Ωρα αποφάσεων για τους τρεις στο Μαξίμου

Ωρα αποφάσεων για τους τρεις στο Μαξίμου

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπη με την ώρα της αλήθειας ως προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού προγράμματος, αλλά και με τη συνέπεια μεταξύ όσων λέγονταν προεκλογικά και όσων αποφασισθούν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα των πιστωτών, βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης καλούνται στις δύο το μεσημέρι, σήμερα, να εγκρίνουν το τελικό πλαίσιο του νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος που θα περιλαμβάνει μέτρα τουλάχιστον 11,6 δισ. ευρώ και αναμένεται να θίξει εκ νέου σημαντικές ομάδες του πληθυσμού. Είναι ενδεικτικό ότι χθες, εν αναμονή της αποστολής του προσχεδίου από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα προς τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, οι πληροφορίες που υπήρχαν στα επιτελεία των τριών κομμάτων έκαναν λόγο για ένα βαρύ πακέτο μέτρων -είναι ενδεικτικό το βάρος των 5 δισ. που «σηκώνει» το υπουργείο Εργασίας-, μεταξύ των οποίων ακόμη και το ενδεχόμενο νέων οριζόντιων περικοπών.

Την ίδια στιγμή, συνεργάτης του κ. Σαμαρά διεμήνυε πως «πρέπει, με κάθε τρόπο, να εξασφαλίσουμε τη θετική έκθεση της τρόικας… Δεν υπάρχει περιθώριο για παιχνίδια», υπογραμμίζοντας με αυτό τον τρόπο την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά και το εις βάρος της κλίμα, που ενδεχομένως θα επικαλεστούν ο πρωθυπουργός και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί προκειμένου να αιτιολογήσουν τις αποφάσεις τους. Προβληματισμός υπήρχε και στα επιτελεία ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, χωρίς πάντως να τίθεται ζήτημα αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης, παρά τους εσωκομματικούς κραδασμούς που αναμφισβήτητα θα υπάρξουν και στα τρία κόμματα.

Συγχωνεύσεις – ΤΑΙΠΕΔ

Η συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών επρόκειτο να επικεντρωθεί στην προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, ωστόσο είναι δεδομένο πως πλέον το βάρος θα πέσει στο νέο πακέτο μέτρων, ενόψει και της συνάντησης Σαμαρά με την τρόικα την Παρασκευή. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η πρώτη -δειλή- λίστα συγχωνεύσεων οργανισμών του Δημοσίου, σε συνδυασμό με την ανάθεση του Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ) στους κ. Τ. Αθανασόπουλο και Γ. Εμίρη, αναμένεται να βρεθεί στην ελληνική φαρέτρα επιχειρημάτων έναντι της τρόικας.

Σε αυτό το κλίμα αναμένεται να εξελιχθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Εμανουέλ Μπαρόζο. Ο κ. Σαμαράς θα επιχειρηματολογήσει προς τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, τον πρώτο που επισκέπτεται τη χώρα έπειτα από μακρύ χρονικό διάστημα, ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να «σπάσει αυγά», ζητώντας από την πλευρά της Επιτροπής μια «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική προσπάθεια αλλά και την παρέμβαση του κ. Μπαρόζο προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να περιορισθούν τα σενάρια εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, τα οποία, κατά τον κ. Σαμαρά, πέραν του ότι αποκαλύπτουν την «πολιτική ανευθυνότητα» όσων τα διακινούν, συνιστούν μείζονα απειλή στην προσπάθεια ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή