«Βροχή» προτάσεων νόμου στη Βουλή

«Βροχή» προτάσεων νόμου στη Βουλή

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο νομοσχέδια κύρωσης αποφάσεων προηγούμενων κυβερνήσεων (για την αποκατάσταση ζημιών στο κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια πρόσφατων ταραχών και για τα «κέντρα υποδοχής» παράνομων μεταναστών») ήταν η αμήχανη απάντηση της τρικομματικής κυβέρνησης στη «βροχή» των προτάσεων νόμου που καταθέτει, από την πρώτη κιόλας στιγμή της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, η αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ δείχνουν ευθύς εξαρχής ότι οι μέρες και οι μήνες που έρχονται, κάθε άλλο παρά δίχως νέφη θα είναι για την κυβερνητική πλειοψηφία.

Βεβαίως, στη «σκιά» των αντιπολιτευτικών πυρών, υπάρχουν και εν δυνάμει «παράπλευρες» απώλειες για τους προτείνοντες νόμους: Ενδεικτικά αναφέρονται οι περιπτώσεις με τις προτάσεις του ΚΚΕ για την κατάργηση των Μνημονίων (που μοιάζει να αποτελεί αφορμή για να βρεθεί σε δύσκολη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ), καθώς και της Χ.Α. για την κατάργηση του νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια. Το κόμμα του κ. Ν. Μιχαλολιάκου έχει απευθύνει πρόσκληση κοινής στάσης προς τους Ανεξάρτητους Ελληνες, καθώς έχουν καταθέσει ανάλογη πρόταση, αλλά εν μέσω κλίματος «πολιτικής απομόνωσης» του εθνικιστικού κόμματος, το πρόβλημα έχει προφανώς άλλες διαστάσεις. Αντίστοιχα, συζητείται ως «προβληματικό», για την κυβέρνηση κυρίως, το ενδεχόμενο να προστεθούν οι ψήφοι της Χ.Α. σε νομοσχέδιο που ετοιμάζεται προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης.

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, αρνητικά σχολιάζεται από την αντιπολίτευση στο Περιστύλιο η επιλογή της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας να καταθέσει νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Η συγκεκριμένη επιλογή, πάντως, έχει προκαλέσει ενόχληση και σε αριθμό βουλευτών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά.

Στον αντίποδα, το έτερο νομοσχέδιο -του οποίου η κατάθεση εξαγγέλθηκε και- που προβλέπει περικοπές στις αποδοχές του πολιτικού προσωπικού, τυγχάνει επιδοκιμασίας από αρκετούς βουλευτές της τρικομματικής κυβέρνησης, αφού σε καιρούς οξύτατης κρίσης και ενόψει νέων μέτρων, θεωρείται πως έχει έντονο θετικό συμβολισμό.

Η γενικότερη «αμηχανία» των υπουργών φαίνεται ωστόσο και από το γεγονός ότι, τοποθετούμενοι από του βήματος της Βουλής, με αφορμή ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου, περιορίζονται διαρκώς: Πρώτον, να επαναλαμβάνουν όσα ειπώθηκαν στις προγραμματικές δηλώσεις γενικώς περί επεξεργασίας νομοσχεδίων. Δεύτερον, απλώς, να μνημονεύουν αποφάσεις προκατόχων τους κατά την τελευταία διετία, μέσω των οποίων ρυθμίζονται διάφορα ζητήματα, κυρίως οικονομικού – δημοσιονομικού χαρακτήρα.

Επιχορηγήσεις

Αίσθηση, ωστόσο, έχει προκαλέσει η «επιλογή» δύο εκ των νέων υπουργών να μιλήσουν ευθέως για την απολύτως απαράδεκτη έως και χαώδη κατάσταση που επικρατεί σε κρίσιμους τομείς του Δημοσίου. Η υφυπουργός Υγείας, Φωτεινή Σκοπούλη, αναφερόμενη στο θέμα του ύψους κάποιων επιχορηγήσεων, είπε χαρακτηριστικά: «Για δομές δημόσιου χαρακτήρα είναι απροσδιόριστες ακόμα! Πιθανότατα στο τέλος του μήνα να έχουμε στοιχεία. Αυτή είναι η κατάσταση του Δημοσίου». Αντιστοίχως χθες, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης, με αφορμή ερώτηση σχετικά με το θέμα του ελέγχου στοιχείων μεταφοράς χρηματικών ποσών στο εξωτερικό, επισήμανε μεταξύ άλλων: «Θα χαιρόμουν να έβρισκα έργο έτοιμο να προχωρήσω. Δυστυχώς, δεν υπάρχει τίποτα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή