιας παραίτησης του αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγου Κων. Ζιαζιά, στις 2 τα ξημερώματα. Η επίσημη ανακοίνωση της παραίτησης, που δημοσιοποιήθηκε από το ΓΕΣ νωρίς χθες το πρωί, ανέφερε ότι ο τέως αρχηγός του επιτελείου υπέβαλε την παραίτησή του «για λόγους που άπτονται της ηθικής και της αξιοπρέπειας, τόσο της δικής του όσο και του Στρατεύματος».

Οι πληροφορίες των προηγούμενων ημερών για τις προθέσεις της κυβέρνησης, όσον αφορά τις κρίσεις στις Ενοπλες Δυνάμεις, ανέφεραν ότι δεν επρόκειτο να αντικατασταθεί κανείς εκ των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων. Η μεταμεσονύχτια παραίτηση Ζιαζιά επέφερε την αναγκαστική αντικατάστασή του από τον έως σήμερα διοικητή Πρώτης Στρατιάς και γενικό επιθεωρητή Στρατού, αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Γκίνη, ενώ προκάλεσε έντονη πολιτική αντιπαράθεση με επίκεντρο τις κρίσεις στις Ε.Δ.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Παναγιωτόπουλος, εξερχόμενος από τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου μερικές ώρες αργότερα, χαρακτήρισε την απόφαση του τέως αρχηγού ΓΕΣ «προσωπική του επιλογή». Εσπευσε, ωστόσο, να προσθέσει ότι «δεν υπήρξε ποτέ θέμα επιστροφής αποστράτων στις Ενοπλες Δυνάμεις».

Οπως όλα δείχνουν ωστόσο, ο τέως αρχηγός ΓΕΣ επέλεξε την παραίτηση αντιδρώντας στις παρασκηνιακές διεργασίες για αποστρατείες και προαγωγές των κατωτέρων του. Οι γνωρίζοντες το παρασκήνιο αναφέρονται σε σκληρή κόντρα με τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας Π. Καράμπελα και σε άκαρπη προσπάθεια του κ. Παναγιωτόπουλου να παρέμβει πυροσβεστικά. Ο ίδιος ο κ. Ζιαζιάς, μιλώντας σε αξιωματικούς του ΓΕΣ χθες το πρωί, έκανε λόγο για ευθείες παρεμβάσεις στη διαδικασία κρίσεων, τις οποίες δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί, και σε λίστες με ονόματα που καταρτίσθηκαν χωρίς να ζητηθεί η άποψή του.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος άφησε σαφείς αιχμές για την υπόθεση, παραπέμποντας στο νομοθέτημα που ο ίδιος άφησε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας για τις κρίσεις και προαγωγές, και το οποίο, όπως είπε, «πρέπει να εφαρμόζεται με αντικειμενικό τρόπο, ώστε κάθε στέλεχος να νιώθει ότι αξιολογείται αντικειμενικά και ότι επικρατούν κριτήρια επαγγελματισμού, χωρίς κανένα κομματικό και μικροκομματικό κριτήριο». Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε «ωμή παρέμβαση της συγκυβέρνησης συνενοχής Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ στα υπηρεσιακά ζητήματα των Ενόπλων Δυνάμεων». Εξηγήσεις από την πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ και συζήτηση για το θέμα στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής ζήτησαν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες. Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για παραίτηση που γεννά πολλά ερωτήματα και κάλεσε την κυβέρνηση να ενημερώσει σχετικά με τις βαθύτερες αιτίες και αντιθέσεις που αυτή εκφράζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή