«Να σταματήσουν τα επικοινωνιακά βελάκια»

«Να σταματήσουν τα επικοινωνιακά βελάκια»

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να απαντήσει με πολύ σκληρό τρόπο στον Γερμανό αντικαγκελάριο κ. Φίλιπ Ρέσλερ και σε όσους Ευρωπαίους αξιωματούχους μιλούν απαξιωτικά για τη χώρα μας έσπευσε χθες -μετά τον Α. Σαμαρά- και ο κ. Ευ. Βενιζέλος. «Είναι ανιστόρητοι και δεν έχουν μελετήσει την οικονομική ιστορία των μεγάλων κρίσεων», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για όσους «κάνουν το τραγικό πολιτικό και οικονομικό λάθος να πετούν επικοινωνιακά βελάκια σε έναν αδύναμο εταίρο που βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη φάση της δημοσιονομικής του προσαρμογής».

Μιλώντας στην οργανωτική γραμματεία του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις δυσπρόβλεπτες ευρωπαϊκές εξελίξεις, ενώ έδωσε και ένα στίγμα των προθέσεών του για τις αλλαγές στην εγχώρια πολιτική σκηνή, προαναγγέλλοντας ότι σύντομα θα θέσει στον κ. Σαμαρά ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος των τοποθετήσεών του επικεντρώθηκε στην Ε.Ε.

«Η Ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με το υπαρξιακό της πρόβλημα. Το βήμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δεν μπορεί πλέον να μένει μετέωρο, δεν το αντέχουν οι λαοί και οι οικονομίες της Ευρώπης» τόνισε, ενώ προϊδεάζοντας για όσα θα αναδείξει στις επόμενες επαφές του με τους Ευρωπαίους ηγέτες και την τρόικα τόνισε: «Το κρίσιμο πρόβλημα της Ευρωζώνης δεν είναι η Ελλάδα και τα ελληνικά μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη. Χρειάζονται γενναίες, οριστικές και αξιόπιστες πολιτικές και θεσμικές αποφάσεις», καθώς «η νομισματική διάσταση της Ενωσης δεν μπορεί να διαχωριστεί από τη δημοσιονομική, την αναπτυξιακή και την κοινωνική. Εχει λοιπόν πάρα πολύ μεγάλη σημασία να στείλουμε αυτό το μήνυμα σε όλους τους φίλους μας στην Ευρωζώνη και τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς». Ο κ. Βενιζέλος κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να μετατραπεί σε ένα εργαστήριο στο οποίο δοκιμάζεται μια επιτυχημένη και όχι αποτυχημένη ιστορία», αλλά και παραδεχόμενος πως μολονότι «μόνον μια μικρή πτυχή αυτών των αποφάσεων αφορά την Ελλάδα, είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημέρωσε επίσης τα μέλη της οργανωτικής γραμματείας για δύο προτάσεις που έκανε στο προεδρείο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών. Ζήτησε συγκεκριμένα οι τράπεζες να διευκολύνουν όσους δανειολήπτες χρωστούν στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, λαμβάνοντας υπ’ όψιν «το πραγματικό εισόδημα κάθε σπιτιού», και να υπάρξει ελαστικοποίηση των κανόνων του Τειρεσία, αποσπώντας τη δέσμευση των συνομιλητών του ότι θα καταθέσουν σύντομα σχετική πρόταση.

Σημειώνεται πως καίτοι στη χθεσινή σύσκεψη είχαν προσκληθεί όλοι οι πρωτεύσαντες σε ψήφους αποτυχόντες να εκλεγούν βουλευτές, η ανταπόκριση ήταν πολύ μικρή, γεγονός που η Ιπποκράτους απέδωσε στο προχωρημένο του καλοκαιριού…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή