Πρόταση νόμου από τον ΣΥΡΙΖΑ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Πρόταση νόμου από τον ΣΥΡΙΖΑ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μαύρες προβλέψεις για την προοπτική παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ προχώρησε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας, σε συνέντευξη Τύπου χθες στην οποία παρουσίασε την πρόταση νόμου του κόμματός του για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Εκτίμησε ότι «ο κ. Σαμαράς θα είναι ο πρωθυπουργός που σε ενάμιση χρόνο από σήμερα θα πάει σε διαπραγματεύσεις μετάβασης στη δραχμή», ενώ επιτέθηκε σε όσα είπε ο πρωθυπουργός στην Κ.Ο. της Ν.Δ. περί επαναδιαπραγμάτευσης χαρακτηρίζοντάς τα ανοησίες: «Οφείλουμε να αναγκάσουμε την κ. Μέρκελ να πει δημοσίως αν υπάρχει σχέδιο επιστροφής στη δραχμή και να πάρει την ευθύνη. Ειναι βαρύτατες οι ευθύνες της τρικομματικής κυβέρνησης. Το επόμενο τρίμηνο παίζεται το μέλλον της Ελλαδας και της Ευρώπης» είπε ο κ. Τσίπρας, επαναφέροντας την πρότασή του να απαιτήσει η κυβέρνηση άμεση σύγκληση συνόδου κορυφής που θα ασχοληθεί με το ελληνικό πρόβλημα.

Η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν οργισμένη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σ. Κεδίκογλου έκανε λόγο για «οβιδιακές μεταμορφώσεις» του κ. Τσίπρα, του καταλόγισε «παραλήρημα» και χαρακτήρισε ως μόνη επιδίωξή του «να ενισχύσει τους υπέρμαχους της δραχμής, εντός και εκτός συνόρων, υπονομεύοντας την εθνική προσπάθεια ανάκαμψης».

Η πρόταση νόμου που παρουσίασε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ θα τεθεί για μία εβδομάδα σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Αυγούστου. Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, η πρωτοβουλία έρχεται σε συνέχεια της προηγούμενης πρότασης νόμου για την αποκατάσταση μισθών και συλλογικών συμβάσεων και έχει σκοπό να καθορίσει την κοινοβουλευτική ατζέντα προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόταση συμπεριλαμβάνει ένα μέρος των προεκλογικών εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει, μεταξύ άλλων, την ολική διαγραφή των δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες όσων δανειοληπτών το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα είναι κάτω από το όριο της φτώχειας (7.178 κατ’ άτομο και 15.073 για τετραμελή οικογένεια), καθώς και τη μερική διαγραφή των δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες όσων δανειοληπτών έχουν υποστεί μείωση του ονομαστικού εισοδήματός τους. Προτείνει επίσης η μηνιαία καταβολή δόσεων προς τις τράπεζες να μην ξεπερνάει το 30% των μηνιαίων ατομικών ή οικογενειακών αποδοχών, αλλά και το πάγωμα κάθε διαδικασίας αναγκαστικής είσπραξης από την κατάθεση της αιτήσεως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή