«Ψαλίδι» ύψους 300 εκατ. στην Υγεία

«Ψαλίδι» ύψους 300 εκατ. στην Υγεία

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιπλέον περικοπές στην υγεία, ύψους 300 εκατ. ευρώ ετησίως για την επόμενη διετία, δρομολογεί η κυβέρνηση. Οι νέες περικοπές θα αφορούν, μεταξύ άλλων, λειτουργικές δαπάνες του υπουργείου Υγείας, όπως π.χ. ενοίκια υπηρεσιών της κεντρικής υπηρεσίας και εποπτευόμενων φορέων, αλλά και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας μονάδων υγείας. Εξοικονόμηση εκτιμάται ότι θα προκύψει και από τις συγχωνεύσεις ιδρυμάτων, για τις οποίες αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, πιθανόν και την επόμενη εβδομάδα. Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Υγείας «τρέχει» ήδη ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα, με πληθώρα μέτρων που αφορούν κυρίως στο φάρμακο, με στόχο τη μείωση κατά ένα δισ. ευρώ της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2012 (από 3,8 δισ. το 2011 σε 2,88 δισ. ευρώ φέτος). Σύμφωνα με πληροφορίες, η μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ βρίσκεται προς το παρόν εκτός στόχων, γεγονός που δεν επέτρεψε στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προτείνει μεγαλύτερες περικοπές στον χώρο της υγείας.

Για την πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων του υπουργείου Υγείας προς τους δανειστές αλλά και τις νέες περικοπές, ενόψει και των κρίσιμων συναντήσεων με τους επικεφαλής της τρόικας, ενημέρωσε χθες τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά ο υπουργός Ανδ. Λυκουρέντζος. Σημειώνεται ότι ο κ. Λυκουρέντζος θα συναντηθεί, εκτός απροόπτου, με τους κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς το απόγευμα της Παρασκευής. Ο κ. Λυκουρέντζος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό διαβεβαίωσε ότι «οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας θα διατηρηθούν στο υψηλό επίπεδο της ποιότητάς τους», σημειώνοντας ότι οι διαθέσιμοι πόροι θα αξιοποιηθούν με ορθολογικό τρόπο και διαδικασίες, ώστε να αποδίδουν βέλτιστα αποτελέσματα. Και πρόσθεσε ότι «στη σημερινή Ελλάδα, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες, οι πρακτικές του παρελθόντος, όπως ο πλουτισμός των επιτηδείων, οι αυθαιρεσίες, οι ακραίες συμπεριφορές, δεν έχουν θέση». Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις φήμες για ετήσιο «πλαφόν» 1.500 ευρώ ανά ασθενή ως δαπάνη υγείας, σημείωσε: «Συζήτησα θέματα τα οποία αφορούν το υπουργείο Υγείας και τις δεσμεύσεις μας στο πλαίσιο της νέας δανειακής σύμβασης. Αυτό το θέμα δεν συζητήθηκε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή