Από φέτος η μείωση εφάπαξ

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην άμεση εφαρμογή μέτρων από το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ προσανατολίζεται τo οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με στόχο να καλύψει τις αστοχίες του τρέχοντος προϋπολογισμού. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι μειώσεις στα εφάπαξ των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, καθώς και μειώσεις στις αποδοχές των μελών του υπουργικού συμβουλίου και τα μισθώματα που καταβάλλει το Δημόσιο. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε μετά τη συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας ότι: «Κάποιες πολιτικές έχουμε τη βούληση να τις υλοποιήσουμε από φέτος, ακόμα και χωρίς να περιλαμβάνονται στις υποχρεώσεις μας. Αν υλοποιηθούν νωρίτερα ζητήσαμε να συμπεριληφθούν στα 11,5 δισ. Επιθυμία μας είναι να υλοποιήσουμε εμπροσθοβαρείς πολιτικές και εκτός Μεσοπρόθεσμου». Βέβαια, όλα αυτά τελούν και υπό την έγκριση της «εσωτερικής τρόικας», η οποία την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να συναντηθεί εκ νέου για να διαμορφωθεί το οριστικό σχέδιο του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ.

Στη χθεσινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας συζητήθηκαν τα μέτρα για το 2012 (ισοδύναμα για ειδικά μισθολόγια), τα 11,5 δισ. ευρώ, η πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών, οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα, ο τρόπος με τον οποίο θα καλυφθούν οι όποιες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας (γιατί δεν έχουμε πάρει κάποιες δόσεις δανείων). Ωστόσο, κανένα θέμα δεν έκλεισε, κάτι που αναμένεται να γίνει μετά τις οριστικές αποφάσεις των πολιτικών αρχηγών. Οπως ανέφερε το ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, η τρόικα δεν ζήτησε πρόσθετα μέτρα φέτος, σημείωσε ωστόσο ότι «πρέπει να προσδιορίσουμε τα 11,5 δισ. ευρώ που αποτελούν βασικό όπλο γι’ αυτό που επιθυμούμε ως κυβέρνηση και υπουργείο Οικονομικών. Η βούλησή μας είναι σαφής: ζητάμε επιμήκυνση δημοσιονομικής προσαρμογής». Σχετικά με τα 11,5 δισ. το οικονομικό επιτελείο έχει ολοκληρωμένη την πρότασή του, την οποία πάντως δεν παρέδωσε στην τρόικα. Οι πιστωτές μας ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο της πρότασης, χωρίς όμως τα μέτρα να είναι κοστολογημένα. Η συζήτηση επεκτάθηκε και στα ειδικά μισθολόγια. Η κυβέρνηση παρουσίασε ισοδύναμα μέτρα, ώστε να αποφευχθούν οι μειώσεις. Τα μέτρα θα αποτιμηθούν από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, για να διαπιστωθεί εάν θα αποδώσουν τα ίδια ποσά. Το στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, αναφερόμενο στο θέμα, τόνισε ότι «τα ισοδύναμα που έχουμε δώσει είναι για το 2012, ύψους 200 εκατ. ευρώ και καλύπτουν το σύνολο των ειδικών μισθολογίων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή